Zoom ще съкрати 1300 служители

Изпълнителният директор предприема огромно намаляване на заплатите

Zoom ще съкрати 1300 служители | StandartNews.com

Zoom заяви, че ще освободи около 1300 служители, или приблизително 15% от своя персонал. Това е поредната технологична компания, която обяви значителни съкращения на работни места, тъй като подхранваният от пандемията скок в търсенето на дигитални услуги намалява.

В бележка до служителите главният изпълнителен директор на Zoom Ерик Юан каза, че съкращенията ще засегнат всяка част от организацията. Юан също каза, че той и други ръководители ще предприемат значително намаляване на заплатите, след като призна, че е допуснал „грешки“ в това колко бързо компанията се разраства по време на пандемията.

„Като главен изпълнителен директор и основател на Zoom, аз съм отговорен за тези грешки и действията, които предприемаме днес – и искам да покажа отговорност не само на думи, но и в собствените си действия“, пише той. „За тази цел намалявам заплатата си за следващата фискална година с 98% и се отказвам от моя корпоративен бонус за финансовата 2023 година.“

Юан каза, че членовете на изпълнителния ръководен екип ще намалят основните си заплати с 20% за следващата фискална година и ще загубят бонусите си за фискалната 2023 година.

 До средата на 2020 г. Zoom отчете рязко нарастване на приходите , подхранвано от скока на бизнес клиентите от много компании, принудени да се обърнат към дистанционна работа.Компанията набираше персонал „бързо“ през първите дни на пандемията, за да подкрепи бума в търсенето, тъй като мнозина се обърнаха към нейната платформа за видеоразговори с приятели и колеги. „В рамките на 24 месеца Zoom нарасна 3 пъти по размер, за да се справи с това търсене, като същевременно позволи непрекъснати иновации“, пише Юан.

Възходът на Zoom обаче намаля значително миналата година, тъй като повече работещи се върнаха към офисния живот.

Zoom далеч не е единствената компания в пандемията, който преживява рязък спад. eBay също съобщи, че ще съкрати около 500 работни места в световен мащаб – около 4% от служителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай