Бобева: Ще промотирам ски туризма ни по света

Собственици на къщи за гости се жалват от високи такси за музиката и забраната да предлагат на туристите местни гозби

Бобева: Ще промотирам ски туризма ни по света | StandartNews.com

Банско. „Аз съм вицепремиер по икономическото развитие и гледам на всички поставени проблеми от тази позиция. Затова и проектите, които ми представиха в Пиринския край, ще разглеждам, оценявайки въздействието им върху развитието на региона - дали те ще открият нови работни места, какъв принос ще имат в държавния бюджет, как ще се отразят на имиджа на страната ни". Това заяви зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева след срещите си с представители на местната власт и бизнеса в Разлог, Банско и Добринище.

В Разлог пред вицепремиера бе представен проектът за ски център "Кулиното", който не се осъществява заради ограниченията за строителство в защитената от ЮНЕСКО Пирин планина. В Добринище пък хората поискаха да се даде зелена улица на проекта за ски зона над града.

При всички срещи бе отправено искане държавата да се ангажира с изграждане на газопровод Симитли - Разлог - Банско, тъй като поради отоплението с дърва и въглища тежък смог покрива селищата в региона през зимата. Пускане на теснолинейката Добринище-Симитли също би подпомогнало развитието на района, смятат местните жители. Изграждане на многофункционална спортна зала и създаване на спортно училище и на паралелки, които готвят кадри за туризма, бяха някои от предложенията към държавната и местната власт.

Един от най-острите проблеми за собствениците на къщи за гости в Разлог е невъзможността на туристите да се предлага т.нар. занаятчийска храна - местни специалитети, произведени от продукти от фермите на хората в района. "Навсякъде по света изнасяме специалитетите на Разлог само с касов апарат, тук ни е забранено да предлагаме на гостите си нашите деликатеси", оплакаха се стопани на къщи. Те изразиха недоволството си и от сериозните суми за авторски права, които плащат за музиката в заведенията си. Предложението бе да се промени методиката, по която се изчисляват тези такси.

Забавянето на плащанията при кандидатстването за средства по европрограми, сериозната бюрокрация в администрацията, корупционни практики и неразбиране на проблемите, рекет от страна на проверяващите органи. Това са нещата, които пречат на бизнеса в региона, стана ясно на срещите с вицепремиера Бобева. Собственици на хотели в Банско се оплакаха, че в нароилите се напоследък апартаментни комплекси се предлага хотелско настаняване без собствениците им да са ги регистрирали като места за настаняване, без те да са категоризирани и лицензирани. "Това поставя нас, изрядните, в неизгодно положение в сравнение с онези, които предлагат незаконна услуга", споделиха хотелиерите.

Животновъди и земеделци от Добринище поискаха субсидиите да се раздават по-справедливо, според вида и начина на производство на селскостопанската продукция.

Вицепремиерът обеща да се запознае в детайли с поставените проблеми и да отговори на хората. А авторката на най-интересната идея по отношение промоцията на обществено - значими каузи в обществените медии получи правото да бъде част от консултативния съвет по туризъм към вицепремиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай