Нургюл, която ще ни спаси

Салимова хвърли ръкавица на силния пол: "Искам да стана гросмайстор при мъжете"

Нургюл, която ще ни спаси | StandartNews.com
  • Деца, вдъхновени от нейния пример, масово се записват да тренират шах
  • Салимова хвърли ръкавица на силния пол: "Искам да стана гросмайстор при мъжете"

 

Тя не е родена със сребърна лъжичка. Не е израснала на жълтите павета. В CV-то й няма записани обучения в престижни колежи и университети по света. Няма "връзки", никой не се е звънял по телефона за нея на важни фактори, за да каже: "Виж там, това е наше момиче..."

Тя има само таланта си. Но и още нещо - здравия корен, който я свързва със семейството и рода. Това й даде силата да излезе сам-сама на световната шахматна сцена и да се изправи срещу конкуренти, зад които стоят огромни щабове с треньори, психолози и дори готвачи, изсипват се потоци пари и цялата подкрепяща политика на държавите им.

Нургюл - Сияйната роза на България. Тя ни кара да се усмихнем на фона на ужасяващите новини за убийства, побои до смърт, катастрофи и война. Да се гордеем, че това красиво, умно и трудолюбиво момиче е наша сънародничка. И да повярваме, че каквото и да ни връхлети, ще го преодолеем, защото имаме същия здрав корен като нея. Нургюл ще ни спаси. 

Как се чувства 20-годишното момиче, в което не само цяла България, но и целият шахматен свят впери очи през последните седмици? След като се прибра у нас на 25 август, тя бе посрещната като звезда, обгърната с любов и внимание. Но си остана все така съсредоточена, сякаш част от нея все още премисля ходовете по шахматната дъска. И нищо чудно след тежкия турнир, продължил повече от три седмици.

"Световната купа започна на 28 юли, бях в Баку от 28 юли до 22 август, спечелих 6 мача. На финала изпуснах доста шансове, не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх много достойно. Играта ми беше достойна за финал, може би опитът не ми достигна, но аз съм горда от това, което постигнах", каза шахматистката на специалната пресконференция, която даде.

Тя призна, че напрежението си е казало думата на финала. "Има партии, в които не всичко се развива по план. Напрежението може да се окаже фактор, позицията, часовника. Вярвам, че много световноизвестни шахматисти са изпускали победи. На финала се случи, лично аз вярвам, че беше от напрежението, от неща, които не са свързани много с шах. Бях много близо да спечеля Световната купа, в такъв момент в главата ти се въртят много мисли, които са достатъчни да разсеят състезателя."

Нургюл казва, че всичко е различно след успеха ?: "Даже и в момента усещам, че всичко е различно след този мой успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка. Видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Успехът ми на Световната купа ме направи по-уверена", е равносметката на Салимова, която направи сензация в шаха за жени и завоюва второ място на турнира. По пътя си към успеха бившата световна шампионка при момичетата до 12 години преодоля шест съпернички, а на финала се изправи срещу третата в света Александра Горячкина. С второто място в Баку тя си осигури участие и на Турнира на претендентките през 2024, който ще определи коя шахматистка ще играе за световната титла.

Какво ще се промени за нея след като я очакват още по-големи предизвикателства? "Аз тренирам шах всеки ден, така че това няма да се промени. Трябва да се променят някои неща, нужни са допълнителни треньори, тъй като това е много сериозен турнир. Това е възможност, която не се появява всеки ден - да играеш в турнира на претендентките. Но преди това имам и други турнири. Продължавам да работя още повече", каза Салимова.

Тя признава, че има нужда от почивка след шахматния стрес, но не спира да тренира. "По-скоро имам нужда да си почина от психологическа гледна точка, но шахът не ми пречи, за мен е удоволствие да гледам шах, да играя блиц", казва шампионката.

Сега най-голямата й цел е да покори световния връх в шахмата. "Много бих искала третата норма за гросмайстор, сега в Баку покрих втората. Искам да стигна рейтинг 2500", споделя момичето. И вдига още по-високо летвата, като хвърля ръкавица на силния пол: "Искам да стана гросмайстор и за мъже."

Заразителен пример

Плодовете от нейните успехи вече са налице. Примерът й е заразителен, много деца искат да приличат на нея, да вървят по стъпките й. И се записват да тренират шах. "В Бургас ми казаха, че няма места вече от всички желаещи, които искат да се запишат. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат", доволен е треньорът й Живко Жеков. А президентът на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов съобщи, че наред със Салимова имаме още шест момичета, които се доближават много до нейното развитие.

"Като федерация сме се ангажирали да осигурим финансиране на турнирите й в следващите две години, защото те са изключително важни", съобщи още Антонов. И добави, че се водят разговори с Министерството на младежта и спорта за финансирането на федерацията, както и по програмата за високо спортно майсторство. Търсят се и спонсори, като Антонов посочи бизнесмена Ариф Маджид, който е и президент на федерацията по вдигане на тежести.

Признанието

Цяла България с нетърпение очакваше Нургюл да се завърне на родна земя. Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, народният представител от Бургас Севим Али и кметът на Белица Радослав Ревански я чакаха още на граничен пункт "Лесово" с букет цветя. "Добре дошла в родината! Продължавай да играеш с гордост за България и да прославяш родината", й пожелаха те.

Гордите майка и баща на Нургюл - Гюлзар и Илхан Салимови Снимка: Латинка Светозарова, БНР

Разбира се, най-развълнувани от постиженията на Нургюл са жителите на родното й село Крепча. Те я посрещнаха с транспаратни с надпис: "Благодарим ти, Нургюл! Ти си нашата гордост!" Стотици хора от областта и региона се стекоха на площада, за да поздравят Салимова. Шахматистката бе обсипана с цветя, с рисунки с образа й от малки художници.

Тя получи в дар две стихотворения, написани за нея, тъй като с представянето си е вдъхновила авторите - Златина Ганева и Ахмед Емин Атасой. В своя стих Атасой нарича девойката от Крепча "момичето на света".

В София Нургюл имаше поредица от срещи с политици и държавници. Президентът Румен Радев поздрави състезателката, че е съхранила традициите на семейството си в този спорт, които се предават от няколко поколения, както и за примера, който дава на младите хора в България. "Нургюл доказа, че когато човек получи подкрепата на семейството си, постига успехи", заяви държавният глава и благодари на родителите й, че са насърчили уменията на дъщеря си от най-ранна детска възраст.

"Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб. Поздравявам те от името на Министерството на младежта и спорта и ти пожелавам всяка титла, към която се устремиш, да бъде твоя", бе пожеланието на спортния министър Димитър Илиев.

Специални поздравления получи шахматистката и от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Вчера тя посети централата на Движението. Карадайъ пожела на Салимова много здраве, успехи и нови победи на предстоящите състезания, сред които е Турнирът на претендентките догодина. Той й  предаде и специалните поздрави на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. В срещата участваха още зам.-председателят на 49-ото НС Филиз Хюсменова, председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта Небие Кабак, зам.-председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и д-р инж. Хасан Азис, кмет на Кърджали, зам.-председателят на ПГ на ДПС Хатидже Георгиева, както и лидерът на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай