Ще има ли безплатен обяд и банкови сметки без такси?

Промяната за пенсии и заплати по карта влиза от 1 септември

Ще има ли безплатен обяд и банкови сметки без такси? | StandartNews.com
  • Промяната за пенсии и заплати по карта влиза от 1 септември
  • Без ограничение в размера на възнагражденията, но всички други приходи ще се таксуват

Базова сметка, в която постъпват пари от заплати, пенсии или стипендии, да е без такси и тегленето от нея от собствен банкомат на банката да е без пари. Това решение на депутатите, прието с бюджета за 2023 г., се прие с любопитство, но и с леко недоверие, че ще се случи, от ползвателите на банковите услуги, каквито са всички българи. Промяната влиза с изменение в Закона за платежните услуги и системи, което стана в рамките на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. Безплатната "базова сметка" дойде с приетото от депутатите решение  фирмите с над 100 наети лица да превеждат възнагражденията им само по банков път, като изключение ще се прави за хората, наети на еднодневен трудов договор. Тъй като имаше възражения, че банковите такси ще изядат част от възнагражденията, финансовият министър Асен Василев заяви, че от Асоциацията на банките в България била подета инициатива да свалят банковите такси.

  • Какво се знае досега за тази безплатна сметка

която на мнозина изглежда като "безплатен обяд", какъвто всички са наясно, че няма?

1. Безплатни операции ще има единствено по т. нар. сметка за основни операции (базова сметка), когато въпросните трансакции се извършват по нареждане на титуляра (включително теглене на суми в брой), ако са за сметка на получени средства от заплати (без ограничение в размера), пенсии, социални помощи и обезщетения, а също и стипендии за ученици, студенти и докторанти. Обслужването на въпросната сметка за основни операции също ще е безплатно.

2. Ако по сметката постъпи някаква сума с друг произход, банката е в правото си да започне да събира такси. Таксите се запазват и при теглене на суми от банкомат или ПОС терминал на друга банка, различна от банката - издател на картата.

3. Човек ще има право само на една такава сметка за основни операции. Ако банката установи, че разполагаме с повече от една, тя може да прекрати договора за безплатната сметка и да започне да изисква всички стандартни такси.

4. Още през септември всички банки трябва да предлагат сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясни финансовият министър Асен Василев по Нова телевизия. "Според евродирективите всички банки трябва да предлагат базова сметка", допълни той.

  • Всъщност базовата сметка не е нещо ново

за банките. Тези сметки обаче са с по-ниски такси, а не изцяло безплатни. Според изискване на евродиректива, заради която бяха приети, нивото на таксата за обслужването им трябва да е по-ниско от средното на цената на съответната банкова такса за разплащателна сметка. В основните операции влизат плащане с карта, плащане онлайн, теглене от банкомат, преводи на пари, внасяне и теглене на пари в брой.

Сега, когато влязат в сила промените, по тези банки няма да взимат такси за поддръжка, теглене в брой от банкомат на дадената банка или на каса в банката.

Според закона всеки български гражданин, а и някои категории чужденци, може да си открие подобна сметка само с лична карта и попълване на няколко декларации (свързани със законодателството срещу прането на пари, например).

В момента броят на банковите сметки за основни операции у нас е под 100 за банка, тоест те са не повече от 2500 общо, съобщава Mediapool, като цитира високопоставен източник. Това се знае, защото централната банка води стриктен Регистър на банковите сметки и сейфове у нас и във всеки един момент е наясно с броя им, титулярите, действителните собственици и дори с наложените запори. В същото време активните банкови сметки в българските банки към края на 2022 г. са били 14.65 милиона, става ясно от Годишния отчет на БНБ за миналата година.

От тези данни е видно, че базовите сметки за основни операции, за които ще важат нулевите такси, са едва 0.01% от активните сметки у нас, тоест на практика не съществуват, въпреки че на хартия фигурират в закона вече 6-7 години. Те бяха записани в Закона за платежните услуги заради евроизискване.

Сериозна пречка пред масовото прилагане на базовите сметки обаче е рестриктивното изискване в закона човек да не може да ползва услугата, ако вече има открити поне две банкови сметки в същата или в други банки, през които да ползва изброените в закона базови услуги. Друга пречка е, че самите банки реално саботират базовата сметка. Преди няколко години асоциация "Активни потребители" направи проучване на прилагането на въпросните сметки и разкри по метода "таен клиент", че банките ползват какви ли не трикове, за да откажат клиента от този вид услуга, припомня още Mediapool.

  • Опасенията

Сега сериозно опасение на много хора е, че въвеждайки т.нар. "безплатна" сметка, банките могат да вдигнат драстично таксите за теглене с карта на друга банка от техен банкомат, както и други такси. Например някои и сега прибират 60 ст. само за справка за наличност по сметка от банкомат.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор Деян Василев пред Bulgaria ON AIR. И посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

По официални данни на БНБ, банките събират около 100 такси и техни разновидности.

Плащанията за основни операции са само 25 на брой и за тях централната банка събира данни като два пъти годишно обявява техния среден размер. По данни на БНБ от края на юни за петте месеца на 2023 г. печалбата на българските банки е нараснала със 73% спрямо същия период на предходната година и възлиза на 1.3 млрд. лева. Това е с 564 млн. лв. повече спрямо финансовия им резултат в края на миналия май. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай