Тайван ще наложи допълнителни ограничения върху износа за Русия

Бюрото за външна търговия (BOFT) подчерта, че износът на високотехнологични стоки ще подлежи на строго лицензиране в съответствие с публикуваните списъци

Тайван ще наложи допълнителни ограничения върху износа за Русия | StandartNews.com

Министерството на икономиката на Тайван обяви удължаването на ограниченията върху износа на високотехнологични продукти за Русия, както и за Беларус. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на министерството. Промените влязоха в сила в началото на януари.

Министерството добави 52 продукта в новия списък, предимно свързани с "материали, използвани в ядрената енергетика", различни стоки и материали, химикали и продукти за машиностроителната промишленост. Тайванските власти твърдят, че това са високотехнологични стоки, които могат да се използват за военни цели.

Министерството уточнява, че ограниченията за износ са наложени от САЩ, Европейския съюз, Япония и Обединеното кралство, както и от други "съюзници със сходно мислене", а Тайван привежда регулаторната си рамка в съответствие с решенията на "демократичните съюзници". Преди да направи измененията, в края на 2022 г. министерството се консултира с промишлените асоциации и производителите на острова, за да обмени мнения относно удължаването на ограниченията. Властите съобщават, че са помогнали на предприятията, които имат бизнес с Русия и Беларус, да диверсифицират доставките си и са призовали за спазване на санкциите, както и за "надлежна проверка" при осъществяване на бизнес с нашите страни.

Бюрото за външна търговия (BOFT) подчерта, че износът на високотехнологични стоки ще подлежи на строго лицензиране в съответствие с публикуваните списъци. При вземането на решения по заявления за износ BOFT ще вземе предвид дали износителите вече са получили плащания преди обявяването на разширяването на ограниченията за износ и дали изнасяните стоки ще бъдат доставени на крайни потребители, участващи в разпространението на оръжия за масово унищожение.

Според РИА Новости Министерството на външните работи на Тайван е обявило, че се присъединява към антируските санкции още през февруари 2022 г., като е забранило по-специално износа на литографско оборудване и е ограничило изключително много списъка с полупроводници, достъпни за износ. Известно е, че руските клиенти все още не могат да получат разработените в страната процесори, които вече са платени и произведени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай