Само във вестник СТАНДАРТ: 9 стъпки на кабинета за 9 месеца

Трябва да бъде създаден механизъм за номинации в регулаторите, настоя премиерът в оставка

Само във вестник СТАНДАРТ: 9 стъпки на кабинета за 9 месеца | StandartNews.com

Това са реформите, с които премиерът академик Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министрите в оставка ще отчетат работата на правителството за първите 9 месеца на 8 март, петък, от 14.00 ч. в Гранитната зала на МС.

На 6 март, сряда, след над 2 часа и половина дебати и с 216 гласа "за", нито един "против" и "въздържал се" парламентът одобри оставката на правителството. С това решение се прекратяват правомощията на Министерския съвет, но той ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

"Правителството ще продължи да изпълнява служебните си ангажименти до избора на ново", каза Денков в парламента по време на обсъждането на оставката. И добави, че кабинетът ще работи по важните приоритети за хората - повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес среда, засилване на сигурността на държавата и утвърждаване на позицията ни в международните отношения.

Внесената оставка е в изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация, подписана с ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство заработи на 6 юни 2023 г. "Въпреки саботажите и провокациите сме готови да продължим напред с изпълнението на управленската програма с премиер Мария Габриел", допълни Денков. И благодари на Габриел и народните представители, които са подкрепяли кабинета.

Въпреки, че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж бе взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от тази декларация, заяви Денков. Той подчерта, че остава да бъде изпълнена ключовата шеста точка, която предвижда да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента. "Време е да направим заедно с вас и тази решаваща стъпка, да покажем последователност и уважение в полза на хората и бизнеса, като извървим до край пътя на реформите, по които поехме преди девет месеца. Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси", категоричен бе Денков.

За да започнат регулаторите да регулират обществените отношения, а не да бъдат използвани като бухалки за завземане на бизнеси и за да е ясно кой вдига цените в държавата и по чия заръка - затова на масата на преговорите сложихме за обсъждане реформи, а не имена и с депозираната от мен оставка, отправяме покана преговорите да започнат веднага, посочи още премиерът.

Денков открои някои от резултатите и посочи, че въпреки рецесията в Западна Европа българската икономика продължава да расте с близо 2 %, с темпове значителни над средноевропейските, с рекордно увеличение от 30 % на чуждестранните инвестиции за последните 14 години. Инфлацията е на най-ниското си ниво за последните две години и продължава да се забавя, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, каза министър-председателят и допълни, че доходите нарастват над два пъти и половина по-бързо от инфлацията.

Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха и няма да се сбъднат, посочи още Денков. Бюджетът за 2024 г. е с фокус върху хората и отговаря на критериите за еврозоната, към която сме се устремили от 1 януари 2025 г., добави Денков. "Увеличихме заплатите в здравеопазването, образованието, социалната сфера, отбраната, правосъдието, културата и много други. Безплатни са картите за пътуване на деца до 14-годишна възраст, отделихме над 1 млрд. лв. за общински проекти, максимална прозрачност и контрол върху харченето на всяка стотинка. В подкрепа на родната продукция отделихме през 2023 г. над 3 млрд. лв. за селскостопанските производители", отчете премиерът.

Николай Денков заяви, че новият антикорупционен закон, промените в съдебната система и в Конституцията и подобряването на граничния контрол са върнали международното доверие в страната. Беше премахнат специалният механизъм за наблюдение и това отвори пътя ни към Шенген, добави Денков. Той изтъкна, че след 12 години чакане, ще пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство от 31 март.

В сферата на външната политика и сигурност България потвърди подкрепата си за Украйна в борбата й срещу руския агресор, защото това отразява националния ни интерес, отбеляза Денков. Направихме ключови стъпки за засилване на отбранителните ни способности, каза той и посочи договорите за новите бронирани машини "Страйкър". Засилено е регионалното сътрудничество с изграждането на транспортен коридор от Солун до Констанца, подготвихме споразумение с гръцката държава за икономическо сътрудничество, допълни премиерът.

България вече има своя първи хеликоптер за спешна помощ, отбеляза Денков.  Медицинските бележки за учениците и рецептите за диабет вече са електронни, а от април електронни ще станат и тези за антибиотиците, каза още  премиерът в оставка.

Готов е лотът от АМ "Европа" между Калотина и Драгоман, както и обходът на Макреш-Бела във Видинско, както и тунелът "Железница". Това са общо 30 километра магистрални пътища, открити само за тези девет месеца, направихме и първата копка на АМ Русе - Велико Търново, отбеляза Денков.

В енергетиката започна работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", което гарантира ниската цена на електроенергията, каза Денков и добави рехабилитацията на ПАВЕЦ "Белмекен" и ПАВЕЦ "Чаира". Той отчете, че работи и газовата връзка със Сърбия.

По думите на премиера правителството е спряло изтичането на стотици милиони с непрозрачни поръчки. Върнахме си контрола на ГКПП Капитан Андреево с държавната лаборатория за изследване на пестициди, увеличихме значително финансирането на спорта и го направихме по ясни правила, посочи Денков. Внесени са 76 законопроекта в Народното събрание, подготвен е и нов Закон за съдебната власт, който е качен за обществено обсъждане, каза още той.

  • Промени в Конституцията;
  • Бюджет, който отговаря на критериите за еврозоната;
  • Растеж на икономиката;
  • Увеличаване на чуждестранните инвестиции;
  • Шенген по въздух и вода;
  • Подкрепа за Украйна;
  • Първи хеликоптер за спешна помощ;
  • Увеличени заплати в здравеоразването, социалната сфера, отбраната, правосъдието, културата и в други области;
  • По-ниска цена на електрическата енергия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай