Събота,

Виенска електроцентрала "нае" куче - робот

От: екип на Стандарт -
387
Виенска електроцентрала "нае" куче - робот
A
A
A

Австрийската електроцентрала Simmering вече има по-различен служител - робот, наричан галено от колегите си Енергийно куче. Това е първото по рода си куче-робот в Европа, което се използва в редовната работа на електроцентрала и ще докладва автономно за неизправности там. Роботът вече обикаля площадката на електроцентралата, но все още е в режим на обучение и се захранва със знания от експертите, за да научи как работят системите в нормален режим. От пролетта на 2023 г. то ще се използва 24 часа в денонощието, за да подпомага за сигурността на доставките на ток за повече от 800 000 домакинства във Виена.

Енергийното куче се учи от своите колеги хора, осигурява ценни знания и прави всекидневната работа по-лесна и по-безопасна за служителите. С помощта на изкуствения интелект те се освобождават от рутинни дейности и се съсредоточават върху сложни дейности и решаване на проблеми. Бъдещите рутинни обиколки на централата ще бъдат поети изцяло от Енергийното куче. То няма да замени нито един служител, а ще осигурява само високотехнологична подкрепа. Енергийното куче е снабдено с множество специални камери и сензори, включително термографска камера, както и акустичен сензор и сензор за смъркане.

Дигиталната асистираща система проверява съоръжението за около 90 минути и разпознава на ранен етап потенциални източници на опасност, като например теч на газ. В трудни ситуации вече няма да е необходимо в опасната зона да влизат хора, а ще могат да използват кучето, за да идентифицират безопасно и точно неизправности и след това да ги разрешат, предава БТА.

Изследователският проект е финансиран от иновационния фонд на Виенските общински комунални предприятия.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички