Голдън Гейт - чудото в архитектурата

Мостът свързва Тихия океан със Сан Франциско

Голдън Гейт - чудото в архитектурата | StandartNews.com

Полицай от Сан Франциско спасил от самоубийсво над 200 души

Кремъл, Статуята на свободата, Айфеловата кула, пирамидите в Гиза. Не е нужно да  споменем страната или града на тези архитектурни забележителности, за да се се досетите къде се намират те, нали? А когато стане дума за Западния бряг на САЩ, най-емблематичната забележителност е мостът Голдън Гейт, ситуиран в калифорнийския щат Сан Франциско. Той и е чудото на инженерната наука и строителство.

Строежът на моста е започнал на 5 януари 1933 г. и е завършен в разгара на Голямата депресия през 1937 година. Тук са снимани много американски продукции: филмът на Хичкок "Световъртеж", началните надписи на телевизионното шоу Full House (Пълна къща), играта, която всеки геймър познава Grand Theft Auto: San Andreas.

Ако не сте пешеходец, не карате колело или не сте пътник в многото превозни средства,които преминават през Голдън Гейт, ще ви предложим малко известни за моста- бижу факти.

В превод от английски език Голдън Гейт означава "Златна врата". По този начин преди да бъде построен мостът златотърсачите, които нахлуват в Калифорния, са именували тесния вход на самия залив пред щата Сан Франциско.

Голдън Гейт е висящ мост, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Той  свързва града Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на Северния бряг.

Предложението за изграждане на моста е от 1916 г. и е на машиностроителя Джеймс Уилинс. Имало е редица спорове около построяването  и височината му.

Куките на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи- улични лампи, перила и пешеходни алеи - са по дизайн на Ървинг Мороу.

При силен вятър Голдън Гейт е и доста страховит заради звуците, които той издава. Жители на Сан Франциско често записват "зловещия звук" и го качват в социалните мрежи. Потребители в Twitter го описват като "тризвуков дисонансен саундтрак", а други съобщават, че се чува от почти пет километра.

Голдън Гейт в днешни времена е оценен на около 1.2 милиарда долара. Когато е бил построен, цената му е била 27 милиона долара.

Както вече споменахме, строежът е бил по време на икономическа криза, а главен инженер на моста е бил Джоузеф Строус.

За да бъде построен Голдън Гейт, правителството на САЩ е позволило да се използва федерална земя, дало е разрешение за строеж.

Строус не е имал опит с висящи конструкции, поради което му е бил назначен помощник - инженер Чарлз Елиз. Той от своя страна е получавал съвети от известен конструктор на мостове Леон Мойсеев.

 

Преди да бъде построен изцяло, мостът е бил разлюлян от земетресение. През юни, 1935 година. По това време на незавършения обект е имало около 12-13 работници. За прочуто американско списание един от строителите твърди:"Цялото нещо се клатеше към океана. Беше ужас!".

Голдън Гейт е мястото на света, където се случват най-много самоубийства. На всеки 14 дни от моста скача поне един човек, като едва 2% от самоубийците оцеляват.

Любопитна е историята на Кевин Бригс от магистралната полиция на Сан Франциско, който е успял да спаси над 200 души. Той ги е убедил, че са сгрешили и трябва да се откажат от посегателство върху живота си.

Сред хората, които се самоубиват, скачайки от този мост, е и основателят на VictoriaТs Secret Рой Реймънд през 1993 година.

Всички тези инциденти са дали идеята през 2014 година властите на Сан Франциско да направят одобрение за проект на стойност от 76 милиона долара, който да финансира поставянето на предпазни стоманени мрежи.

Мрежата на моста се е превърнала в спасител.

Докато се е строял мостът е имало предпазна мрежа.Тя се е простирала по неговата ширина и дължина. Така 19 мъже са се разминали със смъртта. По-късно те биват наречени "Клуб на половината път към ада".

Въпреки всичко обаче, цели 11 работници загиват докато мостът се изгражда.

Военноморските сили на САЩ са имали желанието съоръжението да бъде в сини и жълти ивици.Но главният архитект решава, че той ще бъде боядисан в оранжево, защото освен видим е и по-приятен за окото.

Таксата за всички минаващи по моста е била 50 цента в едната посока или 18.00 долара днешни пари за отиване и връщане.

Когато Сан Франциско празнува 50-ата си годишнина, мостът започва да се люлее и да издава странни звуци. На него е имало над 300 000 души. По средата той провисва с 2 метра и емблематичната за него арка буквално е сплескана.

На Голдън Гейт тогава е трябвало да се качат още 600 000 души, но властите бързо реагират и те са спрени. Не е имало обаче, опасност от срутване.

Голдън Гейт е бил покрит с грунд през 30-те години на миналия век. Този материал е бил съставен от две трети олово.  Архитектите го съставят така, за да бъде предпазен от корозия. По-късно те осъзнават, че материалът е вреден за хората и околната среда.

През 1965 година са стартирали мащабни усилия за да бъде премахната цялата боя от основата на олово на моста. Тези промени върху него са приключили през 1995 година. В днешни времена оловото е заменено с боя на основата на цинк.

Голдън Гейт е като магнит за милиони туристи годишно, които се възхищават на уникалното творение в инженерната индустрия.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай