Висш пилотаж при технологиите! Излезе нов вид робот

На пазара идната година

Висш пилотаж при технологиите! Излезе нов вид робот | StandartNews.com

Източник: Figure

Хуманоиден робот беше разработен от иновативната компания Figure. За първи път широката публика видя как нейното творение Figure 01 ходи.

За една година Figure се разрасна до 60 служители – инженери по изкуствен интелект, управление, вграден софтуер, механика, дизайн и др. По-рано компанията обяви инвестиционен рунд от 70 милиона долара и успя да създаде робота за малко повече от 12 месеца.

Figure 01 се помещава в лъскав метален корпус. Тази версия на робота включва и раница за батерията. Ръцете имат седем степени на свобода, краката и стъпалата по шест. Споменават се общо 41 степени на свобода за всички части на робота.

Ръцете разполагат със стандартен набор от пет пръста, само че всеки пръст се състои от две фаланги. Ходилото и глезена са обикновена шарнирна платформа.

Екипът на Figure е постигнал динамично ходене на робота за по-малко от година, което според компанията е един от най-бързите резултати в историята на хуманоидните роботи.

Figure 01 ще получава команди колко бързо да се движи и след това трябва да помисли за баланс, къде да постави краката си и как да движи ръцете си. Целта е да се движи, без да бъде повлиян от външни смущения или промени във височината.

Отделно екипът разработва манипулации с ръце и пръсти, независимо от работата на екипите за ходене/походка, за да позволи на робота да се движи и навигира самостоятелно в своя свят.

Очаква се Figure 01 да излезе на пазара през следващата година. Цената на хуманоидния робот към момента не е известна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай