Tesla изненада с решение

Акциите на Tesla отчетоха скок

Tesla изненада с решение | StandartNews.com

Tesla надмина прогнозите за приходите на Уолстрийт за четвъртото тримесечие на 2022 г., след като приключи четвъртото тримесечие с 24,3 милиарда долара приходи, 37% увеличение спрямо същото тримесечие на миналата година и 13% увеличение спрямо тримесечието. Анализаторите очакваха компанията да спечели около 24,2 милиарда долара, според данни на Yahoo Finance.

Производителят на електрически превозни средства разполага с 1,4 милиарда долара свободен паричен поток в края на четвъртото тримесечие на годината, което е спад спрямо 3,3 милиарда долара, които компанията имаше в банката в края на третото тримесечие.

Акциите на Tesla отчетоха скок от 3,2% до $149 на акция веднага след като печалбите спаднаха и продължиха да се повишават до $151,52 в следборсовата търговия.

Припомняме, че Tesla намали цените и предложи множество отстъпки за своите автомобили. Докато Tesla като цяло затвори тримесечието с 16% оперативен марж, брутните маржове в автомобилния сектор достигнаха 25,9%, което е най-ниската цифра за последните пет тримесечия.

Маржовете през първото тримесечие на 2023 г. може да изглеждат по-зле, казва Ерик Шифър, главен изпълнителен директор на частната инвестиционна компания Patriarch Organisation.

Tesla призна, че краткосрочните автомобилни маржове ще бъдат повлияни от спада в цените и общата инфлационна среда, но ръководството на компанията е по-фокусирано върху оперативния марж.

„Тъй като други области на бизнеса стават все по-важни, и по-специално енергийният бизнес, който расте по-бързо от бизнеса с превозни средства, ние сме силно фокусирани върху оперативния ливъридж тук и подобряването на ефективността на нашите режийни разходи“, каза Закари Къркхорн, главен финансов директор на Tesla служител, по време на разговора за приходите в сряда.

По-рано този месец Tesla съобщи за доставки на 405 278 превозни средства през четвъртото тримесечие. Въпреки че това бяха рекордни нива, автомобилният производител все пак надскочи прогнозите на Wall Street за третото поредно тримесечие. По същия начин 1,3 милиона доставки на превозни средства на Tesla през 2022 г. също бяха рекорд за автомобилния производител, но това число не отговаря на собствените насоки на Tesla за постигане на ръст от 50% на годишна база и достигане до 1,4 милиона доставки.

Компанията призна, че има за цел да даде приоритет на „достъпността“, така че да може да се превърне в компания, която продава няколко милиона коли годишно. Мъск каза, че Tesla работи върху мерки за контрол на разходите като ефективност на фабриките, по-добър контрол на веригата за доставки и дори промени в дизайна, по-специално на задвижването.

Намаляването на разходите за превозни средства също ще бъде необходимост за автомобилния производител, тъй като той, заедно с всички останали, е изправен пред макроикономически натиск, задаваща се рецесия и нарастваща конкуренция от други автомобилни производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай