Нов кошмар. Пикът на алергиите

Ветровитото и сухо време в горещи летни дни води до силно изявени оплаквания

Нов кошмар. Пикът на алергиите | StandartNews.com
  • Ветровитото и сухо време в горещи летни дни води до силно изявени оплаквания

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

Най-силно алергизиращите растения през август и септември са пелинът и амброзията. Обикновената амброзия се среща в САЩ и в Европа.

Според направени проучвания, поради климатичните промени е възможно увеличаване на количеството полени на амброзия в голяма част от територията на Европа. Очаква се през периода 2041-2060 г. в Европа засегнатите от алергия към амброзия

да се увеличат до 77 мил. души, при 33 мил. към момента

За по-малко от 20 години този плевел придобива широко разпространение и в България, особено в северните райони и Черноморието. Амброзията е много сериозен причинител на алергии,  защото поленът ? има изключително силни алергизиращи свойства.

Другият вид полен, който е с подобни алергизиращи свойства е пелинът, който отделя полените си почти по същото време. В България се срещат повече от 10 вида пелин и расте в  цялата страна на морското равнище до към 2000 м надм. височина.

Симптомите на алергията към пелин и амброзия са  добре познатите от страна на носа и очите-

сърбеж, кихане, бистри секрети, зачервяване

При по-силно изразена сенсибилизация е възможно да има пристъпи на кашлица, свирене в гърдите, задух.

Симптомите на алергия към амброзия и пелин зависят изцяло от количеството на поленовите частици във въздуха. Така че, ветровито, сухо време в горещи летни дни, ще доведе до силно изявени оплаквания.

Диагностиката на алергиите към амброзия и пелин се извършва много бързо и не създава затруднения.

 

Съветите за намаляване на експозицията на къснолетни полени са:

избягване на сутрешните разходки, сутрешното проветряване, екскурзиите в планините и сред природата. Ако все пак се излезе навън, след прибиране у дома е добре да се сменят дрехите, да се изплакне с вода лицето, особено очите и носа, като вечер е препоръчително вземането на душ.

По отношение на лечението на алергиите към амброзия и пелин, то включва симптоматични средства (антихистамнин, локалнини кокртикостероиди, назални промивки)  и специфична имунотерапия, които се назначават след установяване на алергията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай