Защо Meta заплашва да изтегли новинарско съдържание в Калифорния

Щатът може да приеме законопроект, изискващ от големите технологични компании да плащат на новинарските издания за тяхното съдържание

Защо Meta заплашва да изтегли новинарско съдържание в Калифорния | StandartNews.com

Meta, компанията-майка на Facebook и Instagram, заплаши да премахне новини от сайтовете си за социални медии в Калифорния, ако щатът приеме законопроект, изискващ от големите технологични компании да плащат на новинарските издания за тяхното съдържание.

Законопроектът изисква дигитални компании като Google и Facebook да плащат на местните издатели на новини „такса за използване на журналистика“, когато тяхното новинарско съдържание се използва или публикува на тези платформи. Законопроектът също така изисква от издателите на новини да инвестират 70% от печалбите от такси в журналистически работни места.

Законопроектът получи подкрепа от някои от най-големите журналистически съюзи в Калифорния, включително Медийната гилдия на Запада и Гилдията на медийните работници в Тихоокеанския регион. Free Press Action, медийна застъпническа организация с нестопанска цел разкритикува законопроекта, че би подплатил печалбите на огромни конгломерати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай