TikTok временно забранява създаването на нови видеоклипове в Русия

Причина за промяната е новоприетият закон за „фалшиви новини“

TikTok временно забранява създаването на нови видеоклипове в Русия | StandartNews.com

TikTok спира нови качвания на видео и предавания на живо в приложението си в Русия, позовавайки се на новоприетия закон за „фалшиви новини“ в страната като причина за промяната.

„В светлината на новия руски закон за „фалшиви новини“, нямаме друг избор освен да спрем предаването на живо и новото съдържание към нашата видео услуга, докато преглеждаме последиците от този закон за безопасността“, пише TikTok в Twitter. От компанията подчертават, че услугата за съобщения в приложението няма да бъде засегната.

Руският президент Владимир Путин подписа закона за фалшивите новини миналата седмица. Той наказва хората с глоби или до 15 години зад решетките за разпространение на „фалшива информация“ за руските военни или за публично призоваване за санкции срещу Русия.

Наред с инвазията си в Украйна, Русия продължава поде борба и срещу социалните платформи и чуждестранните медии –блокира Facebook , ограничи достъпа до Twitter и забрани достъпа до новинарските сайтове на BBC.

Миналата седмица руската комуникационна агенция Роскомнадзор призова TikTok за премахване на поддържано от държавата съдържание от своята платформа. По-късно TikTok обяви планове за добавяне на етикети към „някои“ контролирани от държавата медии и според съобщенията затруднява достъпа на потребителите до руските държавни медии. 

„Ще продължим да оценяваме променящите се обстоятелства в Русия, за да определим кога можем напълно да възобновим услугите си, тъй като безопасността е наш основен приоритет“, отбелязват от TikTok.

Повече технологични новини може на намерите тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай