Благоевград иска да развива ски туризма

Благоевград иска да развива ски туризма | StandartNews.com

Община Благоевград иска да стане собственик на ски зона „Бодрост - Картала" в Рила планина. Новината съобщи кметът Атанас Камбитов. Развитието на зимния туризъм е част от мегапроекта „Спортен Благоевград", който местната власт иска да реализира в областния център. Кметството ще поиска разширяване на ски центъра. Ще се спазят всички законови процедури, за да се получи разрешение от Министерството на околната среда и водите. Целта е да се построи поне още една модерна ски писта и съпътстваща инфраструктура. Общината има 8% дял в ски зоната в момента, но частният инвеститор, който бе теглил банков кредит, не го обслужваше.

„Ще водим преговори с въпросната банка, за да може общината да стане собственик на ски зоната, Целта ни е всички съоръжения да са общински и ние да стопанисваме и управляваме този ски център, за да го развием и да дадем тласък на зимния туризъм", увери Атанас Камбитов.

Местността Картала предлага добри условия както за начинаещи, така и за напреднали скиори. Ски център "Бодрост - Картала" е съвсем нов. Неговото откриване бе през 2008 г. Ски пистата е с дължина 2000 м, има ски влек с начална станция на 1400 м надморска височина и горна станция на 1750 м надморска височина, а също така и къс учебен влек.
Преди няколко месеца концесионерът Илия Ризов претърпя финансов крах, след като не успя да погаси голяма част от отпуснатия му от Българо-американската кредитна банка заем от над 4 милиона евро.

Най-амбициозните планове за курорта Картала включваха направата на нови писти под връх Исмаилица. През последните години ски центърът винаги е бил обект на интерес за потенциални инвеститори, но развитие към по-модерни условия имаше единствено при строителството на лифта, на чието откриване тогавашният премиер Сергей Станишев вися половин час в лифта заради авария. В ски зоната няма оръдия за изкуствен сняг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай