Yota: броят на потребителите на VPN услуги в Русия се е увеличил 53,5 пъти от началото на годината

Делът на потребителите на VPN услуги е започнал да нараства рязко през седмицата, започваща на 21 февруари

Yota: броят на потребителите на VPN услуги в Русия се е увеличил 53,5 пъти от началото на годината | StandartNews.com

Броят на абонатите на Yota, които са използвали VPN услуги, се е увеличил 53,5 пъти от януари 2022 г. насам, съобщиха от пресслужбата на мобилния оператор за ТАСС. Решенията OpenVPN и WireGuard са водещи по популярност сред VPN приложенията. "Като цяло от януари до април делът на тези, които използват VPN, се е увеличил 38 пъти и е достигнал 22,8% от общия брой клиенти на Yota", заявиха от пресслужбата на оператора.

Компанията съобщи, че делът на потребителите на VPN услуги е започнал да нараства рязко през седмицата, започваща на 21 февруари, а най-голям скок в популярността е регистриран в периода от 14 до 20 март - с 11% в сравнение с предходната седмица. В пиковия си период от 21 до 27 март делът на трафика към VPN приложенията се е увеличил девет пъти до 2,6 % от общия трафик. А през последната седмица на март трафикът, изразходван за VPN услуги, е 69 пъти по-голям, отколкото през първата седмица на януари.

Услугата OpenVPN стана лидер сред клиентите на Yota с 55,9% от трафика от 28 март до 3 април. На второ място е WireGuard (32,08%), а на трето - Surfshark VPN (6,04%). На четвърто място се класира iCloud Private Relay (3,52 %), а на пето - Touch VPN (0,95 %).

Surfshark VPN води по ръст на трафика със 75,6-кратен ръст и 172-кратно увеличение на броя на потребителите. На второ място е WireGuard с 27-кратно увеличение на трафика и 13,8-кратно увеличение на броя на потребителите. ExpressVPN отбеляза 10,2 пъти увеличение на трафика и 3,4 пъти увеличение на потребителите.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай