Нов шок! Бързите кредити станаха златни

КЗП засече оскъпяване до 175%, даде съвети как да се предпазим

Нов шок! Бързите кредити станаха златни | StandartNews.com

Има бързи кредити с оскъпяване от 175 процента. Това каза в интервю за „Стандарт“  Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Той уточни, че клиентите на този вид заеми са от уязвими групи и трябва да вземат решение за минути. 

„На един таксиметров шофьор, например, му се чупи колата. Той трябва днес да я ремонтира, за да може утре да е на работа и да си храни семейството. Как може той, в рамките на един ден, да се ориентира колко ще му е скъп кредитът, когато годишният процент на разходите е формула, с която се объркват дори експерти“, заяви още той. 

Според Алипиев потребителите трябва да внимават с начисляването на неустойки към месечната погасителна вноска. Тъй като има случаи, в които неустойката се посочва като член от договора за кредит. Има и други, при които тя се описва в общите условия. 

Договорите, които сключват фирмите за бързи кредити с потребителите, показват, че в 90% от случаите търговците използват нелоялни практики, посочи още председателят на КЗП.

Съветите на Стоил Алипиев как да се предпазим от ужилване с бързи кредити - четете в новия брой на "Стандарт", който вече е на пазара в цялата страна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай