Виенска електроцентрала "нае" куче - робот

Това ще бъде първото в Европа подобно иновативно въведение, което ще се използва при рутинни операции в електроцентрала

Виенска електроцентрала "нае" куче - робот | StandartNews.com

Австрийската електроцентрала Simmering вече има по-различен служител - робот, наричан галено от колегите си Енергийно куче. Това е първото по рода си куче-робот в Европа, което се използва в редовната работа на електроцентрала и ще докладва автономно за неизправности там. Роботът вече обикаля площадката на електроцентралата, но все още е в режим на обучение и се захранва със знания от експертите, за да научи как работят системите в нормален режим. От пролетта на 2023 г. то ще се използва 24 часа в денонощието, за да подпомага за сигурността на доставките на ток за повече от 800 000 домакинства във Виена.

Енергийното куче се учи от своите колеги хора, осигурява ценни знания и прави всекидневната работа по-лесна и по-безопасна за служителите. С помощта на изкуствения интелект те се освобождават от рутинни дейности и се съсредоточават върху сложни дейности и решаване на проблеми. Бъдещите рутинни обиколки на централата ще бъдат поети изцяло от Енергийното куче. То няма да замени нито един служител, а ще осигурява само високотехнологична подкрепа. Енергийното куче е снабдено с множество специални камери и сензори, включително термографска камера, както и акустичен сензор и сензор за смъркане.

Дигиталната асистираща система проверява съоръжението за около 90 минути и разпознава на ранен етап потенциални източници на опасност, като например теч на газ. В трудни ситуации вече няма да е необходимо в опасната зона да влизат хора, а ще могат да използват кучето, за да идентифицират безопасно и точно неизправности и след това да ги разрешат, предава БТА.

Изследователският проект е финансиран от иновационния фонд на Виенските общински комунални предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай