20 любопитни факта за света и живота

С около 200 държави и над 7,5 милиарда души, светът е пълен с любопитни факти и интересни явления

20 любопитни факта за света и живота | StandartNews.com

С около 200 държави и над 7,5 милиарда души, светът е пълен с любопитни факти и интересни явления. В следващите редове ще ви разкажем за неща, които дори и не сте си помисляли, че могат да съществуват, но те наистина са реални.

  • 1.  Най-дългото име на място на планетата се пише с 85 букви

Тауматафакатангихангакоауауотаматеатурипукакапикимаунгахоронукупокаиуенуакитанатаху се намира в Нова Зеландия е се пише с цели 85 букви. Tова е най -дългото име на място в света. Жителите му го наричат Таумата.

  • 2.  Най-студената температура, която някога е била регистрирана

 Дори и за свикналите на много студено време ще умрат от замръзване на тази температура. Eдин среден студен зимен ден няма нищо общо с най-студения ден, регистриран някога, който е бил минус 89,2 р C. Той е отчетен в съветската станция Восток в Антарктида на 21 юли 1983г.

  • 3.  Мохамед е най-популярното име в света

Според проучване на Independent, най-популярното име в света е Мохамед.

  • 4.  Най-скъпата монета е продадена за повече от 7 милиона долара

Монетата от 20 американски долара от 1933 г., изработена изцяло от злато и наречена Double Eagle, никога не е влизала в обращение. От нея са отсечени само 9 бройки като през 2002 година една от тях е продадена на търг за невероятната сума от почти 8 милиона долара.

  • 5.  Най-масовият човек

Според проучване на National Geographic, средностатистическият човек пише с дясната си ръка печели по-малко от 12 000 долара годишно, има мобилен телефон, но няма банкова сметка.

  • 6.  Канада притежава девет процента от горите в света

В Канада има 396,9 милиона хектара гори, което е 9% от цялата горска площ в света.

  • 7.  Първите портокали не били оранжеви

Първият сорт портокали  е от Югоизточна Азия. Те са хибрид между мандарина и помело, а най-интересното е , че цветът им е зелен. В страни като Виетнам и Тайланд, където е по-топло, портокалите са зелени когато узреят.

  • 8.  Шотландците имат 421 думи за "сняг"

Да - 421! Някои от тях са: sneasel (за да започне да вали или вали сняг); feegle (когато е вихър); flink drinkin (лек сняг).

  • 9.  Най-дългата дума е с 189 819 букви

Тя започвa с MethionylЕ и завършва с Еisoleucine, a на български e "Метионилтреонилтреонилглутаминамиларгинил Е.общо 189 819 букви и завършваща наЕ. изолевцин". Това е химичното наименование на най-големия известен протеин.

  • 10. Октоподите снасят 56 000 яйца наведнъж

Майката октопод прекарва шест месеца докато защити всички тези яйца. Малките са с размер на зърно ориз.

  • 11. Котките имат по-малко пръсти на задните лапи

Както голяма част от четирикраките бозайници, котките имат 5 пръста на предните две лапи,а на задните само 4. По този начин те бягат по-бързо.

  • 12. Сините китове изяждат половин милион калории на една хапка

Огромният размер на сините китове може да бъде обяснен с тяхната стратегия на хранене. Установено е, че една тяхна хапка съдържа 457 000 калории. Това е 240 пъти повече енергия, отколкото те изгарят, когато изядат този залък.

  • 13. Повечето герои на Дисни носят ръкавици

Освен че е по- лесен за направата на самата анимация, причината Мики Маус да носи ръкавици е: "Не искахме той да има лапи на мишка, защото трябваше да прилича повече на човек", казал Дисни пред своя биограф през 1957 г.

  • 14. Един на всеки 200 мъже е пряк потомък на Чингис хан

Чингис хан е създал много деца. Учените смятат, че 1 на всеки 200 мъже - около 16 милиона души, са  преките му потомци. Вие запознати ли сте с родословното си дърво?

  • 15. Facebook има повече потребители, отколкото населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно

Около 2 милиарда активни потребители имат акаунт в платформата за социални медии. Това  е повече от населението на САЩ, Китай и Бразилия, взети заедно.

  • 16. Всички мравки на Земята тежат приблизително колкото всички хора

Има около 10 квадрилиона (10 000 000 000 000 000) мравки в света. Според водещия на предаване за дивата природа Крис Пакъм, когато се комбинират, всички тези мравки биха тежали приблизително колкото всички нас, хората.

  • 17. Само една четвърт от пустинята Сахара е пясъчна

По-голямата част от нея e с чакъл, въпреки че има и планини, и оазиси. Друг интересен факт е, че тя не е най-голямата в света, както повечето хора си мислят, а това е Антарктида.

  • 18. Токио е най-големият град в света с 37 милиона жители

Това е изключителен град, дори и по световните стандарти. С около 37 милиона души, живеещи в Токио, това е най-големият град в света по отношение на числеността на населението.

  • 19. Всяка секунда умират по двама човека

Изчислено е, че на всяка секунда се раждат по 4 бебета, а умират по двама човека. Това означава, че 105 души умират всяка минута, 6 316 души умират всеки час, 151 600 души умират секи ден и 55,3 милиона души - всяка година.

  • 20. Кучетата подушват хубави миризми с лявата си ноздра

Обикновено кучетата започват да душат с дясната си ноздра, дори ако миризмата може да сигнализира за опасност, но те ще я сменят с лявата за нещо приятно, като храна или партньор за чифтосване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай