Поклонничеството дава добавена стойност на туризма

Военните действия се развиват така, че отварят възможност за възстановяване на пътувания в Светите земи,казва отец Стилиян Табаков

Поклонничеството дава добавена стойност на туризма | StandartNews.com

Подготвяме пътуване до Израел за Светлата седмица през май

Военните действия се развиват така, че отварят възможност за възстановяване на пътувания в Светите земи,казва отец Стилиян Табаков в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Иконом Стилиян Табаков е председател на столичния храм "Св. Андрей Първозвани" и председател на Поклонническо-просветния център към Софийската света митрополия (ППЦ),  учреден на 5 юли 2016 г. от Негово Светейшество патриарх Неофит. Основната мисия на ППЦ е като използва формата на поклонничеството да съдейства на енориашите за пълноценното им и действено утвърждаване във вярата и православните ценности, а също да бъде в полза на новоначалните да придобият истинно знание и да напредват в подвига на добродетелите.

ППЦ организира православни поклоннически събития в страната и чужбина, детски лагери-училища, конференции, фестивали и други инициативи.

- Отец Табаков, Медия "Стандарт" от години работи за изграждането на "Бранд България" като в това дело се ангажират институции, неправителствени организации, учени, обикновени граждани. Как поклонническият туризъм може да популяризира тази инициатива?

- Ние в Поклонническия център към Софийска света митрополия имаме една важна задача. Това всъщност е и основната ни идея - посещения на тези свети обители и духовното укрепване на народа ни.

С течение на времето развихме добре организиран поклоннически туризъм в доста места на страната, свързан с определени църковни празници или пък просто такъв, провеждащ се в едно приятно време през пролетта, лятото и есента.

Имаме богата програма на пътуванията, които организираме. През 2023 година започнахме един нов проект, който за момента финансираме сами - това е създаването на видео съдържание, в което да покажем малка част от нашите манастири. Идеята е да провокираме интерес и впоследствие да бъдат организирани такива пътувания до тези свети обители при желание от страна на хората.

Амбицията ни е още тези видеа да бъдат публикувани и представяни пред чуждестранната публика, за да провокират интерес, а и да се покаже красотата на България, на българските свети обители и да достигне тя до повече хора.

- Като говорим за популяризиране на поклонническия туризъм, какви са настроенията на желаещите да пътуват в страната?

- По отношение на пътуванията в страната винаги взимаме предвид и цените, които можем да предложим на желаещите да да посетят манастирите и храмовете в страната. Освен това сме наясно, че много от хората все пак са посещавали и преди тези свети места самостоятелно или пък с друг туристически транспорт. Нашата цел обаче, е посредством тези пътувания не само да ги посещаваме и да се любуваме на красотата им, но и да покажем и да дадем ясна представа какво представлява даден религиозен обект, даден манастир, доколко той е ценен за вярата и историята ни, културата на България и прочие. В този смисъл ние не подхождаме по туристически начин, а по-скоро по просветителски.

Винаги казваме, че сме поклонническо-просветен център и поради това обръщаме голямо внимание върху такъв тип пътувания и развиваме всяка една дестинация.

Прави ни впечатление, че има голям интерес към различни дестинации в цялата страна, а не единствено към по-големите манастири. Например, в т.н. Софийско светогорие ние сме разделили обителите на части така, че в едно пътуване да могат да бъдат посетени няколко манастира. Същото се отнася и до пътуванията към Бачковския, Троянския и Рилския манастири. През годината организирахме пътувания и за много от празниците.

През март организираме поклонническо пътуване до различни манастири, сред които и Клисурския манастир във Видинска епархия. Разбира се, най-голям интерес проявяват хората към Софийската света гора, тъй като обителите са на по-кратно разстояние и за един ден могат да бъдат посетени няколко от тях.

Поради факта, че имаме прекрасни отношения с манастирите ни, поклонниците са добре посрещнати в обителите с духовна беседа от страна на игумена или игуменката на манастира.

- Как стои въпросът по отношение на пътуванията в чужбина, в Светите земи? Следим ситуацията в Близкия Изток...

- В момента военните действия се развиват така, че отварят възможност за възстановяване на поклонническите пътувания в Светите земи. От март месец голяма част от авиокомпаниите възстановяват полетите си до Тел Авив, което е знак за сигурност в Израел.

Въпреки, че там често има напрежение, отношението към туристите и поклонниците е добро и не се правят опити те да бъдат намесени в проблемите, които местните имат помежду си. Самите военни действия в момента са доста далеч от местата, които посещаваме. Подготвяме пътуване за Светлата седмица в началото на май месец. Това е едно от най-хубавите и благодатни времена за посещения на Светите земи. Разбира се, следим ситуацията при ескалация на напрежението пътуването ще бъде отложено до успокояването на събитията там.

- Как, според Вас, трябва да работим за това страната ни да привлече повече туристи от чужбина, които да посещават повече манастирите и храмовете в страната? И как Поклонническият център работи с Министерството на туризма?

- У нас хората от туристическия бранш са на високо ниво и успяват сами да оцелеят. Що се отнася до отношенията ни с Министерството на туризма, които са били през годините, ще кажа, че сме имали много разговори, идеи са обсъждани, но засега нищо не се е случило. А и вероятно няма да се случи като виждам по какъв начин се стъпва на идеята за популяризиране на туризма.

Що се отнася до идващите у нас туристи, то ние имаме още много да направим и по отношение на летния туризъм. За да стане България интересна дестинация за посещение през цялата година. Имаме много места, които ще са интересни на туристите от чужбина. За жалост се наблюдава това, че няма обща стратегия. Преди време бе финансиран проект за популяризирането и на кукерството...

Поклонниците от другите страни около нас, които познават добре вярата си, виждат, че популяризираме езически обичаи и традиции, които нямат общо с родната ни православна вяра, за съжаление. Нашите реклами не сработват. Работи се на парче. Ние имаме много потенциал и ако се работи в една реална и обща стратегия, то успехът ще бъде по-голям. Ако се работи в общото популяризиране на страната, то и към обителите ще има по-голям интерес. Имаме уникални неща в България, не е само Рилският манастир, който е част от ЮНЕСКО. Имаме уникални неща в много други наши манастири и църкви. За да сме успешни, трябва да работим на всички нива.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай