Зимна грижа за акумулаторите за автомобили: как да разпознаем и предотвратим повреди

Ниските температури може да се окажат най-големият враг на автомобилната батерия

Зимна грижа за акумулаторите за автомобили: как да разпознаем и предотвратим повреди | StandartNews.com

Акумулаторът е един от най-важните възли в един автомобил. Ниските температури може да се окажат най-големият враг на автомобилната батерия. Ето защо е важно преди настъпването на зимата да се уверите, че той е добре подготвен за сезона и няма да създава главоболия.

Как да разпознаем признаци на повреда при акумулаторите

Следвайки няколко кратки насоки, може лесно да разберете дали вашият акумулатор е в изрядно състояние и ще бъде верен спътник през студените месеци, или е добра идея да го смените, за да избегнете неприятности.

  • Трудно запалване на автомобила;
  • Слаби светлини от фаровете или вътрешното осветление;
  • Смущения в електрическите системи;
  • Изтекъл експлоатационен период.

Ако срещнете един по-горе описаните проблеми, най-вероятно се касае за повредена или разредена автомобилна батерия. За щастие, често пъти причината се оказва именно ниско напрежение и качествено зареждане е достатъчно, за да възстановите свойствата ѝ.

За всеки случай, преди да „зачеркнете“ проблема, проверете устройството си още веднъж. Измерете напрежението, за да сте сигурни, че акумулаторът е добре зареден. Обърнете внимание на клемите, те трябва да са чисти (без следи от корозия или други замърсявания) и кабелите да са добре стегнати. Ако забележите хлабини, отстранете ги, за да избегнете вибрации в двигателния отсек.

Съвети за правилна експлоатация през зимата

Дори да сте спазили всичко описано до момента и да сте сигурни във вашия акумулатор, добре е да знаете как максимално да предпазите не само него, но и други ключови възли в автомобила си.

Измервайте напрежението периодично

Проверявайте заряда в акумулатора често, за да сте сигурни, че не е нужно неговото презареждане. Обикновено, стойност надвишаваща 12.5V гарантира, че всичко е изрядно. При обслужваемите модели трябва да проверявате и нивото на електролита, а при нужда, да добавите дестилирана вода.

Избягвайте да карате на прекалено кратки разстояния

Пътуването на кратки разстояния е проблем за акумулатора, понеже той не успява да възстанови напълно първоначалния си заряд. Ако използвате колата си за близки дестинации, проверявайте нивото на заряд на равни интервали от време.

Почиствайте добре клемите

Високите нива на влажност през зимните месеци може да доведат до корозия на клемите. Обръщайте внимание дали по клемите и кабелите не са се натрупали замърсявания, възпрепятстващи коректната работа. 

Разгледайте и изберете акумулатор от Викиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи