2024 - тежката година на Джо Байдън

Изборите в САЩ ще са свързани със защитата на демокрацията и основните свободи

2024 - тежката година на Джо Байдън | StandartNews.com

Тръмпистите в атаката, взеха на мушка президентския син

Американският президент Джо Байдън ще отбележи третата годишнина от нападението срещу Капитолия на 6 януари с политическа реч близо до историческия обект от Американската война за независимост във Вали Фордж, където ще изложи тезата, че Доналд Тръмп представлява екзистенциална заплаха за демокрацията. Но бариерите, които Байдън и Демократическата партия издигат една след друга пред Тръмп едва ли ще се окажат достатъчна спирачка пред устрема на републиканците да създадат възможно най-големи проблеми на сегашния обитател на Белия дом през изборната 2024 година. Защото вотът няма да бъде просто между конкуриращи се философии на управление. Изборът на американския народ през ноември ще бъде свързан със защитата на демокрацията и основните свободи.

  • Срещу прегрешението на Тръмп

Всички и днес помнят как на 6 януари 2021 г. хиляди поддръжници на Тръмп атакуваха Капитолия във Вашингтон, за да спрат официалното удостоверяване на изборното поражение на президента републиканец, причинявайки щети за милиони долари. В деня на нападението загинаха четирима души, а на следващия ден почина един полицай.

Срещу Тръмп вече са повдигнати федерални обвинения за мащабните му опити да осуети резултатите от президентските избори през 2020 година. Той бе изключен от първичните избори на републиканците в щатите Колорадо и Мейн заради ролята си в подхранването на нападението в Капитолия. Адвокатите на Тръмп оспорват, че е участвал в бунт, и твърдят, че призивите му към поддръжници в деня на бунта през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото.

Съветниците от президентската кампания на Тръмп Крис Ласивита и Сузи Уайлс публикуваха меморандум, в който излагат своето виждане за президентската надпревара. Те винят Байдън за юридическата атака срещу Тръмп и за съдебните решения за обявяването на бившия президент за нелегитимен участник в изборите.

"Моля, не се заблуждавайте: Джо Байдън и неговите съюзници са реална и непреодолима заплаха за нашата демокрация", написаха те. "Всъщност, по невиждан досега в нашата история начин, те водят война срещу нея", се казва още в текста.

  • Голямата опасност за Байдън

2024 г. се очертава с трудно начало за президента на САЩ Джо Байдън. След като Камарата на представителите на два пъти гласува за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, в отговор на това републиканците в Конгреса миналата година започнаха да търсят начин да обвинят Байдън и се спряха върху варианта да повдигнат обвинение срещу сина му Хънтър.

Изданието "Бизнес инсайдър" припомня, че през декември републиканците в Камарата гласуваха за започване на разследване за импийчмънт на президента демократ заради бизнес връзките на неговия син. Ако разследването разкрие някаква информация, която следователите от Републиканската партия сметнат за достоен повод за импийчмънт, Камарата и Сенатът могат да проведат публични изслушвания и съдебни процеси по въпроса, подобно на импийчмънта на Тръмп през 2019 година.

Федералната прокуратура на САЩ неотдавна обвини Хънтър Байдън в укриване на данъци в размер на 1,4 млн. долара и приблизително по същото време републиканците от Камарата на представителите го призоваха да даде показания при закрити врати.

Републиканците разследват чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън от близо година и твърдят, че Байдън се е обогатил от работата на сина си и брат си в чужбина и е приемал подкупи. Досега те не са представили доказателства за неправомерни действия от страна на президента или за това, че той се е облагодетелствал финансово от бизнес начинанията на семейството си.

Въпреки това тогавашният председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти обяви през септември, че ще започне официално разследване за импийчмънт на президента, а мнозинството на републиканците в Камарата на представителите гласува в началото на декември за официално започване на разследването.

  • Трудната битка срещу един президентски син

Хънтър Байдън се превърна в основна мишена за републиканците след бомбастична публикация във в. "Ню Йорк пост" през 2020 г., според която лаптоп, който Байдън притежавал и занесъл в сервиз за компютри в щата Делауеър, съдържал имейли, които показват, че баща му е контактувал с украински бизнес партньори на Хънтър Байдън по времето когато Джо Байдън е бил вицепрезидент, припомня "Форбс". Откакто поеха контрола над Камарата на представителите през миналия януари, републиканците започнаха множество разследвания на финансите на Хънтър Байдън, въпреки че тези разследвания все още не са открили доказателства, които да свързват президента с бизнес партньорите на сина му.

Ръководените от републиканците комисии за надзор и за съдебна власт в Камарата на представителите търсят всякакви данни за комуникация между Белия дом и адвокатите на Хънтър Байдън относно усилията за разпит на сина на президента като част от разследването за импийчмънт, отбелязва Ен Би Си.

Председателят на комисията за надзор в Камарата на представителите Джеймс Коумър и председателят на комисията по съдебна власт Джим Джордан отправиха искането в писмо до Едуард Сискел, помощник на президента и съветник на Белия дом, Представителите на Републиканската партия заявиха, че искат да установят дали президентът е участвал в решението на сина си да не се подчини на призовката на Конгреса.

В писмото се изискват всички "документи и съобщения, изпратени или получени от служители на Изпълнителната служба на президента във връзка с показанията на Хънтър Байдън", както и всички записи, "изпратени или получени от служители на Изпълнителната служба на президента във връзка с изявлението на президента Байдън за бизнес партньорите на семейството му от 6 декември 2023 година".

"На фона на официалното изявление на Белия дом, че президентът Байдън е бил наясно предварително, че синът му Хънтър Байдън съзнателно ще се противопостави на две призовки на Конгреса, ние сме принудени да проучим като част от нашето разследване за импийчмънт дали президентът е участвал в заговор за възпрепятстване на процедура на Конгреса", пишат Коумър и Джордан.

"Фактът, че президентът е бил наясно, че Хънтър Байдън ще се противопостави на призовките на комисиите, повдига нов тревожен въпрос, който трябва да разгледаме: Дали президентът се е опитал по противозаконен начин да повлияе или да възпрепятства процедурата на комисиите, като е предотвратил, обезкуражил или разубедил сина си да се подчини на призовките на комисиите. Такова поведение би могло да представлява престъпление, за което може да бъде повдигнато обвинение", добавят те.

Коумър и Джордан се позовават на конкретни коментари, направени по време на брифинг за пресата в Белия дом на 13 декември в отговор на въпрос относно изявление на Хънтър Байдън в деня, в който той трябваше да се яви за даване на показания при закрити врата. Вместо да участва в показанията, както поискаха републиканците, синът на президента говори пред репортери на пресконференция извън Капитолия, като повтори предложението си да даде показания на публично изслушване.

  • Белият дом не знае

По време на брифинга за пресата на 13 декември репортер попита прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер: "Прекара ли [президентът Джо Байдън] някакво време в гледане на това, което синът му имаше да каже извън Капитолия?". Жан-Пиер отбеляза, че Хънтър Байдън е частно лице и насочи репортерите към неговите представители, като добави, че "президентът със сигурност е бил запознат с това, което синът му ще каже".

След като Хънтър Байдън не се подчини на искането за даване на показания при закрити врата, Коумър и Джордан заявиха, че републиканците ще започнат наказателна процедура за проявяване на неуважение към Конгреса. Очаква се Камарата на представителите да поднови заседанията си в средата на януари.

Въпреки коментара на Жан-Пиер не е ясно доколко президентът Байдън е знаел за плана на сина си да не се яви за снемане на показания, коментира Си Би Ес Нюз.

"Имам чувството, че Америка седи върху буре с барут и че фитилът е запален", казва Лари Джейкъбс, директор на Центъра за изследване на политиката и управлението в Университета на Минесота. "Предпазния щит, на който разчитат всички демократични страни и обществените порядки - легитимността на управляващите органи, определено ниво на отговорност на елита, готовността на гражданите да гледат на съседите си по граждански начин - е в напреднал стадий на упадък или срив", коментира експертът.

"Напълно възможно е бурето с барут, върху което седи Америка, да избухне през 2024 година", предупреждава Джейкъбс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай