Сайгонският Мадоф

Дама с миловидно лице източи 44 млрд. долара от нейна банка, осъдиха я на смърт

Сайгонският Мадоф | StandartNews.com

Една от най-бързо развиващите се икономики е на път да се препъне в политически хаос, невиждан от 40 години 
 

Образът на Бъpнapд Maдoф, символ на нaй-гoлямaтa финaнcoвa пиpaмидa в иcтopиятa на света, който оживя в България точно преди 10 години с фалита на КТБ, сега блести във Виетнам със зрелищния процес срещу една жена, която до скоро беше символ на богатство и мощ. 

Американецът почина в затвора преди 3 години, излежавайки 150 годишна присъда. За разлика от него обаче виетнамската бизнесдама в областта на недвижимите имоти Чъонг Май Лан отрече да има вина в най-голямата финансова финансова измама в страната и бе осъдена на смърт. 

Сълзливите й оправдяния звучаха се изгубиха  на фона на гръмките прокурорските обвинения, които доказазваха една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал.

Зад величествената архитектура на съдебната палата от колониалната епоха в град Хошимин 67-годишната, доскоро първа бизнес дама във Виетнам, получи най-тежката присъда за плячкосване на една от най-големите банки в страната за период от 11 години. Това е и първата присъда за жена, осъдена на смърт за престъпление с бяла якичка.

 

  • Мащабите на измамата
     
    Май Лан беше осъдена за изтеглянето на 44 милиарда долара заеми от Saigon Commercial Bank. Сума, която доближа отмъкнатите пари от Бърни Мадоф.
    Макар присъдата да постави тя да върне поне 27 млрд. долара, прокурорите са скептични, че сумата някога ще бъде възстановена. Други обаче смятат, че смъртното наказание ще я насърчи да върне поне част от липсващите милиарди.
    Обичайно потайните комунистически власти бяха учудващо откровени за този случай, навлизайки в най-малки подробности за медиите. Те заявиха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, докато 10 държавни прокурори и около 200 адвокати са участвали.
    Доказателствата бяха в 104 кутии с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет други бяха съдени с  Ми Лан, която отрече обвиненията и заяви, че ще обжалва.

  • Съпругът и племенницата

Всички подсъдими бяха признати за виновни. Четирима получиха доживотен затвор, а останалите - присъди от 3 до 20 години. Съпругът и племенницата на Ми Лан също влизат в затвора, съответно за 9 и 17 години.

"Никога не е имало такъв показен процес, мисля, в комунистическата епоха", казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дългогодишен опит във Виетнам.

Процесът е най-драматичната глава досега в огромната антикорупционната кампания "Пламтящи пещи", ръководена от генералния секретар на комунистическата партия Нгуен Фу Тронг.

По време на кампанията двама президенти и двама вицепремиери бяха принудени да подадат оставка, а стотици длъжностни лица бяха дисциплинирани или вкарани в затвора. Сега една от най-богатите жени в страната се присъедини към редиците им.

Ми Лан произлиза от китайско-виетнамско семейство в град Хо Ши Мин, бивш Сайгон. Той отдавна е търговският двигател на виетнамската икономика, датиращ от дните му като антикомунистическа столица на Южен Виетнам, с голяма, етническа китайска общност.

  • Златният бизнес с имоти

Професионалният й път започва като продавач на пазарни сергии, като продава козметика с майка си. Впъследствие започва да купува земя и имоти. Това стана веднага след като комунистическата партия въвежда период на икономическа реформа, известен като Doi Moi, през 1986 г.

До 90-те години на миналия век бизнес дамата притежава голямо портфолио от хотели и ресторанти.

Въпреки че Виетнам е най-известен извън страната с бързо развиващия се производствен сектор, като алтернативна верига за доставки на Китай, повечето заможни виетнамци направиха парите си, развивайки се и спекулирайки с имоти.

Цялата земя е официално държавна собственост. За получаването на достъп до него често се разчита на лични отношения с държавни служители. Корупцията ескалира с нарастването на икономиката и става ендемична.

  • Ударът - Търговската банка на Сайгон

До 2011 г. Ми Лан успява да направи и банковия си удар, като организира сливането на три по-малки, закъсали за пари банки в по-голямо предприятие: Saigon Commercial Bank.

Виетнамското законодателство забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите в която и да е банка. Но прокурорите твърдят, че чрез стотици кухи компании и хора, действащи като нейни пълномощници, тя към момента притежава повече от 90% от Saigon Commercial.

Обвинението твърди, че тя е използвала тази власт, за да назначи свои хора за мениджъри, а след това им наредала да одобрят стотици заеми към мрежата от кухи компании, които тя контролира.

Нейните заеми се оказва, че съставляват 93% от цялото кредитиране на банката.

Според прокурорите за период от три години от февруари 2019 г. тя е наредила на шофьора си да изтегли 108 трилиона виетнамски донга, повече от 4 милиарда долара в брой от банката и да ги съхранява в мазето си.

Толкова много пари в брой, дори и да бяха в банкнотите с най-голям номинал във Виетнам, щяха да тежат два тона, пресметнаха прокурорите.

Тя също така е обвинена, че е подкупвала щедро, за да гарантира, че заемите й никога няма да бъдат проверявани. Бивш главен инспектор в централната банка получи доживотна присъда за приемане на подкуп от 5 млн. долара.

  • Гневът на народа

Гневът на хората, завлечени от аферата, се стовари върху Ми Лан, която на процеса изглеждаше като бедна виетнамка, рязко контрастираща на излъскания образ, който осветяваше купища билборди в Хо Ши Мин.

Заедно с това обаче започна и недоумението защо властта е допуснала измамата да продължи достатъчно дълго. 

Според Ле Хонг Хиеп, ръководител на програмата за виетнамски изследвания в института ISEAS - Yusof Ishak в Сингапур, за никого не е била тайна, че Ми Лан и нейната група Van Thinh Phat използват банката като собствена касичка, за да финансират масовото придобиване на всякакви апетитни имоти.

"Беше очевидно, че тя трябва да вземе парите отнякъде. Банката на Сайгон не е единствената, която се използва по този начин и може би правителството не е насочило поглед в нея при всичките подобни случаи на пазара", добавя той.

Дейвид Браун обаче вярва, че тя е била защитена от влиятелни фигури, които доминират бизнеса и политиката в град Хошимин в продължение на десетилетия. 

  • Страхът на комунистите

Генералният секретар на виетнамската Комунистическа партия Нгуен Фу Чонг е консервативен идеолог, потопен в марксистката теория, но действа целенасочено, за да укроти гнева на хората от необузданата корупция. Тя вече  представлява екзистенциална заплаха за монопола на комунистическата партия върху властта. Кампанията срещу корупцията започна още през 2016 г., когато тогавашния пробизнес премиер се готвеше да седне на най-червеното кресло в държавата. 

Това, което Нгуен Фу Чонг и неговите съюзници в партията се опитват да направят оттогава, е да си върнат контрола над Сайгон или поне да му попречат да се изплъзне. До 2016 г. партията в Ханой почти позволяваше на тази китайско-виетнамска мафия да управлява мястото. 

  • Корупция и растеж

Днес, на 79 години, партийният шеф Нгуен Фу Чонг е в нестабилно здраве и почти сигурно ще трябва да се оттегли на следващия конгрес на комунистическата партия през 2026 г.

Той е един от най-дълго управлявалите и най-важните генерални секретари, възстановявайки авторитета на консервативното крило на партията до ниво, невиждано от реформите през 80-те години на миналия век. Очевидно сега не иска да рискува, за да подкопае властта на партията.

Но, за съжаление, той е хванат в капана на едно противоречие. Под негово ръководство партията си е поставила амбициозната цел да достигне статут на богата страна до 2045 г. с икономика, основана на технологиите и знанието. Именно това движи все по-тясното партньорство със САЩ. По-бързият растеж във Виетнам почти неизбежно обаче означава повече корупция. 

"Това е парадоксът", казва Ле Хонг Хиеп и добавя: Техният модел на растеж разчита на корупционни практики от толкова дълго време. Корупцията е мазнината, която поддържа работата на машините. Ако спрат мазнината, нещата може да не работят повече."

  • Налице е и втората заплаха

Виетнам е в опасност да загуби чара си като

 "Китай +1+. Двама президенти, свалени за една година, създават проблеми за предпочитанaта за инвестиции държава. Политическата несигурност хвърля сянка върху нейните перспективи

Загубата на един президент за една година е жалко. Загуба на двама? Притеснителен сигнал за чуждите инвеститори. Виетнам, икономическият любимец на Югоизточна Азия, отново попадна в центъра на вниманието заради поредица от политически земетресения.

Тази нова политическа несигурност може да разтърси онези, които се стекоха във Виетнам след търговската война между САЩ и Китай, привлечени от талантливия и достъпен пазар на труда и липсата на политически проблеми от страна на правителството на САЩ. Виетнам беше огромен бенефициент от спора - преките чуждестранни инвестиции скочиха с 32% през 2023 г., като страната привлече средства на стойност близо 36,61 милиарда долара.

Компаниите, които искат да диверсифицират риска си далеч от Китай, създадоха фабрики и наляха инвестиции. Тази година също започна силно с рекорден приток на чуждестранни средства от над 4,29 милиарда долара през януари и февруари, отбелязвайки увеличение от 39% в сравнение с предходната година. 

Изнервящият лидерски вакуум сега обаче носи негативна промяна: една от най-бързо развиващите се икономики в света е изправена пред изненадващ спад на износа и опасения относно инфлацията. 

А нацията, която някога е била ценена заради своята предсказуемост, сега е изправена пред  хаотични години до следващия конгрес на комунистите, когато ще има плавен или рязък път към наследяването. Кой ще спечели: Вашингтон или Пекин? Тепърва ще разберем.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 2 седмици

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук--- https://da.gd/keto

Откажи