Какво не знаем за символите

Голяма част от тях, които и до ден днешен се използват, датират от векове

Какво не знаем за символите | StandartNews.com

Символите и знаците съпътстват човечеството от самото началото на неговата история. Голяма част от тях, които и до ден днешен се използват, датират от векове. За някои дори не е ясно кога са създадени. Възможно е смисълът им през годините да е загубил значението си или то да се е променило. В следващите редове ще разкрием някои символи, които може би добре познавате, но не знаете тяхното значение.

1. Звездата на Давид

Тя е един от най-разпространените символи в юдаизма, но не е единствено еврейски символ, за разлика от менората и шофара. Преди да стане част от историята на еврейския народ, Звездата с шест лъча е позната първо в индуизма, после в будизма и джайнизма. Според тези религии тя символизира анахата - четвъртата (сърдечна) чакра, една от енергийните точки на човека. Дали този символ има общ произход, не е ясно. По-вероятно е той да е използван от едни и същи хора едновременно. Самият вид на знака е проста хексаграма - геометрична фигура, съставена от няколко равностранни триъгълника. Шестовръх е, а в основата има шестоъгълник. Начин, по който можете да го нарисуваме, е да “наложим” два равностранни триъгълника един върху друг. Единият трябва да бъде обърнат нагоре, а другият - надолу. За официален символ звездата се счита от 1897 година.

2. Ихтис 

Голяма част от хората разпознават този символ, но повечето от тях не го наричат с това название. Той още е известен като “Христовата риба”. Това е знакът на ранните християни. Общ е за цялата християнска религия. В днешно време е доста разпространен навсякъде, дори го има под формата на лепенки за автомобилите, като противно на очакванията такава употреба е напълно оправдана. Защо ли? Ако се върнем назад във времето, когато християните са били гонени и избивани от римляните, те са използвали ихтис като символ, който е им е помагал да се разпознават едни други. Когато двама души се срещали за първи път, единият рисувал едната дъга на символа, а ако и другият е християнин, той довършвал знака, рисувайки втората дъга. Знакът е използван и много по-назад във времето от езически култури преди християнството да се появи. На символа се придават най-различни значения, много от тях са свързвани с плодородието. Често този знак се асоциира с "Великата майка", а някои предполагат, че символизира нейната утроба.

3. Кръстът на апостол Петър

Oтново християнски символ, свързан е с апостол Петър и е познат още като "обърнатият кръст". В днешно време обаче той е считан за най-мощния антихристиянски символ, въпреки че историята разказва друго. Тя есвързана с осъждането на апостол Петър, като наказанието му е било да бъде разпнат на кръст. Той е смятал, че е недостойно за него, човека, да умре по същия начин като Божия син Иисус Христос. Заради това казал, че иска да го разпънат с главата надолу. Оттогава кръстът се е превърнал в символ на християнското смирение. Дори и в днешни времена можете да го видите в някои църкви.  Като антихристиянски символ обърнатият кръст е използван отскоро. Това се демонстрира в редица холивудски филми, като "Екзорсист", "Бебето на Розмари“ и други.Този тип кръст се среща и при последователите на различни движения, като пънкари и металисти, но там по-скоро символизира авторитарност. 

4. Череп и кости

Значението на този символ е разнообразно. Спорно е откъде произлиза. Една от теориите е, че идва от пиратите - страшилищата на моретата, на техния флаг имало череп и кръстосани кости. Но историята показва, че всеки известен пират е имал свой собствен флаг. Друга версия е, че използването му започва преди два века - химици обозначавали с него химикали, които са силно отровни и могат да предизвикат смърт. Трета версия гласи, че преди векове в Испания с този символ са се обозначавали гробищата. И до ден днешен там можете да намерите стари църкви и костници с череп и кости над тях. Съществуват и конспиративни теории за източника на знака, който е наложен от тайните общества на илюминати. Дори съществува група от хора, които наричат себе си “Череп и кости”. Тя е основана през 1832 година и е започнала своята дейнотст в университета Йейл. Всяка година към нея се присъединяват по 15 нови члена, които стават част от групата доживот. Членовете полагат клетва за лоялност, разказват всичко за живота си, включително и най-интимни подробности, даряват част от финансовите средства, с които разполагат, и в замяна получават стабилност и подкрепа за цял живот. Много американски президенти са членове на тази общност.

5. Знакът на бръснарите

Традиционният знак на бръснарите, който през последните години става все по-популярен и в България, представлява цилиндър, опасан със спирала, състояща се от червени и бели ивици. Оригиналният вариант съдържа само тези цветове, а в днешни времена е добавена и синя такава. Червеният цвят е символ на кръвта или по-точно на кървавите бинтове. В продължение на векове от бръснарите се е очаквало да умеят много повече неща от това просто да ви обръснат и подстрижат. Много от тях били прецизни хирурзи, а процедура номер едно, която прилагали,  била кръвопускането. През средновековието хората смятали, че могат да се излекуват от много болести, като се пречистят чрез силно кръвотечение, а самата процедура била изключително неприятна. За да попиват изтичащата кръв, бръснарите използвали чисти бинтове или кърпи. Затова те често навивали тези бинтове и ги поставяли пред бръснарниците си като един вид реклама. А когато духал вятър, тези бинтове се увивали около пръчката, на която били закачвани. Така възникнал този символ.

6. Знакът О‘кей 

Знакът, при който палецът и показалецът се сключват така, че образуват буквата "О", за много американците означава, че всичко е наред . Друго значение е "аз съм съгласен". Цялата западна цивилизация  е свикнала да го използва така, но не навсякъде това е прието.  На много места от земното кълбо не значи нищо, а пък на други е оскърбителен и означава “кръгла нула”. Но нека да се върнем към позитивния смисъл. Ще го откриете в източните философии. Той е част от т.нар. мудри - символични, ритуални жестове и е т.нар. vitarka mudra - знакът на дискусиите и разговорите, както и предаването на будисткото учение. В източните страни ще видите много статуи на Буда, който показва точно този знак. 

7. Рогата на дявола

В днешни времена дяволските рога са най-често използвани от рок и хеви метъл маняците.  Популяризатор на знака е иконата в хеви метъла Рони Джеймс Дио. В крайна сметка знакът не е свързан със сатанизма, а има символика за изцеляване и е ползван в древността предимно от суеверните хора. Неговото наименование е Corna. Рони Джеймс Дио научил смисъла на жеста от своята баба. Както и знакът О’кей е жест на изгнанието. Използва се, когато някой иска да отблъсне злото. Но подобно на случая със знака О‘кей, трябва да внимавате с използването на този жест, защото той не е лишен от вулгарен смисъл в някои точки на света. Ако например отидете в някоя от балтийските републики и покажете на мъж или жена "рогата на дявола", може да ви разберат погрешно - че сте преспали с неговата съпруга (или съпруг). 

8. Кадуцей 

Кадуцеят, познат още като  "Жезъл на Хермес", се използва най-често в медицински организации. Изображението му представлява жезъл с криле и две змии, които го обвиват от двете различни посоки. Забавното е, че всеки път, когато гледате този знак, то вие гледате една грешка. В наши дни приетият в медицината жезъл на Хермес се бърка непрекъснато с жезълa на Асклепий (богът лечител от старогръцката митология). Върху жезъла на древногръцкия бог няма криле и той е обвит от само една змия. И тъй като този бог е изцелител, е напълно естествено именно неговият знак да се използва в медицината, а не жезълът на Хермес. Виновници за тази грешка са военните лекари от армията в САЩ. Те за първи път са възприели знака на Хермес за техен преди повече от един век. Това е станало когато техен офицер е объркал двата жезъла. Заради това кадуцеят в своята нова роля е толкова разпространен до днес в Северна Америка. А стандартното значение на символа за останалата част на света  значи търговия, защото Хермес (също древногръцки бог) е бил покровител на търговците и занаятчиите. 

9. Символът на мира 

Според думите на Холтъм, рисунката представлява мъж (самият той), в момент на голямо отчаяние с ръце, провесени настрани и надолу, подобно на християнин пред разстрел от картините на Франсиско Гоя. Холтъм стигнал до тази символика като обединил буквите N и D, които са първите от английското словосъчетание Nuclear Disarmament (ядрено разоръжаване). Впоследствие той стилизира този символ, използвайки няколко линии, после ги включва в кръг и резултатът е видим до днес. Символът остава популярен през десетилетията, а авторът му никога не защитава своите авторски права. Той става един от символите, демонстриращи свободата и оттам съответно и мира. Нееднократно са правени опити този символ да бъде свързан с нещо мрачно и древно, но всички търсени сходства са случайни и недоказани. 

10. IYI (ипсилон),

Tова е най- типичния прабългарски знак. Неговото присъствие е върху която и да е историческа находка от землището на древните българи и почти сигурно издава връзка с прабългарите. Символът  през годините има многофункционално значение. Поставян е и 100 години след християнизацията на българите.  Смята се, че той, както и много други прабългарски рунни знаци, е употребяван като родов, защитен, магически и производствен символ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай