Стана ясен злокобният план на "Хамас" за голяма война

Групировката планирала хилядите невинни жертви в ивицата Газа, за да предизвика вълна на въоръжена палестинска съпротива

Стана ясен злокобният план на "Хамас" за голяма война | StandartNews.com

Израел се зарече: Ще унищожим терористите

Групировката планирала хилядите невинни жертви в ивицата Газа, за да предизвика вълна на въоръжена палестинска съпротива

Повече от месец след зловещото нападение на 7 октомври в Израел, започват да се разкриват очертанията на по-мащабен план на "Хамас". Според анализатори целта на палестинската ислямистка групировка е била не само да убива и залавя израелци, но и да предизвика регионален конфликт.

Една по-ясна картина

Доказателствата, описани от повече от дузина настоящи и бивши служители на разузнаването и на силите за сигурност от четири западни и близкоизточни държави, показват, че намерението на авторите на плана на "Хамас" е било да бъде нанесен удар с исторически мащаби, с който да принудят Израел да реагира с огромна сила. Длъжностни лица от американската администрация, които досега не бяха говорили по въпроса, заявиха пред в. "Вашингтон пост", че сведенията, събрани през последните дни, за мотивите на "Хамас", са позволили сглобяването на по-ясна картина.

След като пробиха израелската граница на около 30 места, бойците на "Хамас" извършиха масово убийство на войници и цивилни в поне 22 израелски села, градове и военни постове, след което въвлякоха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в престрелки, продължили повече от ден. Нови данни сочат, че те са били готови да стигнат още по-далеч. Според официални лица някои бойци са носели достатъчно храна, боеприпаси и оборудване, за да издържат няколко дни. Те са имали инструкции да продължат навътре в Израел, ако първата вълна от нападения успее, като евентуално ударят по-големи израелски градове.

Щурмовите екипи успяха да проникнат до Офаким, израелски град на около 15 мили от ивицата Газа и на около половината от разстоянието между анклава и Западния бряг. Една от бойните групи е имала разузнавателна информация и карти, които показват, че те са имали намерение да продължат нападението до границата на управлявания от Палестинската автономия Западен бряг. "Ако това се беше случило, щеше да е огромна пропагандна победа - символичен удар не само срещу Израел, но и срещу Палестинската автономия", смята бивш американски високопоставен държавен служител, запознат с доказателствата, събрани след нападението на 7 октомври.

Изненадани от собствените си постижения

Според публичните изявления на групировката, както и според оценки, споделени на четири очи с журналисти, дори "Хамас" е била изненадана от мащабния характер на нахлуването си на 7 октомври. Според настоящи и бивши служители на разузнаването обаче лидерите са очаквали, че нападението ще доведе до нещо повече от вземане на заложници. Басем Наим, говорител на "Хамас", заяви преди седмица, че групировката е планирала предварително тежкия ответен удар на Израел. "Знаехме, че ще има бурна реакция", казва Наим, цитиран от "Вашингтон пост". "Но ние не избрахме този път, докато имахме други възможности. Ние нямаме други възможности", продължава той.

Лидери на "Хамас" са изразявали публично готовност да приемат тежки загуби, потенциално включващи живота на много мирни граждани, живеещи под тяхното управление, отбелязва американското издание. Движението е било готово да приеме подобни жертви, за да предизвика вълна на въоръжена палестинска съпротива в региона и да попречи на усилията за нормализиране на отношенията между Израел и арабските държави, според експерти по разузнаването и борбата с тероризма.

"Те бяха много наясно какво ще се случи с Газа на следващия ден", според високопоставен израелски военен, който има достъп до поверителни разузнавателни данни, включително разпити на бойци на "Хамас" и подслушани разговори. "Те искаха да спечелят своето място в историята - място в историята на джихада - за сметка на живота на много хора в Газа", посочва той.

Историческото нападение от 7 октомври

Планирането на историческото нападение е продължило повече от година преди 7 октомври, като представителите на "Хамас" са го крили в дълбока тайна. Ученията са се провеждали под земята и над земята в ивицата Газа. Информацията е била събирана с евтини наблюдателни дронове, от жители на Газа, които имат разрешение да работят в Израел - често в същите селища, които са били нападнати от групировката - и дори от израелски сайтове, като социални медии и агенции за недвижими имоти. Не са използвани сложни техники, но подходът е бил много методичен, а подробностите са били скрити и от съюзници като Иран и "Хизбула".

С цел да се приспи бдителността на Израел, сблъсъците с израелските сили на "Хамас" са спрели след 2021 г. В резултат Израел е смятал ливанската "Хизбула" и радикални групировки на Западния бряг за по-голяма заплаха за сигурността си. В крайна сметка комбинацията от отвличане на вниманието и престорена готовност за сътрудничество е дала резултат на 7 октомври.

Басем Наим заявява, че непоколебимата позиция на групировката за връщане на всички бивши палестински земи би трябвало да изясни намеренията ?. Групировката е действала, водена от убеждението, че каузата й се "заличава" и пренебрегва. "Ние предупреждавахме, казвахме, че нещо предстои, казвахме, не залагайте на мълчанието на палестинците", подчертава Наим. "Никой не се вслуша. Тази операция смятаме за акт на отбрана", посочва той.

При нападението са извършени множество зверства, включително разпаряне на корема на бременна жена и убийства на деца. Според разпитите плановете на "Хамас" са били изключително подробни, включително кой от командирите трябва да извършва изнасилвания. Според Гази Хамад, лидер на палестинското движение, е имало "усложнения на терен", дължащи се на несвързани с "Хамас" палестинци, които се присъединили към бойците.

Продължителна атака и регионален конфликт

Още по-тревожни за някои анализатори бяха доказателствата за подготовка на продължителна атака. Представители на "Хамас" заявиха, че са били изненадани от мащабния си напредък на 7 октомври и не са били подготвени за по-дълбоки нахлувания в Израел или евентуално на Западния бряг. И все пак заедно с телата на няколко от убитите бойци са открити запаси от храна и екипировка за много дни. "Те планираха втора фаза, включително в големите израелски градове и военни бази", заяви високопоставен израелски служител, който говори при условие на анонимност, за да обсъди секретни разузнавателни данни.

Дори ако сегашното ръководство на "Хамас" бъде ефективно унищожено, групировката и нейните последователи ще продължат да смятат 7 октомври за победа, отчасти защото действията им безспорно успяха да привлекат вниманието на света върху палестинския конфликт.

Друг говорител на "Хамас" Али Баракех заяви, че ислямистите са се подготвили за израелските бомбардировки и смятат, че могат да отблъснат сухопътна атака на ЦАХАЛ от отбранителни позиции, свързани с мрежа от тунели.

От началото на сухопътното нахлуване други лидери на "Хамас" публично ликуват за това, което възприемат като стратегическа победа над Израел. В интервю си за ливански медии Гази Хамад заяви, че "Хамас" е готова да извърши подобни нападения срещу Израел "отново и отново".

Изявленията на "Хамас", приветстващи по-широк конфликт, напомнят за изявленията на лидерите на Ал Кайда след атентатите от 11 септември 2001 г., отбелязва Рита Кац, изпълнителен директор на организацията SITE, която проучва идеологията и онлайн комуникациите на екстремистки групи. Лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен очакваше яростна американска реакция след атентатите в Ню Йорк и Вашингтон - и я е приветствал, смятайки, че тя ще доведе до глобален конфликт между Запада и мюсюлманския свят, който в крайна сметка ще бъде спечелен от исляма.

"Хамас" знаеше, че Израел ще отвърне на удара със сила. Това беше целият смисъл", смята Кац. "За "Хамас" страданието на палестинците е жизненоважен компонент за предизвикване на нестабилност и глобално възмущение, от които (движението) се стреми да се възползва."

Защо "Хамас" приветства атаката на Израел

Групировката "Хамас" се е подготвила за продължителна и изтощителна война в ивицата Газа и вярва, че може да задържи настъплението на Израел достатъчно дълго, за да принуди заклетия си враг да се съгласи на прекратяване на огъня, казаха пред Ройтерс два източника, близки до ръководството на организацията.

"Хамас", която управлява ивицата Газа от доста години, е натрупала оръжия, ракети, храна и медицински материали, твърдят източниците, които са поискали да останат анонимни заради сложността на ситуацията. Групировката е уверена, че хилядите й бойци могат да оцелеят месеци наред в града от тунели, издълбани дълбоко под палестинския анклав, и да затруднят израелските сили с градска партизанска тактика, твърдят източниците пред Ройтерс.

В крайна сметка "Хамас" вярва, че международният натиск върху Израел за прекратяване на войната, чиито жертви сред цивилното население се увеличават, може да доведе до прекратяване на огъня и постигане на споразумение чрез преговори, от които ислямистката групировка да излезе с осезаеми отстъпки, като например освобождаване на хилядите палестински затворници в замяна на израелски и чуждестранни заложници, казват източниците. Според четирима членове на "Хамас" групировката е дала ясно да се разбере от САЩ и Израел по време на непреки преговори за заложниците, водени с посредничеството на Катар, че иска да наложи такова освобождаване на затворници в замяна на заложници.

Дългосрочните планове на екстремистите

В по-дългосрочен план "Хамас" заяви, че иска да се прекрати 17-годишната блокада на Газа от страна на Израел, както и да се спре разширяването на еврейските селища и това, което палестинците смятат за груби действия на израелските сили за сигурност по отношение на джамията "Ал-Акса", най-свещения мюсюлмански храм, който е в Ерусалим.

Вече седмици наред експерти на ООН призовават за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заявяват, че палестинците там са изложени на "сериозен риск от геноцид". Много експерти говорят за задълбочаваща се криза, без да се вижда ясен изход за нито една от воюващите страни.

"Мисията за унищожаване на "Хамас" изобщо не е лесна задача", каза Маруан ал Муашер, бивш външен министър и вицепремиер на Йордания, който сега работи за Фондацията за международен мир "Карнеги" във Вашингтон. "Този конфликт няма военно решение. Намираме се в мрачни времена. Тази война няма да бъде кратка", добавя той, цитиран от Ройтерс.

Израел използва огромна въздушна огнева мощ след атаката на 7 октомври, при която въоръжени членове на "Хамас" излязоха от ивицата Газа, убиха 1400 израелци и взеха 239 заложници. Броят на жертвите в Газа надхвърли 10 000 души, като всеки ден на насилие подхранва протестите по света заради тежкото положение на над 2 милиона жители на ивицата Газа, хванати в капан в малкия анклав, много от които са без вода, храна и електричество. Миналата седмица израелски въздушни удари поразиха претъпкан бежански лагер в Газа, при което загинаха най-малко 50 палестинци и един командир на "Хамас".

Категоричен Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи "Хамас" и отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Израелски официални представители казват, че не си правят илюзии за това, което може да ги очаква, и обвиняват бойците на "Хамас", че използват цивилни за живи щитове. Страната се е подготвила за "продължителна и изтощителна война", заяви Дани Данон, бивш посланик на Израел в ООН и бивш член на комисията по външни работи и отбрана на Кнесета.

"Знаем, че накрая ще победим и ще надвием "Хамас", каза той пред Ройтерс и добави: "Въпросът ще бъде цената, която ще бъде платена за това, а ние трябва да бъдем много предпазливи и много внимателни и да разберем, че става дума за много трудна градска зона за военни действия."

САЩ заявиха, че сега не е моментът за всеобщо прекратяване на огъня, въпреки че казват, че паузи във военните действия са необходими за доставка на хуманитарна помощ. И такива паузи бяха постигнати, макар и с огромни усилия.

Адиб Зиадех, палестински експерт по международни въпроси в Катарския университет, който е изучавал "Хамас", заяви, че групировката трябва да е имала по-дългосрочен план, който да следва атаката й срещу Израел. "Онези, които извършиха атаката на 7 октомври толкова професионално и прецизно, вероятно са се подготвили за продължителна битка. Не е възможно "Хамас" да участва в такава атака, без да е напълно подготвена и мобилизирана за последиците от нея", заяви Зиадех пред Ройтерс.

САЩ очакват "Хамас" да се опита да затрудни израелските сили с улични боеве в Газа и да нанесе достатъчно тежки военни загуби, за да отслаби подкрепата на израелската общественост за продължителен конфликт, каза източник, запознат с политиката на Белия дом и който поиска да остане анонимен.

Въпреки това израелски официални представители са подчертали пред американските си колеги, че са готови да противодействат на партизанските тактики на "Хамас", както и да издържат на международните критики за офанзивата си, каза източникът. Въпросът дали еврейската държава е способна да елиминира "Хамас" или само да отслаби групировката, остава открит, допълва източникът.

Ракетите на "Хамас"

Според източници от "Хамас" групировката разполага с около 40 000 бойци. Те могат да се придвижват из ивицата Газа, използвайки огромна мрежа от укрепени тунели, дълги стотици километри и дълбоки до 80 метра, изграждани в продължение на много години. Според местни жители и видеозаписи бойци на "Хамас" в Газа са били забелязани да излизат от тунелите и да стрелят по израелски танковете, след което са изчезвали обратно в подземната мрежа от тунели.

Израелската армия твърди, че войниците от специалното й инженерно подразделение "Яхалом" работят с други военни формирования за откриване и унищожаване на тунелни шахти в хода на това, което израелски военен говорител нарече "сложни градски боеве" в Газа.

През последните десетилетия "Хамас" води редица войни с Израел и по думите на Али Барака, базиран в Бейрут ръководител на отдела за външни отношения на "Хамас". Групировката постепенно е подобрила военните си способности, особено ракетите си. По време на войната в Газа през 2008 г. ракетите на "Хамас" са имали максимален обсег от 40 км, но до конфликта през 2021 г. той е нараснал до 230 км, добави той. "Във всяка война ние изненадваме израелците с нещо ново", казва Барака пред Ройтерс.

Усилията на САЩ за разрешаване на конфликта

Стремежът да се намери трайно решение на конфликта придоби ново значение за Вашингтон през последните дни, тъй като политическата подкрепа в САЩ за войната на Израел в Газа започна да намалява, посочва в. "Файненшъл таймс".

Преди дни сенатор Крис Мърфи, демократ от комисията по външни отношения на горната камара на Конгреса, каза, че операцията на Израел в Газа причинява "неприемливо ниво на жертви сред цивилните и не изглежда вероятно да постигне целта за окончателно елиминиране на заплахата от "Хамас". Други водещи демократи, включително сенатор Дик Дърбин, отправиха подобни критики, докато сенатор Бен Кардин, председател на комисията по външни отношения на Сената, също повдигна въпроса какво ще последва след конфликта. "Не знаем колко време ще продължи операцията, но ще дойде момент, в който ще се оттеглим и трябва да намерим някакво решение", каза Кардин.

Подобно на повечето си предшественици, американският президент Джо Байдън подкрепи идеята за създаване на две отделни държави - една израелска и една за палестинците - когато встъпи в длъжност, но не обърна много внимание на въпроса. Други международни горещи теми като отношенията с Китай, конфликтът в Афганистан и войната на Русия в Украйна се оказаха по-важни приоритети във външната му политика.

Предвид ескалацията на израелската офанзива обаче, Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън започнаха да споменават решението за две държави все по-често в своите публични изявления, а официални американски представители казват, че идеята за използване на кризата, за да се даде импулс за нов мирен процес, набира популярност сред представителите на американското правителство, отбелязва "Файненшъл таймс".

Напастта "Хамас"

"Хамас", която е обявена за терористична организация от Израел, САЩ, Европейския съюз и други държави, призовава за унищожаването на Израел в учредителния си устав, съставен в далечната 1988 година. В последващ документ, известен като Уставът от 2017 г., групировката за първи път приема идеята за палестинска държава в границите от 1967 г., включваща палестински земи, които Израел окупира след Шестдневната война, въпреки че групировката не признава изрично правото на Израел на съществуване.

Базираният в Бейрут представител на "Хамас" Осама Хамдан заяви, че атаката от 7 октомври и последвалата война в Газа ще поставят отново на масата въпроса за палестинската държавност. "Това е възможност за нас да им кажем, че можем да ковем съдбата си със собствените си ръце. Можем да подредим уравнението в региона по начин, който да служи на нашите интереси", каза той пред Ройтерс.

"Хамас" разшири влиянието си, след като мирното споразумение от Осло, договорено между Израел и Палестинската автономия на Ясер Арафат през 1993 г. за прекратяване на десетилетния израелско-палестински конфликт, се провали. Нетаняху спечели властта за пръв път през 1996 година. Палестинците и американските участници в преговорите заявиха, че отказът на неговите правителства през годините да спрат изграждането на еврейски селища на окупирания Западен бряг подкопава усилията за създаване на отделна палестинска държава. В миналото израелски официални представители отричаха селищата да са пречка за мира, а сегашната крайнодясна коалиция на Нетаняху зае още по-твърда позиция срещу отстъпването на окупираните земи.

От 2002 г. насам се обсъжда арабска мирна инициатива, ползваща се с широка международна и единодушна арабска подкрепа. Планът предлага на Израел мирни договори с възстановяване на дипломатически връзки в замяна на суверенна палестинска държава.

Вместо това Нетаняху предпочете да заложи на създаването на арабски сунитски съюз, поддържащ отношения с Израел, съставен от Египет и Йордания - държави, с които еврейската държава има мирни договори съответно от 1979 г. и 1994 г. - както и Обединените арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Мароко. Преди атаката на "Хамас" на 7 октомври израелският премиер водеше преговори с посредничеството на САЩ със Саудитска Арабия за сключване на историческо дипломатическо споразумение за сформиране на единен фронт срещу Иран, но оттогава този процес е спрян.

Атаката на "Хамас" може би е сложила край на всякаква възможност за постигане на стабилност в Близкия изток без участието на палестинците. Днес вече е ясно, че без мир с палестинците няма да има мир в региона, признават анализатори.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Steve
преди 5 месеца

"Ал-Акса", най-свещения мюсюлмански храм не е най-голямата а една от трите мюсюлмански светини. Нумеро уно е Мека.

Откажи