Vivacom ще проведе технически тестове на ORAN технологията в България

United Group и Parallel Wireless се споразумяха да направят тестват новата технология

Vivacom ще проведе технически тестове на ORAN технологията в България | StandartNews.com

United Group и Parallel Wireless се споразумяха да направят технически тестове на новата технология – отворена мрежа за радио достъп (ORAN) – в България, като използват мрежата на Vivacom.

Базираната в САЩ компания Parallel Wireless е водещ доставчик на технологията ORAN, която обхваща мрежи от всички поколения, в т.ч. 2G, 3G, 4G, 5G. Техническите тестове в България ще включват ORAN 2G, 4G и 5G в клъстер от базови станции, които ще демонстрират успешното реализиране на ORAN мрежи както в градска, така и в слабо населена среда. Целта е да се демонстрира мобилна услуга с еквивалентно или подобрено качество, в сравнение със съществуващите традиционни мрежи за радиодостъп (SRAN). Ще бъдат проведени лабораторни и полеви тестове, за да се гарантира, че технологията може да работи на територията на страната и в съществуващата мрежа на Vivacom.

„ORAN разширява избора на доставчици и възможностите за така необходимите иновации в сектора на мобилните радиомрежи“, заяви Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom. „Технологията ще осигури гъвкавост и конкурентоспособност за операторите и по-добри услуги за клиентите. Надяваме се, че тези технически тестове ще бъдат първата стъпка от навлизането на технологията ORAN в България“, допълни Андреев.

Доскоро мобилните оператори можеха да разчитат на ограничен брой доставчици за осигуряване на пълната мрежова инфраструктура, включително хардуер и софтуер. ORAN разделя хардуерните и софтуерните компоненти и по този начин осигурява гъвкавост на мобилните оператори да изграждат мобилните мрежи, като използват компоненти от различни доставчици.

„България е чудесно място за представяне на предимствата на ORAN, демонстрирайки гъвкавостта и адаптивността на технологията. Това дава свобода на United Group и Vivacom да избират различни доставчици, а не да са принудени да се обвързват само с един“, каза Стив Папа, основател и главен изпълнителен директор на Parallel Wireless.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай