Проф. Димитър Димитров: УНСС вдига заплатите

Осигуряваме възможност за стажове и мобилност в над 100 чужди университета

Проф. Димитър Димитров: УНСС вдига заплатите | StandartNews.com
  • Осигуряваме възможност за стажове и мобилност в над 100 чужди университета
  • Това бе възможно в резултат на добрия прием и консервативна политика за разходите, казва ректорът проф. Димитър Димитров
  • Не лежим на стари лаври. Развиваме се
  • Направихме усилия да бъдем зелен университет и вече откриваме фотоволтаичен парк
  • Броят на кандидат-студентите нарасна с около 20%. Това е своеобразен връх за последните години
  • Общество "Културно наследство" дава заряд на Бранд България

 

- Проф. Димитров открихте новата академична учебна година, как премина кандидат-студентската кампания?

- УНСС може да се похвали с изключително успешна кандидат-студентската кампания, която не само информираше младите хора за възможностите, които нашият университет предлага, но и ги ориентираше как могат да се развиват по-нататък. Броят на кандидат-студентите нарасна с около 20%, което е своеобразен връх за последните години. Добрият прием и консервативната ни политика по отношение на разходите дадоха възможност да обявя вдигане на заплатите не само на преподавателите, но и на администрацията на УНСС.

- Кое ви прави толкова желан университет?

- Не лежим на стари лаври. Развиваме се. Модернизираме се. Създаваме перспектива за развитие и на студентите, и на преподавателите, и на служителите. Улеснихме много от процесите, като онлайн кандидатстване, онлайн записване, проведохме много състезания, пробни матури и срещи с ученици от цялата страна.

Член сме на елитната университетска мрежа ENGAGE.EU и чрез нея нашите студенти с гордост могат да казват, че са учили в 9 университета по време на следването си. И то най-добрите бизнес университети в Европа. Осигуряваме възможност за стажове и мобилност в над 100 чужди университета.

Създадохме много добри връзки с бизнеса. Имаме съвместни бизнес академии с водещи компании. Предлагаме отлични възможности за стажове, провеждаме много кариерно ориентирани събития и това води до почти 100% реализация на нашите възпитаници още от студентската скамейка.

- Има ли промени в това, което ще изучават студентите?

- Да, едни от големите трансформации са промените в учебното съдържание и учебните планове. Имаме повече избираеми дисциплини, повече възможности за студентите, повече упражнения. Това беше реформа, която в продължение на една година се осъществяваше с активното участие на всички колеги. Процесът до известна степен се стимулира от проекта ни за модернизация на висшето образование, но той трябва да продължи не само като съвместни програми или съвместна дигитализация на учебните дисциплини, а да се насърчават и научните изследвания, както и да се подобряват връзките с изследователските университети.

Другият наш наистина много сериозен трансформационен процес е в областта на дигитализацията. Ковид наложи бързо да вземем такива мерки, но заедно с това обезпечихме киберсигурността и общите изисквания към информационните технологии.

- Какви  са резултатите на УНСС по отношение на научната дейност?

- Трансформацията е видима. Центърът за подготовка на проекти от няколко проекта годишно към фонд "Научни изследвания" вече подава до 12 - 13 проекта. Увеличихме стимулите за публикации в индексираните сериозни списания и включването в престижните бази данни. Това доведе до близо 30% ръст на публикациите. Нашето списание "Economic alternatives" също бе индексирано и се развива с една нова скорост, която е повод за научна гордост на Университета.

По традиция студенти и преподаватели почетоха паметта на основателя и първи ректор на УНСС проф. Стефан Бобчев

 

- Какво предстои за УНСС, какви са приоритетите?

- Потенциалът, който виждаме в бъдещето, е в увеличаване броя на научните изследвания, защото ние, като голям университет, имаме този капацитет. Процесът на дигитализация също няма да спира. Ще се развива непрекъснато, както и интернационализацията. Очакваме повече чуждестранни студенти. За преподавателите ни се отварят различни нови възможности за научна работа и обмен на знания по "Фулбрайт" и мобилностите по проекта за модернизация на висшето образование.

Като гледам какви резултати постигаме в мрежата ENGAGE.EU, ми се иска това, което правим с чуждестранните университети, да го направим и като българска университетска мрежа.

Минаха няколко години от мандата ми и, както обикновено става, резултатите вече се виждат отчетливо. Направихме усилия да бъдем зелен университет и вече откриваме фотоволтаичен парк, един от най-големите в сферата на образованието изобщо. Скоро ще завърши и ремонтът на нашата университетска библиотека. Стотици са мерките за енергийна ефективност и подобряване на учебния и административния процес, особено за студентите и преподавателите. Създават се няколко университетски кампуса, текат ремонти на общежития, все такива уж ежедневни неща, но с фокус към по-добра естетическа среда за живот и учене.

- УНСС е един от съучредителите на Общество "Културно наследство", поддръжник сте на идеята за дигитализация на туристическите маршрути, каква добавена стойност носи популяризирането на културно-историческото богатство на страната ни?

- Културно-историческите забележителности, фолклорът и традициите са ключови за регионите - за създаване на работни места и за привличане на туристи. Като икономически университет не се поколебахме да сме сред учредителите на Общество "Културно наследство", защото знаем ползите, които ще донесе.

Г-жа Славка Бозукова работи с огромен ентусиазъм за това Чудесата на България да бъдат видими. Радвам се, че именно тя е представителят на "Европа Ностра" за България и ще вложи този заряд за популяризирането на "Бранд България".

Иновативното представяне на културно-историческото богатство на страната ни е единственият шанс да бъдем видими. Информацията е един от най-важните елементи за развитието на туризма. Дигитализацията ще помогне на културните институции да направят културното наследство достъпно за по-широка аудитория. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай