Домоуправителят ще се отчита като министър пред парламента

Създава се публичен електронен регистър на професионалните управители

Домоуправителят ще се отчита като министър пред парламента | StandartNews.com
  • Насърчава се откриването на зарядна точка за електромобил
  • Създава се публичен електронен регистър на професионалните управители

Домоуправителят ще се отчита пред съкооператорите като министър пред парламента. Това предвиждат поправките в  Закона за управление на етажната собственост, приети от депутатите в изпълнение на изискванията за втория транш на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Текстовете насърчават инвестиции в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Всеки месец домоуправителят - избран от блока или професионална фирма, ще трябва

да публикува на видно място във входа отчет

за приходите и разходите, както и за дейностите, които е извършил. За удобство, той може да пуска данните и по имейла. Етажната собственост пък вече е длъжна за избере Контролен съвет.

Едно от най-съществените изменения в закона е намаленият кворум за вземане на решения. За тях вече ще са нужни 51%, а не 67%. Ако някой от живеещите в блока отсъства, той ще може да посочи как е гласувал или с декларация, изпратена до управителя 7 дни след гласуването, или с имейл с електронен подпис.

Повече от половината собственици ще могат да решават и за основни ремонти, обновяване и усвояване на средствата от фондовете на ЕС, държавния или общинския бюджет. 

Когато няма кворум, общото събрание ще се отлага с един час и ще се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 26 на сто идеални части от общите части на етажната собственост. В момента изискването е 33 на сто.

Когато едно физическо или юридическо лице е собственик на повече от 51 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез упълномощени представители собственици на най-малко 75 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

Създава се правна възможност за откриване на

индивидуална разплащателна банкова сметка

за събиране на разходите за управление и поддръжка. Предвижда се за самостоятелен обект, в който се пребивава не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, да се заплащат разходите за поддържане в размера, който е определен за един собственик, ползвател или обитател.

Въвежда се публичен електронен регистър на професионалните управители, управителните съвети и сдруженията на собствениците към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

По решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите части, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на професионален управител-търговец, вписан в регистъра към МРРБ.

Предвижда се приемането на решение от общото събрание на етажната собственост за разполагане на зарядна точка за електромобили също да става с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите. С измененията

се намалява и административната тежест

при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот.

В закона се урежда задължение за сключване на ежегодна застраховка "Професионална отговорност" на професионалните управители и се създават правомощия, включващи, освен управление и поддържане на общите части, също така и представителство пред местните власти, комунални дружества и пред други органи. В хода на дискусията в парламента бяха изразени притеснения относно премахването на долната граница за изискване на кворум за легитимност на взетите решения в етажната собственост, както и по предложената процедура

някой от собствениците без негово съгласие да бъде назначен

временно за управител от кмета на общината или района. 

Законопроектът, внесен от Ивайло Мирчев и група народни представители, цели по-голяма енергийна самостоятелност, насърчаване използването на електрически автомобили и намаляване административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот.

В промените е заложено и книгата на етажната собственост да може да се поддържа и в електронен вид. Данните в нея ще се съобщават на управителния съвет чрез декларация по образец.

На този фон тече вторият етап на програмата за саниране. Средствата по процедурата са в размер на над 282 млн. лв. с ДДС, а одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Документите за кандидатстване са качени на сайта на МРРБ и се подават отново чрез общинските или районните администрации.

Крайният срок за кандидатстване е 16.01.2024 г.

като средствата по процедурата са в размер на 282 470 400 лева с ДДС, съобщават от регионалното министерство. Одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ. Всяко сдружение на собствениците ще трябва да осигури самоучастие чрез собствен финансов ресурс в размер на 20% от стойността на допустимите разходи по проекта.

Целта е да се подобрят енергийните характеристики на многофамилните жилищни сгради и достигане на клас на енергопотребление "В". Цели се и намаление на енергийното потребление на страната, редуциране на емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, модернизиране на сградния фонд.

Дейностите по настоящата процедура са осъществяват на територията на цялата страна, в 28 области и 265 общини.

Средствата по процедурата са разпределени поравно

на шестте района за планиране на България, като за Северен централен район за планиране (Област Велико Търново, Област Габрово, Област Русе, Област Разград и Област Силистра).

През юни Добромир Василев, директор на Дирекция "Жилищна политика" сподели пред медиите, че получаването на средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на жилищни сгради, е свързано с провеждането на няколко реформи, които да позволят преминаването от 100% безвъзмездно финансиране към използването на частен ресурс. Предвид огромните нужди в цялата страна включването на частно съфинансиране в процеса по обновяване на жилищния фонд е наложително, тъй като само с безвъзмездни средства няма да могат да бъдат постигнати заложените цели, обясни той. Подадените до 1 юни проекти са за 100% съфинансиране, а след тази дата то е 80%, допълни тогава Добромир Василев.

До юни по програмата са получени над 3000 проекта за саниране на жилищни сгради на обща стойност 4 милиарда лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай