Петър Петров: Искам да превърна Монтана в богат и модерен град

Не съществува дебат за националния празник - това е Трети март

Петър Петров: Искам да превърна Монтана в богат и модерен град | StandartNews.com

 

  • Качественото здравеопазване в Северозапада е проблем, училища стоят затворени
  • Средствата за общините са малко и са парцелирани от управляващи партии
  • Децентрализацията помага само на големите градове
  • Няма правна и житейска логика кметските мандати да се ограничават
  • Не съществува дебат за националния празник - това е Трети март
  • Има опасност ползването на язовир "Огоста" да бъде харизано на частна фирма, казва адв. Петър Петров, народен представител от "Възраждане" и кандидат за кмет на общината

 

- Адв. Петров, защо решихте да се кандидатирате за кмет на Монтана?

- Роден съм в този град и детството ми е минало в Северозапада. Втори мандат съм народен представител от 12 МИР Монтана и в голяма част от дейността ви е по теми, въпроси и проблеми в община Монтана и областта. Старая се да бъда активен в дейността си като народен представител от този район, познавам доста от жителите на общината, постоянно комуникирам с тях и поради тези причини местната структура на "Възраждане" в Монтана ми гласува доверие наред с националното ръководство да ме издигне като кандидат за кмет. А личните ми причини са, че за последните 25 години от моя съзнателен живот по никакъв начин не виждам развитие на града и искам едно много по-различно, ново и модерно управление за него и хората в него, вместо сегашното безвремие и обезлюдяване, на което съм свидетел. А такова може да се случи само с нови и млади хора както на кметската позиция, така и в състава Общинския съвет, който в болшинството от случаите приема всичко с единодушие.   

- Кои са най-големите проблеми на града и какви решения предлагате?

- Най-големият проблем е бедността. Това е най-бедният район с най-ниските доходи не само в България, а и в Европейския съюз, вече 15 г., след като се присъединихме към него и в следствие на последователните действия на местната и държавната власт в насока да обеднява населението и да се поддържа нисък неговия социален статус, за да е зависимо както от местни феодали, така и от бизнесмени, които не желаят да плащат високи заплати. Преди, когато бях младеж, си казвах, че нищо не мога да направя, че могат тези в парламента, в Министерски съвет. Е, вече съм част от Народното събрание в групата на "Възраждане" и мога, макар и малко, да променя това и чрез лични действия, а не само да гледам безучастно отстрани. Решението на беднотията и безработицата е само целенасочена държавна политика към подпомагане на такива изостанали райони. Говоря за подпомагане както на жителите, така и на бизнес-инициативите. Целта е да се пресече настоящата тенденция от 20 години насам около 90% от младите хора над 18-годишна възраст да емигрират от града и региона.

В Монтана има проблем с качествените медицински грижи, излъгаха ни, че щяло да има хеликоптери и хеликоптерни площадки за извозване на болни. В града има затворени училища и няма филиал на висше учебно заведение. Борбата с купуването на гласове в региона сериозно куца. Затова е необходимо и много по-целесъобразно разходване на общинския бюджет в насока осигуряване на по-добри здравни услуги, на по-добро обучение и на адекватна борба с битовата престъпност. Това са трите стълба на всеки един здрав социум и Монтана не трябва да прави изключение.

- Започнахте подписка за провеждането на референдум "за" или "против" изграждането на фотоволтаичен парк в язовир "Огоста". Какъв е проблемът?

- Проблемът е, че пореден държавен ресурс, при това обект с национално значение, ще бъде предоставен на чужди т.нар. инвеститори, като няма яснота какви ще са финансовите ползи нито за държавата, нито за местните жители. Както с безплатните американски бази, както с концесията за златото, така и сега има опасност язовирът да бъде харизан от държавата с подкрепа от страна на настоящата местна власт без да е защитен националният интерес и то забележете - чрез законодателни промени, тоест отговорността ще бъде прехвърлена върху Народното събрание за тази концесия. Никой не казва на гражданите на град Монтана, че предоставянето на тази концесия не означава, че основата на язовирната стена, която има спешна нужда от ремонт, ще бъде ремонтирана; никой не им казва, че язовирът ще бъде ограден от частния инвеститор и достъпът до него няма да бъде така свободен, както досега; че жителите на Монтана по никакъв начин няма да се възползват от произвежданото електричество в такъв бъдещ фотоволтаичен парк; и най-важното - че няма да има икономически ползи за региона. Освен че не са информирани, жителите на Монтана не са и питани искат или не всичко това да се случи с този язовир, който е неизменно свързан с града. Тъй като ние от "Възраждане" изповядваме принципа на пряката демокрация, при който не някой друг, не дори и аз в Народното събрание, а самите жители да решат най-важните въпроси, които ги засягат, то и затова сме инициирали провеждането на местен референдум, на който гражданите на Община Монтана да се произнесат съгласни ли са или не да бъде изграден фотоволтаичен парк вътре в язовир Огоста.

- Достатъчно средства за общините ли са предвидени в бюджета за 2023 г. и спомага ли той за преодоляване на икономическите неравенства между регионите?

- Не, разбира се. Не само че средствата за общините не са достатъчни, но и тези средства отдавна са "парцелирани" между управляващи партии, които ще ги отпуснат, местни власти, които ще ги разпределят и обръчи от фирми, които ще ги получат за извършването на баснословно скъпи обществени поръчки без реален резултат. Това е основният механизъм, върху който е изградено финансирането на общините и в разглежданият днес Бюджет 2023 няма нищо по-различно. Именно затова той няма да преодолее икономическите неравенства между регионите, защото нито има държавна политика за преодоляването на това растящо неравенство, нито пък има специално законодателство в тази насока. Веднага щом имаме мнозинство, ние от Възраждане ще приемем такъв закон. 

- Един от приоритетите на правителството е децентрализацията на общините. Каква е позицията на "Възраждане"?

- Нормално е позицията на това коалиционно правителство, съсредоточено в управлението на столицата и големите градове, с големи приходи в общинските бюджети, да настоява за по-голямата им децентрализация. Така то се надява чрез своите кметове и общински съветници да разпределя за харчене повече средства, събирани от общините. В момента даже се обсъжда закон, с който общините да могат да събират глоби по Закона за движение по пътищата и да получават до 70% от сумите по тях. Но той ще има ефект само в по-големите общини, където трафикът е голям. За съжаление, по-малките общини имат необходимост от активно взаимодействие с държавата и по-голяма тяхна самостоятелност няма да подпомогне техния настоящ упадък, който е повсеместен с някои изключения.

- Подкрепяте ли идеята на ПП-ДБ за ограничаване на кметските мандати до два?

- Няма никаква житейска или правна логика, един кмет, ако има успешно управление и жителите на общината са доволни от това, да не може да бъде избиран трети или четвърти мандат. Няма и състоятелни доводи, изложени от предлагащите тази промяна, в насока за ограничаване на кметските мандати до два. Ако се прави евентуално препратка към мандатите на президента, то той е избиран в суверенна и независима териториална единица, каквато е държавата, като са ограничени и възможностите за контрол върху фигурата му. При кмета това не е така и действията му подлежат на контрол от различни институции, именно затова аз не подкрепям ограничението на мандатите. Но смятам, че българските граждани са тези, които трябва да се произнесат на референдум по този въпрос - колко дълго желаят да ги управлява един избираем от самите тях кмет.

- Трети март или 24 май? Кой да бъде националният празник на България?

- Подобен дебат не стои - Трети март е националният празник на Република България от много поколения насам. Това е основополагащата дата в българската история, заради която дата можем да празнуваме днес и останалите бележити дати от календара на официалните празници. Трябва да се отбележи друго - че подобна дискусия умишлено се повдига от коалицията на евроатлантиците, за да сее разделение сред българското общество.

- Каква съдебна реформа подкрепя "Възраждане?

- "Възраждане" подкрепя съдебна реформа, която да е насочена към ефективна справедливост и правосъдие, което да работи наистина за гражданите, а не да създава у тях вече 3 десетилетия впечатление за корупция и неефективност в борбата срещу престъпността. За нас трябва да се въведе незабавен контрол върху всички актове и действия на магистратите, което ще предотврати случаите на пороци в правосъдието, които да ограничават правата на гражданите. Трябва да се въведе и по-ефективна и реална отговорност за магистратите относно издаваните от тях незаконосъобразни актове. Привърженици сме както на индивидуалната конституционна жалба, така и на възможност за съдебно обжалване на отказ или непроизнасяне по сигнали на граждани, подадени до администрацията, а също и на намаляване на държавните такси за завеждане на дела. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай