Поливаш градината и пълниш джакузито - плащаш от скъпата вода

Все повече хора задлъжняват към ВиК, операторите се чудят как да си съберат парите

Поливаш градината и пълниш джакузито - плащаш от скъпата вода | StandartNews.com

След като от години експертите и законодателите се мъчат да обяснят що е то "енергийно беден", за да му позволят да плаща по-евтин ток, сега на дневен ред излезе и определението "водно беден". За него заговори шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов. След драстичния скок на водата от 1 януари 2024 г., когато кубикът се увеличи средно с 20%, а в някои градове поскъпването стигна и до 40%, председателят на регулатора очаква ново увеличение. Заради това ще се наложи да се дават помощи на хората, които са "водно бедни" и няма да могат да си плащат сметките.

За "водни помощи" по примера на енергийните за социално слаби хора от година настоява омбудсманът Диана Ковачева, а след тазгодишното повишение на цената на водата в много региони темата става все по-актуална.

Тя бе коментирана и по време на среща в Кюстендил, в която участваха осем ВиК оператори във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества". Иванов прогнозира, че поради повишените изисквания към качеството на водата и заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други увеличени разходи на водните оператори, цената ще продължи да се покачва. "Така, както има енергийно бедни семейства, трябва да се въведе такава категория и за домакинства, които са със сериозни социални проблеми. Те би трябвало да бъдат подпомогнати и това да стане чрез Министерството на труда и социалната политика", каза председателят на КЕВР. Но ако бъде възприет подходът за помощи само за "водно бедни", преобладаващата част от населението ще плаща значително по-скъпо за водата.

Друга идея на шефа на КЕВР е да се въведат две тарифи: "Извън тарифата за питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, да има втора тарифа за водата - който иска, да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети - джакузито", посочи регулаторният шеф.

При въвеждане на две тарифи за водата е важно какъв ще бъде прагът на потребление по ниската тарифа. Ако той е много нисък може да се окаже, че хората, които се къпят всеки ден и перат дрехите си, ще плащат по високата тарифа, пише econ.bg.

Подобно предложение имаше преди време от Министерство на енергетиката. Преди да бъде прието определението за енергийна бедност, от министерството предложиха да има две тарифи за тока за бита, но обсъжданият лимит за потребление по ниската тарифа беше толкова малък, че всяко семейство с бойлер трябваше да плаща по високата тарифа, дори да не ползва климатици.

В момента има правило цената на водата да бъде социално поносима. Това означава следното: при минимално месечно потребление от 2,8 куб. метра на човек цената на водата да не надхвърля 2,5% от средния месечен доход на домакинствата. Това ограничение наложи при последното поскъпване на водата от 1 януари 2024 г. във Видин и Ямбол повишението да е по-малко от поисканото от ВиК операторите. Ако предложенията на Иван Иванов бъдат приети, ще отпадне това ограничение за поскъпване на водата и сметките на преобладаващата част от хората ще се увеличат. А само най-бедните ще получават помощи.

И докато хората плащат все по-скъпа вода, загубите по ВиК мрежата са 61% от общото количество, според последните данни на КЕВР от 2022 г. През годините цената на водата нараства, а при загубите няма съществена промяна.

По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени. Но по отношение на показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, сочат данните на КЕВР, представени в Кюстендил.

Състоянието на ВиК мрежата е лошо - тя е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто живот е изтекъл отдавна. Но за подмяна на тръбите би било добре да се използват и пари от ЕС, а не всички инвестиции да бъдат плащани от гражданите.

Но освен от течове, има и търговски загуби - неотчетени, но ползвани количества вода. Ако дружествата намалят търговските загуби, това ще увеличи приходите им и те ще имат повече възможност да инвестират и да се подобрява услугата им, каза Иванов.

"За съжаление при хидравличните удари, които се случват, се създават много по-сериозни аварии, които трудно се ремонтират - на практика се подменят цели участъци от мрежата. Трябва поетапно да се подменя тази мрежа и да се вкарат добри международни практики, за да може тя да се управлява и наблюдава превантивно. Дружествата работят в тази посока, но това отнема време", каза Ивайло Касчиев, директор "ВиК услуги" в КЕВР.

По време на срещата в Кюстендил стана ясно още, че ВиК операторите имат затруднения да си събират задълженията. Но ако цената на водата нарасне още повече, събирането на дължимите суми ще стане още по-трудно.

"Тази година на фокус е събираемостта - ВиК операторите изпитват затруднения да си събират задълженията. Целта ни е да обсъдим какво може да се направи така, че хората да са по-мотивирани да плащат, къде грешат и какво пречи на подобряването на резултатите. Ще обсъдим и текущите болни въпроси, наред със загубата на вода, качеството на питейните води и проблемите, съпътстващи отрасъла от години", каза за БТА Иван Иванов, председател на Сдружение "Българската асоциация по водите - БАВ".

Според Ивайло Касчиев мерките срещу недобросъвестните ползватели са завеждане на дела, което обаче не дава сериозни резултати. "На Запад всеки потребител трябва да покаже добра кредитна история, част от което са платените сметки за ток, вода, комунални услуги. Секторът от години апелира за една подобна мярка в България, но тя не е въведена. Друга мярка е отказът от предоставяне на общински услуги на такива потребители, които не си плащат сметките. Има механизми, но е необходима национална стратегия. Истината е че операторите сами не могат да се справят", каза още Касчиев.

По отношение на пътните настилки, които често пъти при отстраняване на ВиК аварии се разрушават, след което не се възстановяват, Касчиев каза, че "този, който нарушава настилката, той трябва да я възстанови". "Тук е въпросът, че трябва да се създаде по-добра организация между ВиК дружествата и съответните общини. Има оператори, които се справят добре - въпрос на организация между тях", коментира Касчиев.

  • Сметките ни ще се вдигат още, обмислят помощ за "водно бедните" и две тарифи
    • 61% са загубите по мрежата
    • Длъжниците се увеличават

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи