Джаки, която смъртта следва по петите

Аристотел напуска Мария Калас, за да се ожени за Жаклин

Джаки, която смъртта следва по петите | StandartNews.com

Семейство Кенеди белязва живота й, Онасис й дава сигурност, а Темпълсмен остава с нея до края
 

Жаклин Кенеди, Джаки, Джаки О. Целият свят е виждал кадрите с тази крехка и елегантна дама в розов костюм, опръскан с кръв,  когато куршумът ранява смъртоносно съпруга й - президента на САЩ, докато двамата поздравяват народа на Далас от открита лимузина.  

Необикновената съдба на Джаки е като холивудски филм, чийто сюжет претърпява драматични обрати: от първа дама на Белия дом, която буди възхищение със своя  чар докато придружава държавния глава Джон Кенеди /1961-1963/ в неговите международни визити, през голямата трагедия, когато  с черен воал и двете си невръстни деца крачи след ковчега, до новата бляскава сватба с гръцкия магнат Аристотел Онасис, случила се на 20 октомври 1968 г. - точно преди 55 години. Животът на Жаклин изглежда бляскав, тя живее в лукс, а мъжете, които я обичат, са най-властните и най-богатите в света. Но смъртта неизменно е по петите й - не само тя, но и хората около нея губят близките си по жесток начин. "Стандарт" припомня историята на необикновената Джаки Кенеди-Онасис.

Любимото семейство на американците

Жаклин Бувие се запознава с младия конгресмен и сенатор Джон Фицджералд Кенеди на официална вечеря през 1952 г. Скоро между двамата пламва изгаряща любов, която завършва с венчило. Двамата се вричат един на друг на 12 септември 1953 г. Четири години по-късно се ражда  дъщеря им Каролайн. Семейството живее щастливо, в разбирателство и любов и се превръща в модел за семейно щастие за американците. През 1960 г. Джон се кандидатира за президент на САЩ. По време на кампанията Джаки е бременна с второто им дете, но въпреки това показва невероятна подкрепа за съпруга си в предизборната му кампания, дори има своя колонка във вестника. Джон печели изборите и на 8 ноември 1960 г. Жаклин официално става Първа дама на САЩ - прозвище, с което остава известна до края на дните си. 

Няколко седмици по-късно Джаки ражда син - Джон. За същаление ,  третото им дете - Патрик,  умира  два дни след раждането. 

Първата задача на г-жа Кенеди в качеството º на съпруга на президента е да превърне Белия дом в Музей на американската история и култура. С присъщата º класа и креативност тя успява да се справи с тази задача блестящо. 

Всичко изглежда чудесно до онзи  22 ноември, 1963 г., когато животът на любимото на американците семейство се преобръща съдбовно.  Президентът на САЩ е застрелян от Лий Харви Осуалд. Жаклин приема тежката си съдба на вдовица с две малки деца с впечатляваща сила и смелост. Светът отново й се възхищава. 

Но ударите не секват. През 1968 г. е убит братът на Джон Кенеди, сенатор Робърт /Боби/ Кенеди. Застрелян е на 5 юни в в Лос Анджелис.  Джаки е потресена, допуска, че семейство Кенеди са преследвани и тя и децата трябва незабавно да напуснат страната. Бракът с Онасис, който е по-скоро стратегически, отколкото по любов, º позволява да направи това. Неговите пари  осигуряват за нея и децата охолно и спокойно съществуване, а нейното име и известност гарантират на Аристотел високо обществено положение и престиж.

40-каратов диамант от приказно богат корабен магнат

Новият съпруг на Жаклин е гръцки бизнесмен, милиардер, корабен магнат,  един от най-богатите хора на XX век. Компанията му развива бизнес на 5 континента. През 1946 г. се жени за Атина Ставру Ливану, от която има две деца - Александрос и Христина. Синът умира на 24 години през 1973 г. при самолетна катастрофа, а дъщерята - на 37 години през 1988 г. в Буенос Айрес. 

Джаки приема предложението за брак на гръцкия милиардер, който е с 23 г. по-възрастен от нея, направено с пръстен на Harry Winston с 40-каратов диамант. Интересен факт е, че булката го е слагала на пръста си само два пъти, като го е съхранявала в банков трезор. След смъртта на Онасис  Джаки продава бижуто на търг за 2,59 милиона долара.

С "голяма гръцка сватба" на частния остров на младоженеца - Скорпиос в Йонийско море, Джаки и Аристотел си казват "да" с кратка православна церемония, заобиколени от 40 приятели и роднини. Децата на Джаки - Джон и Каролайн, държат свещите. Светът се интересува от всичко, което се случва около двойката. Някои са възмутени от голямата разлика във възрастта на двамата - Онасис е с 23 г. по-възрастен от булката. 

Жаклин и Аристотел се запознават, още докато тя е омъжена за президента Кенеди. Това се случва по време на круиз, на който Джаки отива със сестра си Керълайн, която тогава е годеница на гръцкия милиардер. Първоначално Онасис е бил сгоден за сестрата на Джаки, но след като вижда стилната първа дама, безпаметно се влюбва с нея. Според слуховете той започва да я ухажва още докато мъжът й е жив и преди самият той да се раздели със сестра й . Факт е обаче, че след кончината на Кенеди Джаки живее сама с децата  в продължение на четири години в луксозен апартамент на Пето авеню в Ню Йорк, който сама купува. Избягва светски събития и по думите на дъщеря й, често плаче нощем.

Преди женитбата  Аристотел има дългогодишна любовна връзка с Мария Калас. Предполага се, че Онасис изоставя оперната певица, за да се ожени за Джаки, но личната й секретарка твърди в книгата си, че Аристотел и Мария продължават да се срещат тайно в Париж. 

Преди броени дни стана ясно, че известният турски актьор Халюк Билгинер ще участва във филма "Мария", в който живата богиня на Холивуд Анджелина Джоли ще се превъплъти в образа на великата оперна певица. В касовата кинолента Билгинер ще влезе в образа на гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. Сценарият на "Мария" е написан от Стивън Найт и ще разказва за живота на Калас в Париж през 70-те години и разрушителната самота, която тя изпитва през последните години от живота си. 

Бракът на Джаки и Аристотел се оказва не особено успешен. Новата двойка много рядко се появява заедно на публични събития. Има напрежение между дъщерята на Онасис от предишния брак - Криситина, и Жаклин, като всяка вижда в лицето на другата съперница за наследството на милиардера.
 Когато Онасис умира през 1975 г., Джаки е в Ню Йорк с децата си. Кристина º предлага 26 милиона долара, които тя приема и се отказва да предявява претенции към останалото наследство. 

Последната сватба - в болничната стая

След смъртта на Аристотел Жаклин отново е вдовица. Само на 46 години, но с вече пораснали деца.  Неин спътник в живота става Морис Темпълсмен (роден през 1929 г.) - американец от белгийски произход, индустриалец и търговец на диаманти.  Джаки решава да започне работа, но не поради финансова нужда, а заради самата себе си. Тъй като обича журналистиката и литературата, тя приема предложение за редактор във Вайкинг прес (Viking Press). 

Освен това работи за каузи в защита и съхранение на културното наследство на САЩ, като спира разрушаването на исторически сгради. Докато е в Ню Йорк, прави всичко възможно да предотврати премахването на централната гара (Grand Central Terminal). Паметна плоча във вътрешността на сградата отбелязва нейната роля за запазването на старината. През 80-те години участва в протести срещу строежа на небостъргачи, които биха засенчвали популярния Сентръл Парк. 

През 1994 г. Жаклин е диагностицирана с лимфома и на 19 май същата година умира в прегръдките на краля на диамантите Морис Темпълсмен, с когото са заедно вече 15 г. И на когото се врича във вечна любов по време на венчавката им в болничната º стая, броени дни преди да предаде Богу дух в резултат на нелечимото заболяване на кръвта.

 
 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай