Брутално! Бързи кредити със 175% оскъпяване

Клиентите трябва да внимават за начислените неустойки

Брутално! Бързи кредити със 175% оскъпяване | StandartNews.com

Морално укоримо е да се събира такса за експресно разглеждане на документи

Клиентите трябва да внимават за начислените неустойки към месечните погасителни вноски, съветва Стоил Алипиев, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Алипиев, обявихте, че много често търговците, които предлагат бързи кредити, използват нелоялни търговски практики и нарушават закона. Колко проверки е направила КЗП?

- От 01.06.2023-та г. до 15-ти септември по кампанията за контролна дейност на небанкови финансови институции, предоставящи потребителски кредити, са извършени 88 броя инспекции на 61 дружества от небанковия финансов сектор. В хода на проверките са констатирани 88 броя нарушения на ЗПК и ЗЗП, от които има 16 съмнения за прилагане на нелоялни търговски практики. В резултат на извършените проверки към дата 15-ти 09.2023 г. са съставени 63 актове за установени административни нарушения (АУАН), издадени са 7 Наказателни постановления (НП) и са сключени 5 Споразумения съгласно чл.58 г от ЗАНН.

- Какви са най-често срещаните нарушения, установени при проверките на КЗП?

- Нарушенията най-често се изразяват в непредоставяне на предварителна информация в определената форма на СЕФ (Стандартен европейски формуляр); изискано заплащане на такси и комисионни, свързани с действия по усвояване и управление на кредита; липса на изискуеми реквизити в договори и др. Към настоящия момент проверките продължават, като за установените нарушения предстои съставяне на актове за установяване на административни нарушения и съответно образуване на административно-наказателни производства.

- Какъв е профилът на клиентите, които най-често ползват бързи кредити?

- За профил е трудно да се говори, защото на всеки може да се наложи да вземе кредит. Важното е да го направи достатъчно информирано и без скрити клаузи.

Натъквали сме се и на оскъпяване от 175% . Клиентите са от уязвими групи и трябва да вземат решение за минути. На един таксиметров шофьор например, му се чупи колата. Той трябва днес да я ремонтира, за да може утре да е на работа и да си храни семейството. Как може той, в рамките на един ден, да се ориентира в това колко ще му е скъп кредитът, когато годишният процент на разходите е една формула, с която се объркват дори експерти.

- За какво трябва да внимават потребителите?

- Основното е начисляването на неустойки към ежемесечната погасителна вноска. Има случаи, в които неустойката се посочва като член от договора за кредит. Има други, при които тя се посочва в общите условия. Начислява се неустойка за непредоставяне на съдлъжник по кредита трето лице, което да встъпи солидарно в задълженията. Начисляват се такси и комисиони за експресно разглеждане на документи. Извинявайте, но това е бранш, който предлага бързи пари, които са скъпи. По принцип е забранено при разглеждането на документи от страна на финансовите институции да събират такси, защото това е присъща за тях дейност.

Още по-морално укоримо е да се събира такса за експресно разглеждане на документи, при положение че предлагаш бързи кредити.

Натъквали сме се и на неправилно изчисление на сумите при предсрочно погасяване. Примерно, погасява се кредит на второ число, пък сумите са изчислени до падежната дата, която е 28-мо число. Договорите, които сключват фирмите за бързи кредити с потребителите, показват, че в 90% от случаите търговците използват нелоялни търговски практики.

- Получават ли достатъчно предварителна информация потребителите за договора, който сключват, или подписват без да четат написаното с малки букви?

- Както е видно от анализа на нарушенията, определено не. Почти невъзможно е да дадем на потребителя съвет за какво да внимава, защото той е притиснат от обстоятелствата и трябва да действа бързо. Едва ли ще му стигне времето да провери абсолютно всички неща, които ние бихме му препоръчали. Именно поради това би било в полза на потребителите и на лоялния бранш да се бъде представена ясно информацията. Да се знае, че като взимаш толкова пари, максимум колко трябва да върнеш.

- Товарят ли клиентите си с допълнителни такси търговците на бързи кредити и как потребителите да разберат още в самото начало каква ще е общата сума, която трябва да върнат?

- Когато се взима търговско решение от потребителя, той трябва да знае, ако взима 100 лева, максимумът на сумата, която трябва да върне, да е примерно 300 или 400 лева. Той да знае, че има горна граница, която не може да бъде мината и която би трябвало да

включва абсолютно всякакви възможни разходи по кредита. Има пазарен проблем с този бранш. Той е в подем и води след себе си голям брой играчи, които се включват.

Големият брой играчи води до силен интензитет на икономическите отношения, а регулациите няма как да следват този интензитет. Този бранш трябва да се отдели от банковото кредитиране.

- Как потребителите могат да се ориентират на пазара кои оферти са най-изгодни?

- Това аз не мога да кажа, поради факта, че основната тежест за защита на потребителите остава в определените органи за контрол, които трябва да гарантират предотвратяване на нелоялната търговска практика.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай