Спад на продажбите на PC-та. Ето какво се случва

Числата говорят

Спад на продажбите на PC-та. Ето какво се случва | StandartNews.com

Пазарните анализатори публикуваха в началото на годината своите обобщени доклади за индустрията на персоналните компютри през 2023 г., както и данни за доставките на РС през последното тримесечие. Прави впечатление, че тримесечните отчети и на IDC, и на Canalys, са по-положителни от годишните, но нито един от първите пет най-големи доставчици на компютри не успява да избегне спада.

И двете изследователски компании обръщат внимание на подобряването на динамиката на доставките през последното тримесечие. Според IDC, в периода октомври-декември 2013 г. на световния пазар са доставени 67,1 милиона компютъра, което е само с 2,7% по-малко от същия период на 2022 г. Преди това спадът беше по-изразен.

През първото и второто тримесечие на 2023 г. обемът на РС пазара е намалял съответно с 29% и 13,4%, а през третото – със 7,6% спрямо същите тримесечия на предходната година.

Canalys, от своя страна, вярва, че компютърната индустрия се е върнала към растеж през последните три месеца на миналата година. Според оценката на анализаторите, производителите са доставили 65,2 милиона лаптопи и настолни компютри на световния пазар, подобрявайки резултата от предходната година с 3,1%. Годишни увеличения на доставките бележат четири от петте пазарни лидери. Единственото изключение е Dell.

Статистиката за цялата минала година обаче изглежда потискаща. IDC отбелязва, че през 2023 г. компютърният пазар е намалял с още 13,9%, а обемът му възлиза на малко под 260 милиона устройства. През 2022 г. анализаторите отчетоха спад от 16,5%.

Анализаторите подчертават, че PC индустрията преживява безпрецедентен спад, което е в рязък контраст с историческите тенденции, наблюдавани от 1995 г. насам. Изразената негативна динамика отразява отдръпването на пазара след скок в покупките на компютри по време на пандемията от Covid-19.

Canalys оценява годишния размер на пазара на 247 милиона устройства, което е с 13% по-малко от 2022 г. Въпреки че изминалата година беше трудна, производителите на компютърна електроника останаха устойчиви и очакват ситуацията да се подобри бързо, отбелязват анализаторите.

IDC и Canalys дават идентични оценки на водещите РС производители. Lenovo е на върха с доставки на приблизително 59 милиона компютъра. Според данните на IDC, китайският производител контролира 22,7% от пазара, докато Canalys отрежда на Lenovo малко по-висок дял – 23,9%.

На второ място е HP Inc. с годишен резултат от малко под 53 милиона компютъра, доставени на световния пазар. Статистиката на двете изследователски компании сочи, че през 2023 година HP регистрира най-малък спад сред първите 5 участници на  РС пазара – доставките на американската компания са намалели с около 4%.

Следващи в списъка са Dell, Apple и Asus. И за трите компании анализаторите отчитат подчертан двуцифрен спад в доставките на компютри през 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай