Технологични компании подписаха декларация за справяне с дезинформацията

Те се обединяват в борбата с фалшивите новини

Технологични компании подписаха декларация за справяне с дезинформацията | StandartNews.com

Технологическите компании, управляващи някои от най-големите онлайн платформи в света – включително собственика на Facebook Meta, Microsoft, Google, Twitter, Twitch и TikTok – подписаха нов правилник на ЕС за справяне с онлайн дезинформацията.

Тези и други фирми ще трябва да положат повече усилия, за да спрат разпространението на фалшиви новини и пропаганда на своите платформи, както и да споделят по-подробни данни за работата си със страните-членки на ЕС. Обявявайки новия „Практичен кодекс за дезинформация“, Европейската комисия заяви, че насоките са били оформени по-специално от „уроците, извлечени от кризата COVID-19 и агресивната война на Русия в Украйна“.

„Този ​​нов кодекс за борба с дезинформацията идва във време, когато Русия използва дезинформацията като част от военната си агресия срещу Украйна, но също и когато виждаме атаки срещу демокрацията по-широко“, каза вицепрезидентът на Комисията по ценности и прозрачност Вера Йоурова, в изявление за пресата.

Самият кодекс съдържа 44 специфични „ангажимента“ за компании, които са насочени към редица потенциални вреди от дезинформация. Те включват ангажименти за:

създаване на библиотеки с възможност за търсене за политически реклами

демонетизират сайтовете с фалшиви новини, като премахнат приходите им от реклама

намаляване на броя на бот мрежите и фалшивите акаунти, използвани за разпространение на дезинформация

достъп на потребителите инструменти за маркиране на дезинформация и достъп до „авторитетни източници“

достъп на изследователите до „по-добър и по-широк достъп до данните на платформите“

работа в тясно сътрудничество с независими проверяващи факти за проверка на източниците на информация

Много американски технологични фирми като Facebook и Twitter вече са приели подобни инициативи след натиск от политици и регулатори, но ЕС твърди, че новият му кодекс на практика ще позволи по-голям надзор върху тези операции и по-строго прилагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай