Цените на земеделските земи растат

Цените на земеделските земи растат | StandartNews.com

Цените на земеделските земи в почти цяла Европа, Великобритания и САЩ отбелязват сериозно повишение, пише в. “Фигаро”. Феноменът е класически - покачването на цените на селскостопанската продукция неминуемо води до повишен интерес към този тип недвижима собственост. Европейските фондове за подпомагане на земеделието също стимулират пазара на земеделски земи.

Макар че страни като Полша и България не позволяват закупуването на земеделски земи от чужденци, “нарастващата интеграция на страните от Източна Европа на международния пазар на селскостопанска продукция и отварянето на местните пазари показва, че терените са станали достъпни на много приемливи цени”, показва проучване на “Дойче банк”. Британците водят статистиката по закупуване на земи в България, Полша и Русия.
Само две европейски страни очевидно не споделят общата еуфория - Германия и Франция, посочва вестникът. На този фон може да се постави въпросът вярно ли е, че “земята не лъже”? Не е толкова сигурно.

 Международният валутен фонд посочва като основна причина за повишението на цените на царевицата и соята интересът към биогоривата и високите държавни субсидии за тях в САЩ. Една промяна на правителствената политика обаче може да се отрази фатално на инвестициите в този тип имоти. Въпросът е дали евентуално спукване на този сапунен мехур няма да доведе до депресия като тази през 30-те години на XX-и век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай