Тesla обмисля износ на произведени в Китай коли за САЩ и Канада

Tesla оценява дали електрическите превозни средства Model 3 и Model Y могат да бъдат продадени в Северна Америка още през следващата година

Тesla обмисля износ на произведени в Китай коли за САЩ и Канада | StandartNews.com

Тesla обмисля износ на произведени в Китай електрически превозни средства за Съединените щати и Канада, съобщава Reuters, позовавайки се на двама души, запознати с планирането, стъпка, която ще свърже най-голямата фабрика със Северна Америка, най-големият му пазар.

Tesla оценява дали електрическите превозни средства Model 3 и Model Y, произведени в Gigafactory Shanghai, могат да бъдат продадени в Северна Америка още през следващата година.

Оценката на Tesla включва анализ дали частите, произведени от базираните в Китай доставчици на Tesla, ще бъдат в съответствие с разпоредбите в Съединените щати и Канада, казаха те.

Заводът в Шанхай работи върху първоначален план за тестово производство на малки партиди на превозни средства през първото тримесечие на 2023 г., което ще отговаря на северноамериканските стандарти за потенциален износ.

Досега стратегията на Tesla беше да произвежда колите, които продава в Северна Америка, в своите заводи във Фремонт, Калифорния, и Остин, Тексас.

Shanghai Gigafactory на Tesla има капацитета да произвежда 1,1 милиона електрически превозни средства годишно след надграждане по-рано тази година, което го прави най-продуктивният производствен център на Tesla.

Заводът в Шанхай произвежда седани Model 3 и кросоувъри Model Y за продажба в Китай и за износ на пазари, включително Европа, Австралия и Югоизточна Азия.

Освен това фактори като по-евтин юан спрямо щатския долар, по-ниски цени на суровините в Китай и покачване на цените на Tesla и новите автомобили в Съединените щати, правят износа от Китай за Съединените щати потенциално конкурентен по отношение на разходите.

Американската част от плана за износ, ако бъде изпълнена, може да усложни купувачите на Tesla. Според условията на нова субсидия за електрически превозни средства и план за стимулиране на производството, подписан от президента на САЩ Джо Байдън, наличният стимул за отделно превозно средство може да варира в зависимост от това дали е внесено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай