Алергията към морски дарове имитира натравяне

В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция

Алергията към морски дарове имитира натравяне | StandartNews.com

Д-р Шасине Вели, Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е специалист алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни интереси в сферата на диагностиката и лечението на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско дружество по алергология и Българско дружество по токсикология. 

 

Алергиите към морски дарове (раци, омари, скариди, миди, стриди, сепии, калмари, октопод) са сред най-често срещаните хранителни алергии. Между 1. 5 % и 2. 5 % от възрастните и 0,5 % до 2. 5 % от децата страдат от тях. 

Все още не може да се каже с точност дали алергията към морски дарове е за цял живот. Тя обаче се развива минути до часове след консумацията им. Симптомите, под които най-често се проявява са зачервяване, обрив, сърбеж. Сред оплакванията са също и подуване на устните и езика, в много редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ. Към клиниката на алергията към морските дарове са и болките в корема, диарията, гаденето и/или повръщането.

В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. Тя е екстремна реакция, която засяга много системи в тялото и представлява опасност за живота

 

Тази реакция може да възникне в рамките на минути след консумиране на морски дарове и да доведе до смърт много бързо, ако не се осигури бързо лечение.

Основните признаци на анафилаксия включват:

  •  тежки дихателни нарушения
  •  оток на гърлото
  •  хрипове 
  •  кашлица 
  •  гадене или повръщане 
  •  стомашни болки 
  •  тахикардия 
  •  хипотония

Тя е спешно медицинско състояние и в такава ситуация незабавно трябва да се потърси медицинска помощ и да се вземат съответните мерки!

Диагнозата се поставя след подробен разпит за симптомите и допълнителни изследвания, които да я потвърдят.

Ще се касае до лечението на алергията към морски дарове, то единственото такова е да се избягват храните, които предизвикват тези оплаквания. Хората, страдащи от хранителна алергия могат да носят в себе си адреналин, който при нужда да бъде поставен, ако по погрешка консумират продукт, към който са алергични.

Интересно е, че  алергиите от хранителен тип могат да засег нат хора на всяка възраст, но особено възрастни. Веднъж развити, алергиите към морски дарове са 

  • склонни да останат постоянни

Важно е да се знае, че те не включват алергии към рибно месо. По този начин много хора, алергични към морски дарове, могат да консумират нормално риба. Трябва обаче да се има предвид, че рибите могат да бъдат замърсени с алергени, поради което е необходимо да се консумират внимателно и в контролирана среда. 

Страхът да не се консумират морски дарове по незнание, значително намалява, тъй като практиките за етикетиране на храните стават все по-ефективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Заслужава си!!

Откажи