Virgin Hyperloop уволни 111 служители

Kомпанията пренасочва усилията си към изпращане на товари

Virgin Hyperloop уволни 111 служители | StandartNews.com

Компанията Virgin Hyperloop, която разработва технология за свръхбърз превоз на хора и товари, е уволнила 111 работници, съобщава Financial Times. Това е почти половината от нейния персонал.

Сега компанията пренасочва усилията си към изпращане на товари - вместо пътници - през вакуумни тръби със скорост до 960 км/час.

Това означава, че мечтата за значително съкращение на времето за пътуване между градовете в капсулите на Hyperloop, е под въпрос. Virgin Hyperloop е единствената, която е тествала концепцията в реалния свят досега. Миналата година компанията направи голям фурор с изобразяването на това как може да изглежда изживяването на пътниците. Сега обаче звучи така, сякаш е в задънена улица.

От компанията коментират, че това се дължи  на проблемите на глобалната верига за доставки и всички промени, свързани с COVID, като одбавят, че този тип решения никога не се взимат лекомислено.

Сега компанията се надява да навлезе на пазара на товарни превози, пренасяйки палети с огромна скорост.

Новината идва скоро след напускането на съоснователя й Джош Гигел миналата година. Пред FT бивш служител казва, че тук „моралът е нисък и няма доверие в новата посока“.

От своя страна инвеститорите вярват, че изпращането на товари през вакуумните капсули има повече смисъл, поне в краткосрочен план, а наред с това съществува и по-малък риск за пътниците, както и по-малко регулаторен процес.

DP World, държавна карго логистична компания на Емирства, която държи мажоритарен дял във Virgin Hyperloop вече работи по система “Cargospeed”, която е насочена към придвижване на товари чрез капсули, подобни на Hyperloop.

Какво обаче ще стане с мечтата за система за пътнически транспорт Hyperloop, е всичко друго, но не и ясно.

Повече технологични новини може да прочетете тук.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай