Нощ на чудесата. Магичната вода на Дамбалъ лекува куп болести

Неми деца проговарят, куци хора прохождат, безплодни жени зачеват, нелечими болести изчезват

Нощ на чудесата. Магичната вода на Дамбалъ лекува куп болести | StandartNews.com

* Името на масива идва от турската дума "дамла", което означава капка 

* Неми деца проговарят, куци хора прохождат, безплодни жени зачеват, нелечими болести изчезват

Всяка година хора от четирите краища на света прииждат за чудото, което се случва в Родопите. Неми деца проговарят. Куци хора прохождат. Безплодни жени зачеват. Нелечими уж болести изчезват, сякаш не ги е имало. Това не са легенди, а свръхестествени явления, които се случват в нощта срещу Гергьовден в магичната планина.

В нощта на 5 срещу 6 май стотици хора идват на връх Дамбалъ, близо до село Летовник - на 3 км от Момчилград и на 15 км от Кърджали, за да търсят изцеление. В тази живописна местност сред широколистна гора се стича обилно вода.

В подножието й е изградена чешма с няколко чучура, има и малък басейн. От този скален венец се разкрива невероятна гледка. В района се забелязват много древни изсичания в скалите, а по дерето, образувано от стичащата се вода, в местността Скална глава има множество трапецовидни ниши. Името на масива идва от турската дума "дамла", което означава капка. 

Вярва се, че когато християните празнуват Гергьовден, а мюсюлманите отбелязват пролетния празник Хъдърлез, водата извираща от скалите в района, добива лечебна сила и помага за различни болести, сред които и заекване, парези и екземи. 

Малко след полунощ на 6 май вятър раздвижва дърветата и гората започва да шуми. "Хадърлез дойде", казват хората и започват да хвърлят голи децата в изворите с ледена вода. Нощта се изпълва с детски писъци, а хората се радват, защото много от болните оздравяват.  

Науката има обяснение на това. Изживеният шок помага да се преодолеят много сугестивни заболявания. Този метод отдавна се използва в психиатрията. Но хората вярват, че чудото е дошло от светеца и лековитата вода. 

Дрехите се връзват по клоните на дърветата, а в коритото на чешмата се пускат монети като дар за извора. В полунощ се измиват последователно очите, ушите, главата, гърдите, ръцете и краката. Ритуалното миене се извършва три пъти последователно, като се произнася следната фраза - "Нека болката тук да остане, нека има здраве за мен и всички мои близки хора".

Местните разказват редица легенди за появата на чудотворното място. Една от тях гласи, че веднъж светци се събрали на Дамбалъ, седнали на каменна трапеза, нахранили се, а нямало откъде да пият вода. Тогава един от тях - Яран баба, ударил с юмрук скалата и от нея бликнала вода. Била толкова много, че той се уплашил да не удави близкото село, грабнал вълна и запушил извора. "Като не тече, поне да капе", казал светецът. Оттогава е и името на върха - Дамбалъ (капка).

Според друга легенда Хадър баба и Яран баба обикаляли цяла година света и правели добрини. На Гергьовден се събирали на върха и сядали да си починат. Тогава водата ставала лековита. Славата ? отдавна е преминала държавните граници.

На Гергьовден идват хора чак от турските градове Измир, Бурса и Истанбул само, за да налеят от целебната вода и да я занесат на своите близки. 

Мястото се почита и от мюсюлманите в Северна Гърция. 

Мистичният връх е част от кратера на огромен вулкан, изригнал преди четири милиона години. От скалите му и сега блика вода - нещо необичайно рядко и затова мястото е обожествено. 

На Дамбалъ не са правени разкопки, но при теренни проучвания археолозите са открили руините на тракийско светилище и голям християнски обект - църква или манастир.

Дамбалъ е култов връх за местните мюсюлмани - алиани. За свойствата и бликването на водата се разказват различни предания. Според едно от тях изворът е творение на алианските светци Кърклар (Четиридесетте), които са невидими за грешните и видими за чистите праведници. Това са духовни водачи, дошли по тези земи от Хорасан (Иран), които притежават божествена сила и правят само добрини. 

Близо до извора е гробницата на Яран баба, която се поддържа и почита и до днес от алианите, живеещи в района.

Мюсюлманският празник е известен като Хъдърлез (хъдър - зелен, лез - от Илияз), това е денят на двата мюсюлмански светци Хъдър и Иляз, които се движат в противоположни посоки, за да помагат на хората. В местността има два водоизточника - изградена е чешма в по-късните години, от самата скала също тече вода. Легендата гласи, че двамата се срещат само веднъж в годината и това е точно в нощта между пети и шести май.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай