Над 170 църкви с храмов празник в деня на Свети Георги

Наследил е от покойната си майка голямо богатство

Над 170 църкви с храмов празник в деня на  Свети Георги | StandartNews.com

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра

Той наследил от покойната си майка голямо богатство и наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите - раздадени на бедните

 

От житието на светеца знаем, че е живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.). Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил член на държавния съвет - без да подозира, че той бил християнин. 

По това време срещу християните били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Тъй като младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите - раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.

Явил се в двореца в Никомидия, столицата на тогавашна Витиния, и смело защитил християнската вяра. Напразно бил съветван и увещаван от императора да се откаже от Христа. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки. Мнозина, като видели твърдостта на Георги, веднага повярвали в Спасителя. Повярвала и Александра, съпругата на императора.  Диоклетиан наредил и двамата да бъдат посечени с меч. По пътя към мястото на наказанието Александра припаднала и предала Богу дух. При вида на такава блажена смърт Георги прославил Бога и бодро продължил към своята Голгота. Когато стигнали на определеното място, мъченикът спокойно навел глава под меча на палача и бил обезглавен на 23 април 306 година.

Към днешна дата в България над 170 църкви ще честват храмовия си празник в Деня на свети Георги Победоносец. 


На 6 май имен ден ще празнуват 208 016 българи

Най-много родители избират св. Георги за покровител на мъжкото си отроче. Според данните на НСИ за изминалата 2023 г. общо 143 185 мъже у нас носят това име. През същата година са се родили 822 момчета, кръстени така. 

И още от официалната статистика - на 6 май (Гергьовден) имения си ден ще отбележат общо 208 016 българи. 

На големите християнски празници през тази година празнуват над 3.2 милиона българи -  от тях 1 689 312 са мъже, а жените са 1 576 905. Най-много - 343 113, почетоха името си на Цветница (28 април 2024). Общо 332 826 българи празнуват на Ивановден, а на Архангеловден - 241 595. 
 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 3 седмици

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи