Всеки четвърти смартфон, продаден в Русия, вече е местно производство

Тенденциите изглежда се дължат на настоящата геополитическа ситуация

Всеки четвърти смартфон, продаден в Русия, вече е местно производство | StandartNews.com

Проучване на руската банка "Стандарт" показва, че тази година руснаците са купували повече мобилни телефони с руска марка. Техният дял достига 26% през юни-август 2022 г. в сравнение с 24% през същия период на миналата година.

Проучването показва също, че в момента в Русия най-много се търсят смартфони от европейски марки. Миналото лято те представляваха 40 % от общия брой покупки от мобилни устройства. За сравнение, година по-рано този дял е бил 36%. В същото време делът на американските и корейските марки в общия брой покупки намалява.

"По данни на банката делът на покупките на руски мобилни телефони през юни-август 2022 г. е бил 26%, докато година по-рано е бил 24%. В същото време делът на покупките на телефони в САЩ спадна до 3% това лято от 5% през лятото на 2021 г. Същият показател за мобилните телефони от корейски производители спадна до 6% през миналото лято от 9% през юни-август 2021 г.", цитира проучването ТАСС.

Тенденциите изглежда се дължат на настоящата геополитическа ситуация и на намаляването на доставките на устройства от САЩ и Корея. Отбелязва се, че търсенето на китайски клетъчни устройства в сравнение с лятото на 2021 г. се е променило леко и възлиза на 23% в сравнение с 24% година по-рано. На японските смартфони се падат още 2%, колкото и предишната година.

Средната сметка за покупка на мобилен телефон през лятото на 2022 г. ще бъде 7532 рубли или около 240 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай