"Сурва" с 30-ти рожден ден в Перник

Над 10 000 души от сурвакарски, кукерски, бабугерски, джамаларски и други групи ще вземат участие в маскарадните игри

"Сурва" с 30-ти рожден ден в Перник | StandartNews.com

  • През 2014 г. миньорският град и международният фестивал попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации

  • През 2014 г. миньорският град и международният фестивал попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща между сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник заради емоцията, веселбата, за да споделят магията на "Сурва", да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. През 2014 г. Перник и фестивалът "Сурва" попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации. От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Над 10 000 души от сурвакарски, кукерски, бабугерски, джамаларски и други групи ще вземат участие в XXX Юбилеен Международен фестивал на Маскарадните игри "Сурва" в Перник. В най-големия маскараден фестивал в Европа участие ще вземат и 18 чуждестранни групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора, Португалия, Испания и Румъния. Маскарадните дефилета ще започнат още в петък, и ще продължат в следващите два дни, за да могат всички желаещи да покажат традицията на своя регион пред многобройната публика. На юбилейното издание на фестивала гостите на Перник могат да очакват много изненади и да видят маскарадни групи от всички региони на България и много участници от чужбина.

Освен маскарадните дефилета през трите дни гостите на Перник могат да посетят изложбите на Регионалния исторически музей, както и единственият на балканския полуостров Подземен минен музей, който е изграден в първите минни галерии в България. На метри от музея е и сградата на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето богатство и интересна архитектура. В сградата могат да бъдат посетени и много изложби подредени за празника.

Любителите на историята могат да посетят и средновековната Пернишка крепост, която устоява на обсадите на византийския император Василий II Българоубиец два пъти през 1004 и 1016 г. Историите за великия и безстрашен болярин Кракра, опълчил се на империята пък все още витаят на крепостта.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай