От стаж до мечтаната работа: Младите жени в минната индустрия и строителството

Професионална реализация в Група ГЕОТЕХМИН

От стаж до мечтаната работа: Младите жени в минната индустрия и строителството | StandartNews.com

Елия Стоянова е завършила "Геодезия" и е специалист "Пространствени бази данни" вЕлаците-Мед

 

  • Професионална реализация в Група ГЕОТЕХМИН 

От родния Свиленград до средногорското село Мирково. Този път е изминала 23-годишната Елия Стоянова, която е завършила Университета по архитектура, строителство и геодезия, за да работи в Обогатителния комплекс на Елаците-Мед АД. Това е най-големият работодател на територията на Средногорието и Етрополе с над 2000 служители. 

  • Как започва всичко? 

Елия вижда пост в социална мрежа, че Елаците-Мед търси стажанти за своята Лятна стажантска програма. Завършила е специалност "Геодезия" и решава да кандидатства. "Стори ми се нещо ново и различно, тъй като в университета сме имали множество учебни практики, но никога не са били свързани с работа в такива големи производствени предприятия", признава Елия. През миналото лято тя трупа опит с 2-месечен платен стаж в Елаците-Мед. "Стажът за мен беше изключително полезен. По първоначален план трябваше да продължи само 1 месец заради натовареността ми в университета, но всичко много ми хареса и реших да го удължа, като прекарах месеците август и септември 2022 г. в дружеството. Чувствах се отлично, тъй като всички бяха изключително дружелюбни и ми осигуряваха подкрепа през цялото време", спомня си Елия. Основните дейности, в които е участвала, са свързани с изграждането на пространствена база данни за електропреносната мрежа на предприятието.  От април тази година Елия е назначена на длъжност специалист "Пространствени бази данни". "Минната индустрия и геодезията се развиват непрекъснато и винаги ще има какво ново да науча. Затова се надявам в следващите 5 г., а и след това, да имам възможности за постоянно надграждане на знанията и уменията си, за да мога да бъда ефективна в работата си", разказва с вълнение 23-годишната Елия.

Елаците-Мед е професионалният избор и на Памела Николова. Две поредни години - през 2021 и 2022 г., тя участва в летните стажантски програми на дружеството, като се възползва от максималния им срок - 3 месеца. Като млад и амбициозен специалист Памела вижда възможност и поле за реализация в IT сектора в една от водещите компании в минната индустрия, част от Група ГЕОТЕХМИН, и кандидатства за работа в Рудодобивния комплекс на Елаците-Мед. Вече доказала своите знания, хъс за работа и целеустременост, стартира работа в компанията от 1 юни 2023 г. "За  да си част от такава голяма компания трябва да имаш желание за нови знания, умения и не трябва да спираш да се усъвършенстваш с обучения и курсове", споделя Памела.

Определя времето, прекарано с колегите от отдел "Информационни технологии" като изключително полезно и приятно. "По време на стажа ми в Елаците-Мед разбрах, че екипната работа е неделима и много важна част от работния процес в компанията", разказва Памела. 

Вече като част от екипа на Елаците-Мед тя вижда пред себе си реални възможности за бъдещо професионално израстване в компанията. Впечатлява се най-вече от бързите темпове, с които се развиват новите технологии в световен мащаб и обяснява: "Ежедневието ни е заобиколено от технологии, тази сфера се развива много бързо и ние също като специалисти в областта трябва да се развиваме бързо и винаги да бъдем информирани". 

Освен в Елаците-Мед, все повече млади жени започват работа и в строителното дружество Геострой. "Започнах стаж в Геострой през лятото на 2021 г. Кандидатствах почти на шега. Обадиха ми се за интервю, одобриха ме и започнах. Няколко месеца след стажа ми предложиха да бъда част от стипендиантската програма на дружеството. Това  беше чест за мен", разказва Беатрис Белчева, която почти две години трупа професионален опит в Геострой. След успешното представяне и на втория стаж в компанията, Беатрис получава предложение за работа. В момента е специалист "Маркетинг" в дирекция "Маркетинг и офериране в строителството" и студент в УАСГ. Тя учи магистратура "Управление на проекти в строителството". "Благодарение на работата в Геострой се убедих, че искам да уча тази специалност и в магистърската програма. Представях си Геострой като огромно предизвикателство. Две години по-късно осъзнавам, че със започването ми тук не само се хвърлих в дълбокото, но и се научих да плувам. За времето, през което работя в компанията, станах по-отговорна и дисциплинирана. Екипът на дружеството дава кураж постоянно да показваш най-доброто от себе си", с въодушевление разказва Беатрис. 

Петя Жилкова е другият специалист от екипа на Геострой, който започва чрез стажантска програма. През 2012 г. Петя е стажант в Геотехмин ООД. Там работи по чуждестранни проекти. През 2015 г. става част от екипа на Геострой. В компанията работи по големите инфраструктурни проекти в областта на пътното строителство. "Най-ценното за мен винаги е било да доказвам личностните си качества, което в Геострой е високо ценено през годините. Мотивира ме възможността 

  • да работя по стратегически обекти

като всеки  от тях носи със себе си своите предизвикателства. Бих описала Геострой като фирма с много опит, качествена работа и екипен дух", споделя Петя. 

За Ширин Чукур работата в Геострой е сбъдната мечта. Тя се развива в компанията като геодезист, след като преминава успешен стаж и получава предложение за работа. 

Съветите, които младите жени специалисти дават на студентите, е да участват в различни стажантски програми и да изберат подходяща професия за себе си. 

"Бих им казала да бъдат усърдни, да следват интуицията си, да не се страхуват да споделят идеите си, да опитват нови неща, да са гъвкави, да използват въображението си, да бъдат добри хора и най-вече да се научат да работят в екип", са само някои от насоките, които Елия Стоянова отправя към настоящите и бъдещи стажанти на Елаците-Мед.

 

Над 550 младежи са преминали Стажантската програма на Група ГЕОТЕХМИН

Над 550 младежи са преминали през стажантската програма на Група ГЕОТЕХМИН в различни дружества - Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой, Пътстрой-92 и др. Компаниите са сред водещите работодатели и спазват всички изисквания на трудовото и осигурителното законодателство в страната. 

На отлично представилите се студенти в стажантските програми се дава възможност да преминат в Стипендиантска програма и да получават финансова подкрепа по време на следването или се назначават на трудови договори и стават част от екипите. Всички дружества от Група ГЕОТЕХМИН, които имат стажанти им осигуряват заплащане, съгласно българското законодателство и социални придобивки, каквито получават служителите в съответната компания. За стажантите има отговорни наставници, които им предават своя опит, за да могат младите хора да придобият нужните практически знания и умения. 

Дружества от Група ГЕОТЕХМИН осигуряват стипендии за възпитаници на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", Университета по архитектура, строителство и геодезия и Техническия университет - София. Стипендиантите имат възможност да приложат в реална работна среда наученото в университета по време на платен едномесечен стаж в компаниите и, след стажа да станат част от екипите им.

В Група ГЕОТЕХМИН работят над 4000 служители в над 20 дружества в следните бизнес направления - минна индустрия, строителство, търговия, енергия и климат и услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай