VR помага на родители да „видят“ операцията на детето си

Това показва вълнуващата история на шестмесечния Арчи и неговото семейство

VR помага на родители да „видят“ операцията на детето си | StandartNews.com

Виртуалната реалност (VR) изглежда помага не хората не само, когато говорим за видеоигри и метавселена. Пример за това е операцията на шестмесечното бебе Арчи от Великобритания, за която разказват от ВВС.

 

Детето е родено със сагитална синостоза, при която линиите на растеж в черепа му са се слели твърде рано. Въпреки че състоянието не е животозастрашаващо, то може да причини забавяне на говора, както и повишено вътречерепно налягане. Родителите му е трябвало да вземат трудното решение - да изберат рискова операция или да оставят природата да се справи с физическите и психологическите въздействия, които биха могли да последват.

 

Но благодарение на нова технология, родителите на име Аманда и Джъд са успели да видят какви ще бъдат промените при операцията предварително с помощта виртуалната реалност. Това е много повече информация, отколкото повечето семейства обикновено получават.

 

След като са имали шанса да видят как ще протече евентуалната операция и какво ще представлява тя, родителите не са се поколебали и са взели решение тя да бъде извършена. Манипулацията се е оказала успешна и бебето сега се чувства по-добре.

 

Този иновативен метод е разработен от д-р Нур Ул Овасе Джилани, педиатър и неврохирург в детската болница Great Ormond Street в Лондон. Той е предложил възможността на родителите да бъдат първите, които използват революционната нова платформа за изкуствен интелект (AI), която предсказва резултата от операция.

 

И въпреки че технологията е създадена за едно конкретно състояние, медикът се надява, че тя ще може да се приложи към много различни видове хирургия в бъдеще.

 

Повече новини от света на технологиите има в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай