Червена лампа с икономиката на САЩ. Има ли опасност?

Дългът на Щатите надхвърли 31 трилиона долара, делът му от общата икономика наближава ниво от края на Втората световна война

Червена лампа с икономиката на САЩ. Има ли опасност? | StandartNews.com
  • Дългът на Щатите надхвърли 31 трилиона долара, делът му от общата икономика наближава ниво от края на Втората световна война

 

Глобалната рейтингова агенция "Фич" (Fitch) съобщи тази седмица, че намалява с една степен  оценката си ААА за дълга на САЩ, на АА+. Като аргумент за това бе изтъкната "ерозията на управлението", свързана с повтарящи се кризи относно тавана на дълга, по които е имало блокаж и разрешаване на въпроса в последната минута. Като изключим малко високопарната формулиравка, какво точно означава за света и за САЩ тази стъпка, която веднага се отрази и на глобалните финансови пазари?

  • Решението на "Фич"

Ходът на "Фич" изненада инвеститорите, особено след като агенцията аргументира решението си с евентуално влошаване на фискалната политика през идните три години и повтарящи се кризи относно тавана на американския дълг, застрашаващи способността на страната да покрива задълженията си. Това е много тежка присъда за държавата, която се смята за крайъгълен камък на световните икономика и финанси.

Според Ричард Франсис, старши директор във "Фич", те са понижили кредитния рейтинг на САЩ заради опасения, свързани с фискалната политика и влошаване на управлението на страната, както и заради поляризацията в американското общество, отразена частично от щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година. Влошаването на управлението на САЩ пък води до по-ниско доверие в способността на правителството да се справи с фискалните и дългови проблеми,  каза още Франсис.

Това влошаване, наред със засилената поляризация в политическия климат в страната, бяха отразени в бунта от 6 януари 2021 г., както агенцията е подчертала в дискусиите си с Министерството на финансите във Вашингтон, проведени преди да се пристъпи към понижаването на кредитната оценка.

Според Франсис "Фич" е подчертала "важността на това събитие, защото то бе просто отражение на влошаването на управлението - едно от многото подобни". "Ако погледнете поляризацията, свързана с двете партии (...) демократите са отишли по-наляво, а републиканците - по-надясно, така че центризмът се разпада", добави той.

Впрочем "Фич" стана втората от големите световни рейтингови агенции, която понижи рейтинга на САЩ, след като подобен ход през 2011 г. предприе "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's).

Фич аргументира решението си и с очакваното влошаване на положението в бюджетната сфера в САЩ в идните три години. 

  • Администрацията реагира

В отговор на решението на "Фич" американската министърка на финансите Джанет Йелън подчерта в изявление силното си несъгласие с него и изрази разочарование, че то е основано на остарели данни.

Президентът Джо Байдън също не е доволен от понижението на оценката на дълга на САЩ. "Изразяваме силно несъгласие с това решение", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Това решение не отговаря на действителността в момент, в който президентът Байдън реализира в САЩ най-големия икономически подем в сравнение с всички големи икономики в света", заяви говорителката.

Но дългът на САЩ, който надхвърли 31 трилиона долара, се очаква да се доближи до ниво като дял от общата икономика, което не е достигано от края на Втората световна война насам. Повишаващите се лихвени проценти, резултат от опита на Федералния резерв да охлади инфлацията, подхраниха опасенията и за цялостното дългово бреме.

Въпреки това инвеститорите продължават да купуват държавни облигации от най-голямата и мощна икономика в света. Облигациите, емитирани от федералното правителството, не са скочили в цената досега, което предполага, че инвеститорите все още вярват, че администрацията на САЩ ще изплати задълженията си.

  • Налага се изясняване

Както писа тези дни "Ню Йорк Таймс", американците обикновено очакват да са номер едно във всичко. Затова и понижаването на кредитния рейтинг, макар и едва за втори път в историята, разтърси гордостта на страната и световната финансова система. И решението на "Фич" сега, и това на "Стандард енд Пуърс" отпреди повече от десетилетие, бяха предизвикани от ожесточено противопоставяне около държавните заеми. Историята показва, че въздействието върху финансовите пазари може да е краткотрайно, въпреки че този ход основно ще подхрани политически битки в една страна, която е силно поляризирана заради острото противопоставяне от последните години между демократи и републиканци.

  • Защо наистина "Фич" понижи рейтинга на САЩ?

Както вече бе посочено от "Фич", понижаването с една стъпка до рейтинг AA+ отразява "ерозията на управлението", която се "проявява в повтарящи се ограничения на дълга и решения в последната минута". Това е така, защото вече стана редовна, почти ежегодна практика САЩ да е изправена пред перспективата за фалит по федералния си дълг.

Закон, датиращ още от 1917 г., изисква фиксиране на лимит за вземане на заеми от федералното правителство. В резултат се получава таван на дълга, който може да бъде повишен само със споразумяване между Конгреса и президента. Този призрак надвисна над САЩ през първата половина на 2023 г., тъй като страната стигна опасно близо до лимита на дълга от близо 31,4 трилиона долара, а политиците спряха часовника докато не се съгласят какво ще сторят. Конфликтът беше разрешен в края на май, но отново подхрани несигурността относно ангажимента на политическите лидери на САЩ да загърбят рискованата разделяща риторика и да посрещнат изплащането на облигации, което е нещо обичайно при вземането на дълг и връщането му.

  • Какво означава рейтингът AA+?

Рейтингът AA+ е едно ниво под AAA, което означава, че САЩ вече няма това, което "Фич" определя като "най-високо кредитно качество". Въпреки че според агенцията рейтингите AA означават "очаквания за много нисък риск от неизпълнение", това е стъпка надолу от "най-ниските очаквания за риск от неизпълнение", която досега имаха кредитополучателите с AAA. По същия начин най-високият рейтинг се присъжда само в случаите на "изключително голям капацитет" за изпълнение на финансови ангажименти, докато кредитните рейтинги от ниво AA показват "много силен капацитет" по скалата на "Фич". В световен мащаб тази агенция се смята за най-скромната от "голямата тройка" рейтингови компании, която включва още "Мудис" (Moody's) и "Стандарт енд Пуърс".

  • Как се оценяват държавните облигации?

Рейтинговите компании оценяват финансовата сила на емитентите, включително правителствата, и им дават кредитни рейтинги, определящи способността им да посрещат плащанията по дълга, който теглят. Инвеститорите често разчитат на кредитни рейтинги, когато купуват облигации и техните оценки могат да играят ключова роля при определяне на лихвата, която кредитополучателят плаща за набиране на средства на капиталовите пазари. Все пак лихвените проценти в САЩ се задържат ниски, запазва се търсенето на щатския долар в обръщение като световна резервна валута. В същото време държавните облигации на САЩ се считат за световен безрисков актив, на който се крепи глобалната финансова система.

  • Какво означава намаляването на рейтинга за пазарите?

Когато "Стандарт енд Пуърс" намали кредитния рейтинг на правителството на САЩ през 2011 г., това предизвика загриженост за икономиката на САЩ в момент, когато Европа също беше в разгара на криза по държавните дългове. Въпреки това този ход имаше малко дългосрочно въздействие. Инвеститорите се насочиха към американски активи и доходността по държавния дълг намаля още до края на същата година.

Отчасти това се дължи на факта, че икономиката на САЩ демонстрира сила, докато в същото време Европейският съюз се бореше да защити своя валутен съюз. Този път финансовите пазари също са загрижени за икономиката на САЩ, но фокусът е върху най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв от десетилетия, с който централната банка на САЩ се опитва да потуши инфлацията. В този смисъл това, което прави Фед, вероятно ще има много по-голямо влияние върху лихвените проценти в САЩ, отколкото намаляването на рейтинга от "Фич". А и "Мудис" например все още определя най-високия рейтинг на САЩ, 

  • Какво означава понижаването в САЩ за други рейтинги по света и у тях?

Групата държави, които все още получават най-високи оценки за кредитоспособността си, непрекъснато се свива. Австралия, Германия, Сингапур и Швейцария все още имат най-високите рейтинги и от трите агенции, показват данни, цитирани от Блумбърг. "Фич" пък оценява и Канада с AA+. Китай, втората по големина икономика в света след САЩ, има оценка A+, т.е. още по-ниска. Суверенният рейтинг може да действа като таван за това колко високо се оценява и дадена компания в САЩ или по света (ако е с глобален бизнес), но не във всички случаи. Броят на големите корпорации с рейтинг на ниво AAA непрекъснато намалява, но все още включва известни имена като "Майкрософт" и "Джонсън и Джонсън", например.    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай