TikTok се провали на стрес теста за съответствие с новия закон на ЕС за цифровите услуги

Популярната услуга за кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance, е сред интернет платформите, от които се изисква да се съобразят с новите правила за модериране под заплахата от многомилиардни глоби или забрана за работа в ЕС

TikTok се провали на стрес теста за съответствие с новия закон на ЕС за цифровите услуги | StandartNews.com

Миналия понеделник европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и служители на неговия отдел проведоха така наречения "стрес тест" в офисите на TikTok в Дъблин, който показа, че платформата не е готова да отговори на изискванията на европейския Закон за цифровите услуги (DSA), който влиза в сила още на 25 август.

"Неотдавнашните събития показаха въздействието и последиците, които TikTok има върху живота на хората и демокрацията", заяви г-н Бретон. Той заяви, че потребителите на TikTok съставляват повече от една четвърт от населението на Европа и повечето от тях са тийнейджъри. "Ако системите му се провалят, мащабът на последствията може да бъде значителен", добави служителят.

Популярната услуга за кратки видеоклипове, собственост на китайската компания ByteDance, е сред интернет платформите, от които се изисква да се съобразят с новите правила за модериране под заплахата от многомилиардни глоби или забрана за работа в ЕС. Извършените тестове обхванаха области като защита на децата, системи за препоръчване и модериране на съдържанието, достъп до данни и прозрачност на дейността. Бретон приветства съгласието на TikTok доброволно да се подложи на тестовете, както и ресурсите, отделени от платформата за тази цел.

Европейският комисар заключи, че сега е "моментът да се ускори постигането на пълно съответствие. В края на август ще преценим дали е налице валидна, осезаема промяна в основите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай