Кога ще ги стигнем люксембургците...

Най-високи данъци плаща средната класа в Дания, следват Белгия и Германия

Кога ще ги стигнем люксембургците... | StandartNews.com
  • Оставаме на дъното по покупателна способност, предпоследна на опашката е Румъния
  • Най-високи данъци плаща средната класа в Дания, следват Белгия и Германия

Тежестта на данъците и вноските за доходите на средната класа в ЕС е най-висока в Дания, Белгия, Германия, Финландия, Литва, Словения и Холандия. За разлика от тях Франция, Полша, Италия, Люксембург, Швеция и Австрия налагат средно данъчно бреме върху своите средни класи. В същото време данъчното бреме за средната класа е най-ниско в Испания, Гърция, Естония, Португалия, Кипър, България и Румъния. Това са резултатите от проучване, проведено от института ifo и EconPol Europe от името на фондация Hanns Seidel, пише Pariteni.bg.

"В страните-членки на ЕС системата за данъци и осигуровки обикновено е по-малко бреме за семействата от средната класа, отколкото за необвързаните", казва данъчният експерт Флориан Дорн. Страните обаче се различават по това дали семействата с един или двама души получават повече данъчни облекчения.

В ЕС доходите на средната класа са най-високи в Люксембург, Дания, Финландия, Австрия и Швеция и най-ниски в страните от Източна Европа. Средните класи в България и Румъния са на дъното, но разходите за живот в тези две страни също са само наполовина от средните за ЕС.

Като се вземат предвид разликите в покупателната способност, средната класа в Люксембург, Австрия, Германия и Финландия може да купи най-много с доходите си. Покупателната способност на средната класа в Източна Европа е най-ниска, но разликата със Западна Европа намалява, когато се вземат предвид ценовите нива.

Проучването изследва и сравнява доходите, покупателната способност и данъчната тежест на средната класа в страните от ЕС. За целите на изследването средната класа се определя като домакинства, които печелят между 75 и 200 процента от средния доход на страната.

В ЕС средната класа в Люксембург има най-висок доход през 2019 г. (между 30 618 евро и 81 649 евро).

Това не е изненада, тъй като средният доход на домакинството и БВП на Люксембург на глава от населението също са най-високите в ЕС. Дори в сравнение с Дания, която заема второто място, домакинство с по-нисък среден доход в Люксембург вече би принадлежало към групата на средната класа в Дания. В същото време

  • България има най-ниския среден доход на домакинство в ЕС

където домакинствата със среднопретеглен разполагаем доход между 2 908 и 7 755 евро формират средната класа през 2019 г. Разполагаемите доходи са само малко по-високи в Румъния.

Средната класа на други източноевропейски страни също е в долната част на класацията  в Европа, както и средната класа в Португалия (18-то място) и Гърция (20-то). В горната четвърт на класацията на ЕС за разполагаемия доход на домакинствата от средната класа според данните на EU-SILC са Финландия - 3-то място, Австрия (4-ти), Швеция (5-ти), Ирландия (6-ти), Германия (7-ми), Холандия (8-мо) и Белгия (9-то). Според данните на EU-SILC в Германия например домакинствата със среднопретеглен разполагаем доход между 19 013 евро и 50 701 евро принадлежат към средната класа. Франция, Обединеното кралство и Италия следват на малка дистанция, на 10-12 място.

По-големият доход не означава автоматично, че човек може да си позволи повече, тъй като разходите за живот варират в различните европейски страни, обясняват експертите. С други думи, дори при подобни нива на доходите, домакинствата могат да консумират различно количество стоки и услуги в различните страни. Разходите за живот в Италия съответстват на средните за ЕС. За разлика от това

  • животът е по-евтин от средното за ЕС в Испания, Кипър, Португалия и Гърция

В тези страни могат да се консумират повече стоки и услуги със същия разполагаем доход, отколкото в страни като Германия, Франция, Обединеното кралство или скандинавските страни.

Като цяло, неравенството в доходите сред средната класа става по-малко, когато се вземе предвид съответната покупателна способност, което кара някои страни да бъдат класирани по-добре или по-зле, отколкото по отношение на номиналния доход, пише още в анализа. Средната класа в Люксембург, въпреки че има едни от най-високите нива на цените в Европа, все още се радва на най-висока покупателна способност през 2019 г., около една трета по-висока от тази на средната класа в Австрия и Германия, страните на второ и трето място, и около два пъти по-висок от средния за ЕС. Средната класа в Австрия и Германия от своя страна се радва на около 40% по-висока покупателна способност от средната за ЕС.

  • Самотните домакинства обикновено получават по-малко социални помощи

от семействата поради липсата на такива, свързани със семейството плащания като детски надбавки например, сочи докладът. По отношение на данъците семействата също имат по-голям потенциал за данъчни облекчения. Ето защо единичните домакинства във всички европейски страни са обременени повече от семействата в цялата средна класа. В сегмента на долната средна класа данъчната тежест за сам човек в ЕС е 26%, което е с 15-20 процентни пункта по-висока от ефективната данъчна тежест за семейства с две деца. Дания с данъчна тежест от 38 процента, Словения (36 процента) и Германия (35 процента) имат най-високите средни ефективни данъчни тежести за необвързаните в долната част на средната класа.

Картината е подобна за средната и горната средна класа: Белгия и Дания облагат най-много единичните домакинства в средната (43-44 процента) и горната средна (47-49 процента). Германия е на трето място по отношение на средната данъчна тежест върху необвързаните в средната и горната средна класа. Във Франция данъчното бреме за едно домакинство е приблизително на средното за ЕС и за трите подкатегории средна класа. Италия, Австрия, Финландия и Холандия се класират над средното ниво по отношение на данъчната тежест за отделните домакинства, докато Гърция, Испания и Португалия са под средното. В най-ниския край на класацията са единични домакинства от средната класа в Кипър, Естония, Румъния, Малта и България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай