Лютото - вълшебното "хапче" за сън

Сурови, сушени или мариновани лютите чушки отпускат нервите

Лютото - вълшебното "хапче" за сън | StandartNews.com

Лютите чушки сгряват и отпускат нервите, помагат на съня да дойде по-бързо.

Пукани, сурови, сушени или мариновани само споменаването им буди апетита на любителите на люто.

СТАНДАРТ ви предлага 4 лесни рецепти за да  имате винаги под ръка тази пикантна добавка към храната

 

Пържени в буркан

Продукти: люти чушки - 3 килограма, сол - 150 грама, винен оцет - 1 литър, захар - 1 ч.ч., вода - 500 мл, олио - за пържене

Приготвяне: Почистете и измийте лютите чушлета. Подсушете ги и ги изпържете в малко загрято олио.

Докато чушлетата се пържат, вие си пригответе маринатата.

Смесете водата със солта, захарта и оцета, разбъркайте добре на умерен огън до хомогенизиране на сместа. Наредете пържените чушлета и чисти и сухи буркани, залейте ги с вече охладената марината.

Затворете добре с капачките и стерилизирайте за 5-10 минути от завиране на водата.

 

Всички обичат сладко

Продукти: 750 гр. сладки месести червени чушки (посочения грамаж е на почистени от дръжките и семенниците чушки), 250 г люти червени чушки (почистени от семената и дръжките), 2 скилидки чесън, 100 мл ябълков оцет (да не се заменя с винен), 500 г захар, 1 чаена лъжичка сол.

Приготвяне: почистените от семенниците сладки и люти чушки се нарязват. Слагат се в блендер или чопър и се смилат добре. Изсипвате ги в тенджера и добавяте захарта.

Разбърквате и слагате на котлона. Отначало (докато се стопи захарта) загрейте на умерена температура. След като захарта се стопи, може да усилите котлона като често разбърквате. Махнете образувалата се пяна.

Щом сместа започне да се сгъстява, добавете солта, ябълковия оцет и смачканите скилидки чесън. Продължете да варите сладкото до желаната от вас гъстота.  Варете на по-слаб огън, бъркайте често с лъжица с по-дълга дръжка.

Готовото сладко от лютите чушки се насипва горещо в предварително затоплени бурканчета на винт. Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и се оставят така да изстинат.

Приготвянето на това пикантно изкушение не е трудоемко и не отнема много време. Вкусът е уникален. От посочените продукти излизат 2 бурканчета по 265 г, 1 бурканче от 210 г и 2 бурканчета по 100 г Количеството е съвсем прилично за посочените продукти.

 

Апетитка с чорбаджийски чушлета

Продукти: 7.5 кг домати, 2 кг чорбаджийски чушки, 1 ч.ч. олио (200 мл),  ч.ч. винен оцет, 1 ч.ч. кристална захар, 1/2 ч.ч. сол, 1 връзка магданоз, 4 скилидки чесън, 2 бр. люти чушки

Приготвяне: Настъргвате доматите на едро ренде и ги слагате да се варят в дълбок съд. Варите докато се изпари течността, като започне да се сгъстява се бърка непрекъснато.

В това време приготвяте марината от олиото, оцета, захарта и солта в тенджера и я слагате на отделен котлон. След като заври в марината се пускат по две шепи от чорбаджийските чушки, които са предварително измити (при желание дръжките могат да се отрежат), и се варят колкото да си сменят цвета. Изваждате ги в отделен съд и продължавате така докато всички чушки минат процедурата. Останалата марината прибавяте към сгъстените домати и бъркате непрекъснато. Нарязвате чесъна на тънички филийки и прибавяте към доматите. След като се сгъсти (около 20 минути) прибавяте чушките и ситно нарязаният магданоз и продължавате да бъркате. Вари се още около 15 минути и отстранявате от огъня. Опитайте за да прецените дали има нужда от допълнително сол и захар и прибавете при нужда. В случай че чорбаджийските чушки са лютиви, не е нужно да се добавят лютите чушки, но ако не са, то при слагането на чорбаджийските чушки при доматите прибавете ситно нарязани люти чушки. Готовата смес разсипвате в бурканчета и стерилизирате за 15минути.

 

Чили зехтин

Продукти: 1 литър зехтин (студено пресован), 50 грама сушени чили чушлета

Приготвяне: Зехтина се загрява на 50 градуса и се разделя на две части. Изсипва се в подходящи шишенца с по-широко гърло и добро затваряне.

Сушеното чили се пуква леко на горещ котлон (колкото да се получат тъмни но не изгорели петънца по чушлетата). След което и те се разделят на две равни части и се потапят в топлия зехтин. По желание може да се добави и клонка розмарин. Така комбинирани съставките се оставят да отпочинат поне 1 седмица за да се обединят вкусовете. След този период зехтина е готов за овкусяване на предястия, салати, ястия месо и паста.

 

Обяд през есеннта. 4 лесни рецепти

  • Възползвайте се максимално от най-добрите есенни продукти и пригответе най-уютния обяд. 

 

 

 

  • Ако се питате какво да приготвите с печени чушки
  • Ако обичате домашна кухня
  • Ако искате да опитате нещо ново

Четете всеки петък новите рецепти на вестник СТАНДАРТ!

От 6 октомври търсете на пазара в цялата страна

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай