Създадоха аквариум, който позволява на рибките да се „разхождат"

Разработката е на израелски учени от университета „Бен-Гурион“

Създадоха аквариум, който позволява на рибките да се „разхождат" | StandartNews.com

Рибките вече могат буквално да се „разхождат“. Това е възможно благодарение на нов робот-аквариум на колела, който позволява на водните животни да обикалят наоколо.

Разработката е на израелски учени от университета „Бен-Гурион“. Още по-вълнуващо е, че тя позволява на златни рибки сами да управляват аквариума, в който са поставени.

Новата машина официално носи името „Превозно средство, управлявано от риба“. Става дума за четириколесна количка, включваща компютър, система LIDAR и резервоар за вода от плексиглас. Всички те успешно са демонстрирали навигационните умения на няколко златни рибки по време на първите тестове.

Важно е да се отбележи, че специалната компютърната система превежда движението на рибата в движение на превозното средство. Резултатите са удивителни: по време на изпитанията златните рибки успяват да преместят машината до целева зона, за да получат малка награда под формата на храна.

Изводът: златните рибки може да имат изненадващо отлично усещане за посока, дори когато са далеч извън тяхната водна зона на комфорт. „Тези резултати показват как една риба е успяла да изненада със свои умения за навигация в напълно различна земна среда. Това подкрепя хипотезата, че тези животни притежават универсално качество“, заключават изследователите в своя доклад, публикуван в списание Behavioral Brain Research.

Видео на робота-аквариум можете да гледате ТУК!

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай