Пътна карта за чревоугодници

Топ 17 на най-известните храни по света и местата, където е задължително да ги опитате

Пътна карта за чревоугодници | StandartNews.com
  • Топ 17 на най-известните храни по света и местата, където е задължително да ги опитате

Доброто хранене е необходимо за здравето на организма. Но храната може да бъде и удоловствие, особено за истинските чревоугодници. Какво е задължително да опитате, ако обичате да си угаждате и кои са местата, където тези блюда се приготвят най-добре - "Стандарт" избра 17 ястия и места. И ако си харесахте някое от тях, то може и да не е задължително да пътувате до дестинацията, защото повечето се намират и у нас. Добър апетит!

1. Пресни кокосови орехи, Санта Лусия 

Кокосовите орехи съдържат вода, която е богата на хранителни вещества. Препоръчително е да я пиете директно от плода. За няколко цента на плажа в Санта Лусия е възможно да се сдобиете с току що откъснат орех от висока палма. Начинът на консумация е следният: отрязва се горната част и с помощта на сламка се наслаждавате на освежаващия еликсир. След това с лъжица се обира сладката месеста част. Тя е също толкова вкусна, колкото е и сокът. 

2.  Гевреци, Ню Йорк 

Няма друг геврек като геврека в Ню Йорк. Най-добре е да го комбинирате с крема-сирене и зеленчуци. Местните го наричат бейгъл. Ястието е част от американската кухня от години, но всъщност корените му са полски, където го наричат “обваржанки”. Поръсени са със сол, маково семе или пък сусам. Разликата между бейгъла и предшественика му е, че полският вариант се сплита с два фитила тесто.

3. Фурми, Оман 

Фурмите не са просто храна в Близкия изток - те са гориво. Изсушените плодове са изхранвали местните от векове. Те  са виреели в земя, където растат само най-устойчивите растения. В днешни времена продължават да са част от културата на Оман. В повечето домове и хотели там ви посрещат с чаши горчиво кафе и плато от месести фурми - традиционен омански поздрав.

4. Пастеиш де ната, Португалия

В Португалия предлагат изключително вкусния сладкиш с яйчен крем, когото местните наричат пастеиш де ната. Най-добре го приготвят в Pasteis de Belém в Лисабон. Огромни опашки се вият пред заведението, защото всички искат да вкусят от галещият небцето сладкиш. 

5. Виенска торта Сахер, Австрия

Отидете ли във Виена, задължително трябва да си поръчате торта Сахер. Създателят й е  Франц Сахер.  Направен за висшето общество, сладкишът е предизвикал истински фурор. Австрийският император обичал тортата толкова много, че заповядал тя редовно да присъства в менюто му.

6.  Аперитив в Милано, Италия

Най-доброто място за аперитив е Милано. Ритуалът за поднасяне на коктейли в ранния следобед, в комбинация с добре подбрани плата с храни съществува от векове. Най-изисканият аперитив в Милано, а може би и в цяла Италия, е в хотел Bulgari. Най-често като мезе се предлагат маслини и ядки. Но те не са единствени! Можете да опитате превъзходно приготвено ризото, бурата и сочни парчета салам, а за пиене -  коктейл с джин, сервиран в големи чаши.

7. Торта от миди, САЩ 

Не сте живели пълноценно, ако не сте опитали тортата с миди в Роуд Айлънд, често сервирана със задушена риба с лук и подправки. 

8. Сок от червена боровинка, Швеция 

Ако нощувате в хотелите от лед Icehotel, на сутринта ви посреща човек с униформа, който предлага боровинковия еликсир от малка бъчвичка на гърба си. В Северния полярен кръг това е най-добрият начин за събуждане.  

9. Пекински кнедли, Китай 

В Пекин ястието “кнедли” се предлага в разнообразни видове и вкусове. Някои от тях са агнешко с моркови, свинско със зеле и свинско с чесън. На масата, на която са сервирани, ще намерите различни подправки като оцет, соев сос, чили и скилидки чесън. Те ще ви гарантират добро здраве, но в действителност ще отблъснете всякаква възможност за романтични жестове седмици след това.

10. Зрели смокини, Испания  

Най-хубавите смокини ще откриете в Южна Испания или в смокиновите горички в Гърция.

11. Суши, Япония

В Цукиджи, Токио, ще опитате най-вкусното суши, а в Mandarin Oriental Tokyo ще имате истинското суши преживяване. Работниците говорят английски, което за Япония си е нещо невиждано. Те ще ви разкажат подробно за майстор-готвача, етикета му  и други.

12. Гофрети, Франция

Най-старата сладкарница във Франция е в стария град Лил и е създадена през 1761. Задължително опитайте гофретите с пълнеж от мадагаскарска ванилия. Шарл дьо Гол бил голям техен почитател.

13. Пица в Неапол, Италия

 Неаполитанската пица се приготвя от прости, но свежи съставки. Основната е тестото, към блата се добавят пресни домати, моцарела, пресен босилек и зехтин. Различава се от останалите пици  по своята сочност. Тава е заради соса, който оставя пицата леко влажна. Заради трудното рязане на парчета Неаполитана е по-малка в сравнение с други видове -  около 12.5- 15 сантиметра и отговаря на единична порция храна. Най-добрата пица Неаполитана правят в града, на който е кръстена, а ресторантът е L'Antica Pizzeria. 

14. Немски вурстове, Ваймар 

Немските вурстове във Ваймар са необикновени. Също както на Кока-кола, и тяхната рецепта от столетия се пази в тайна. Това, което се знае е, че включва свинска или говежда кайма, подправена с риган и чесън. Вурстовете се пекат на грил, сервират се с горчица. 

15. Джелато, Италия 

Всеки уважаващ себе си турист в Италия веднага се спуска да опита от многобройните  видове сладолед - джелато. Най-добрият се сервира в Gelato Fantasia в Рим.  Само шоколадовата добавка е в осем различни разновидности, но нищо не надминава вкуса на солен фъстък. В цялата страна ще ви е трудно да намерите лошо джелато, така че се отдайте напълно на изкушението.

16. Пастицио, Гърция

Алтернативата на българската мусака е пастициото. Това е традиционно гръцко ястие, което се състои от макарони, кайма и заливка от сос бешамел. Всяка уважаваща себе си домакиня в Елада може да приготвя пастицио, но това не е ястие за забързания, делничен ден,  затова гърците го свързват със специални поводи,. А всъщност рецептата не е толкова сложна и с малко старание ще се справите с нея.

17.Адана Кебап, Истанбул

Името на ястието произлиза от града Адана. Вкусното изкушение представлява две дълги, тесни кюфтета, изпечени на скара. Приготвят се от агнешка кайма. Може да бъде опитано в истанбулския квартал Бешикташ като фаст фууд храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай