Неделя,

Великобритания ще похарчи 100 млн. паунда за суверенен изкуствен интелект

От: Кристиан Антонов -
946
Великобритания ще похарчи 100 млн. паунда за суверенен изкуствен интелект
A
A
A

Британският министър-председател Риши Сунак и министърът на науката и технологиите Мишел Донелан обявиха 100 млн. паунда (около 124 млн. долара) за създаване на работна група, която ще започне разработването на "суверенен" изкуствен интелект. Очаква се алгоритъмът да направи страната "конкурентоспособна в световен мащаб", а членовете на работната група ще помогнат за повишаване на сигурността и надеждността на системите за изкуствен интелект.

Групата по ИИ ще докладва директно на министър-председателя и на министъра на науката и технологиите, а нейният председател ще бъде назначен това лято. Обявеното финансиране е в допълнение към 900 млн. паунда в бюджета на Обединеното кралство за изграждане на суперкомпютър, провеждане на изследвания в областта на изкуствения интелект и др.

Британските власти очакват проектът да създаде "суверенен алгоритъм на изкуствения интелект", който ще помогне за стимулиране на икономиката на страната, като същевременно ще избегне етични и технологични проблеми. Настоящите алгоритми на ИИ не винаги предоставят надеждна информация и могат да се държат непредсказуемо. Британското правителство иска да създаде надежден алгоритъм, който би могъл да бъде полезен в различни области, включително разработването на нови лекарства, борбата с изменението на климата и др.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията