Свети Влас открива сезона на 2 май със заря

Свети Влас открива сезона на 2 май със заря | StandartNews.com

Свети Влас открива туристическия сезон веднага след великденските празници. Официалният старт ще бъде даден на 2 май. Смелата идея е на кмета Иван Николов. "Направено е всичко необходимо за осигуряване на успешен и динамичен сезон. Градът е готов да посреща туристи, плажовете са изрядни за подранили летовници, по-голяма част от заведенията, хотелите и комплексите вече са отворени", каза градоначалникът.

Специално за Великденските празници хотелите в курорта предлагат изгодни оферти. По прогнози на туристическия бранш очакваният ръст на чужди туристи е 20-25 процента, като общия обем предполага да надхвърли нивата през 2014 година, която бе сравнително по-добра за туризма в сравнение с 2015-та. Очаква се тази година силно присъствие на рускоговорящи туристи, германци, англичани, летовници от Израел и Полша. Повишено търсене се очертава през юли и август, като препоръката към българските гости, решили да почиват в Свети Влас е да направят резервации още сега, а не да чакат в последния момент.

Ръст се наблюдава и при покупките на недвижими имоти от руски и английски туристи. Чужденците обикновено купуват за лично ползване. Към момента в града има близо 200 постоянно живущи руски граждани, които добре се социализират и са много активни към проявите в града, каза Николов.

Стотици гости и чужди туристи ще събере на 2 май Свети Влас. Тогава е и празникът на града, който дава началото на летния Атанасовден. Тържествена Света литургия за здраве на жителите и благоденствие ще бъде отслужена в местния храм "Свети Атанасий Велики".

Честванията започват от сутринта с веселби, народни изпълнения, концерти. За най-малките ще има атракциони, павилиони със сладки изкушения, стрелбища и игри. Славка Калчева и оркестър "Бисери" ще веселят гостите в Св. Влас. В концерта ще се включи и местния руски хор "Калина", а от 20.00 часа ще пее Нелина. За финал ще има светлинно шоу от мощна заря. Концертите ще са на открита сцена на централния площад в града, пред сградата на кметството.

И тази година в Свети Влас ще се проведат редица летни прояви. Събитията за Лято 2016 започват с Наградата за журналистика "Свети Влас", която ще бъде връчена вечерта на 28 май, пред родния журналистически елит. Премиум Рали 2016 за луксозни автомобили стартира на 10 юни, а на 25 юни ще има ретро рали "Свети Влас". Второто издание на Международния фестивал на изкуствата "Свети Влас" е с дати 1-5 юли, три фолклорни фестивала и много представления на детско творчество ще преминат на сцената на амфитеатъра, заедно с други значими събития за града.

В момента се довършва новия медицински център, който се намира над амфитеатър Арена. Центърът ще работи целогодишно и ще разполага с лаборатория, рентген, специалисти по график, ще работи със Здравната Каса и с повечето чуждестранни здравно-осигурителни институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай